Transformatörün ters çalıştırılması

yaman9

Üye
Katılım
1 Haz 2007
Mesajlar
582
Puanları
1
Çalıştığım işyerinde iki çeşit trafo var.

1. Dağıtım Trafosu 34.5/0.4 kV Dyn5
2. Step-up Trafosu 0.4/34.5 kV Ydn5 (Dizel jeneratör için)

Merak ediyorum trafoların A.G. ve Y.G. bağlantılarını ters çevirip biribiri yerine kullanabilirmiyiz?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sargılar yanar y.g tarafındakı sargı yani primer sargı kalın kesit az sıpır a.g cıkıs tarafındakı sargı ıse sekonder sargıdır yane ınce kesıt fazla sıpırden olusmaktadır.Sız yuksek gerılımı sekonder tarafından verırsenız trafo yanar.....
 

0.4 kV tarafından 34.5kV vermeyeceğim. Bahsettiğim şey dağıtım trafosu yerine Step-up trafonun kullanıp kullanılmayacağı. Sonuçta küçük güçlü trafolarda - mesela 220/12v - Primer tarafından 220vac verince sekonderden 12vac alıyoruz. Aynı şekilde sekonderden 12vac verdiğimizde primerden 220vac alıyoruz. Aynı şey 1000kva lık trafolarda da mümkünmü dür?
 

Kesinlikle olmaz diye birşey diyemeyiz. Olabilir ancak bir miktar verimi fark edebilir.
 
O zaman trafoların Dyn5 veya Ydn5 şeklinde etiketlendirilmeleri yanlış olmaz mı? Çünkü primer ve sekonder yer değiştirilebiliyor.

Trafonuzun içine müdahale etmediğinize göre bağlantı şekli aynı kalır. Bağlantı değiştirip te kullanacak olduğunuz trafoyu orjinal bağlantısında kullanmak tabiki en doğrusudur. Ancak dikkat ederseniz. Kullanılabilir ancak verimi değişecektir demiştim.
 

Teşekkür ederim.
 
Trafolarda, AG den 400 volt vererek, YG sargılarından, anma gerilimini almak mümkündür. Dediğiniz gibi, generatörle trafo besleerek, uzak mesafeler YG ıletımı uygulayan meslekdaşlarımız olmuşdur..
 
12 yıl kadar once buhar enerjisinden enerji uretıp (6,3 kv alternator aracılıgı ile)6,3 kv/31,5 kv trafo aracılıgı ile yukseltip medaş hattına baglayıp firma enerji satmıştı, aynı zamanda yükseltici trafo merkezlerinide düşünüyorum bundan dolayı ag den 400 v verip og den 31,5 kv alınacagı kanaati içindeyim.
 

Normal şartlarda zaten bizde dizel jeneratörün ürettiği 400v step-up trafo ile 31.5kv'a çevrilip ana Y.G. Barasına veriliyor. Oradan da tesisin diğer kısımlarında dağıtım trafoları ile 400v'a düşürülüp motorlarda v.s kullanılıyor. Benim merak ettiğim bir trafo heriki yönde de çalışıyorsa Dyn5 ve Ydn5 etiketlemesinin sebebi nedir. Daha doğrusu Dağıtım trafosu ile Step-up tarfonun fiziksel olarak farkı nedir?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…