Trafolarda endüktif kayıplar

Ali_Rıza

Katılımcı Üye
Katılım
4 Ara 2009
Mesajlar
1,260
Puanları
58
Yaş
41
Arkadaşlar;
Gerek emo ajandasında, gerekse trafo kataloglarında trafoların aktif kayıpları (kaç watt olduğu) belirtiliyor. Ama trafonun harcadığı endüktif yük yazmıyor. Bununla ilgili elinde döküman veya grafik olan arkadaşımız varmı?

Mesala=
1000kVA trafoda boşta 30kVAr, %50 yükte 40kVAr, tam yükte 50kVAr gibi. Böyle bir tablosu olan arkadaşımız var mı?

(değerleri kafadan attım.)
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
trafonun dağılma reaktansı ile akımı yani mesela yg nominal akımını çarpar isen dağılma gerilim düşümünü bulursun. bu da sana reaktif gerilim düşümünü verir. bu da aynı zamanda ux değeridir. yani hani yüzde empedans var ya uk , ona büyük oranda sebep olan endüktif yüzde empedans.

uk= karekök(ux in karesi + ur nin karesi)

peki ux inasıl buluruz. ux= I x X

X=(7,9*(f*lm*(w1^2)/b)*k*((δ+a1+a2)/2)*10^-8)/3 gibi uzun bir formül neticesinde buna ulaşırsın.

burda lm: ortalama sarım uzunluğu , f: frekans, w1 :sarım sayısı, b: sargının radyal yüksekliği , k:düzeltme faktörü , δ: hava boşluğu , a1 ve a2: yine sargının radyal boyutu ve pencere genişliği gibi bir süürü teferruat. kendim yapmaya çalıştığım bir trafo hesap programından aktardım bu fromülleri.


aman canım onla mı uğraşacam dersen trafonu götürürsün bir trafo fabrikasına ölçüm yaptırırsın

bu daha kolay gibi
 
Standart trafolar için standart değerler yok mu?
 
yok malesef arkadaşım. ya da yanlış olmasın ben bilmiyorum. 5 - 6 adet trafo kitabı okudum hatmettim. rastlamadım. sadece frekansla değişen veya endüksiyonla değişen değerler grafikleri vardır.
 
form da daha önce sayın fahri yetiş bey paylaşmış olacak kompanzasyon bölümünde geriye dönük incelersen
cevap kısmına ekliyorlar ama ben nasıl yapıldıgını bilmiyorum kusra bakma
bulamazsan bende ki listeyi yazarım buraya
 
Valla abi bize ünüversitede hocamız standart trafolarda nekadar endüktif enerji etiketinde yazmaz demişti çünkü çıkışına ne kadar besleme bağlanacağını bilinmediği için demişti
 

Kardeş, bayağı araştırdım. Konu arasında atıfta bulunulmuş sanırım. Fahri hocanın da maşallah 1000 küsür mesajı var. Acaba bana özel mesajdan msn adresini gönderir misin? ben senden alıp burada yayınlarım.

Valla abi bize ünüversitede hocamız standart trafolarda nekadar endüktif enerji etiketinde yazmaz demişti çünkü çıkışına ne kadar besleme bağlanacağını bilinmediği için demişti

Biliyorum ama şu kadar yükte çalışırken bu kadar endüktif yük gibi davranır diye bir liste olmalı bence.
 
o trafonun uk sına göre değişir. yani uk sı belli olan trafoda bunu diyebilirsin. şu kadar yüklenirse şu kadar reaktif çeker diye. hatta söyliyeyim sana hemen. uk yaklaşık olarak ux e eşittir. büyük trafolarda. dağıtım trafolarında mesela tam eşit değildir de hadi eşite çok yakın diyelim. uk sı 6 olan bir trafo 800 kVA ile yüklüyse. çektiği endüktif kayıp da
800 x 0,06 = 48 VAr dir.
 

Bu bilgiden emin misin kardeş. Bizden trafoya sabit kompanzasyon yapılmasında %3 ile % 5 istenmesinin sebebi , o zaman trafonun (uk=6 kabul edersek) ortalama %50 ile %83 arasında kapasite ile mi çalışması o zaman? Ama bu hesaba göre trafo boşatayken hiç veya çok az endüktif yük gibi davranması lazım. Boştaki değerlerle ilgili bilginiz var mı?
 
trafonun boşta kaybına neden olan durum, basit bir devre şeması çizersek Xm ve Rm dir yani çekirdeğin sebep olduğu bileşenler. Tam olarak hatırlamıyorum fakat mesela boşta kaybı 3kw olan bir trafonun yine aşağı yukarı 3kVAr kadar bir reaktif kaybı var. gerçi yanlış da hatırlıyor olabilrim. biz ölçüm yaptığımızda aktif kayıp değerini okuduğumuz için tam olarak hatırlamıyorum. oran olarak aşağı yukarı ne kadar olacağını.
önümüzdeki ilk trafo kabulümüz 2 hafta sonra o zaman boşta kayıp ölçümünde reaktif kaybı da söylerim
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…