Arkadaşlar Trafolar gücü değiştiren cihazlar değil, gerilim değerini değiştiren cihazlardır, tabi bunun yanında ters orantılı olarak akımda dolaylı yönden değişmiş olur.
Değinmeden geçemiycem; Akım verilmez !!! çekilir ya da yüke bağlı olarak alınır. bu tabirin sürekli karışıklıklara sebeb olduğu aşikar.
Yukarda örneklerde de söylendiği gibi 220v / 12v 50w bir trafo tersten bağlantı yapılarak yani 12v / 220v kullanıldığında gene 50w lık olur. sadece güçte kayıplar kadar düşüş olur ve yaklaşık trafoların verimleri (Güçle orantılı şekilde artar) %90 ile %96 arasıdır.
Ayrıca trafonun gücünü belirleyen en temel faktör NÜVE kesitidir. sargı spir sayısı dönüştürme oranını etkilerken tel kesiti, akım yoğunluğuna ve çalışma şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Ayrıca klasik trafolara bir osilatör yardımı ile DC gerilim AC gerilime çevrilerek uygulanacak ise uygulanan DC gerilim tepe değeri olarak alınır ve RMS değerine göre trafo primer sargı gerilimi belirlenir. 12v Dc uygulanacak trafo primer sargı gerilimi (Tabi AC çevrildikten sonra ve güç elemanlarında oluşacak gerilim düşümleri çıkartıldıktan sonra) 12v DC X 0,707 = 8,4v Ac sargılı olması gerekir. burada söylediğim yanlış anlaşılmasın uygulanacak gerilim zaten AC 12v ise o zaman sargı gerilimide 12v seçilmelidir.
Ancak bu şekilde uygulama yapıldığı zaman sekonder gerilimi 220v olabilir. (yüklenme durumunda geilim düşümlerini karşılayabilmek için, hatta bu sargı geriliminin daha da altı seçilmelidir. takribi 7,5v gibi)
İyi çalışmalar