transformatörün yağının havası alınmayınca ne olur

Katılım
24 Şub 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
44
bizim fabrikanın trafosunun yağına çoktandır bakmadım sorun olurmu ne gibi problem çıkarır yağı azalsa yada havası alınmasa onu merak ediyorum
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hiç olmazsa iki yılda bir yağ izolasyon testi yaptırmanız gerekir.Yağın delinme gerilimi 35 KV. altına düşerse trafonun yanması kolaylaşır.Bilginize.
 
Trafoya hava girmemeli denildiğinde aslında
1. Havanın içerdiği nemin trafo yağıyla temas etmemesi
2. Havanın içindeki toz veya diğer partiküllerin yağ ile temas etmemesi
amacı güdülmektedir.

2 nin sonuçları:
a. Partiküller + toz parçacıklarının yağa girmesi sonucu bu parçaçıklar doğal dolanım ve sirkülasyon yapan yağ ile birlikte sargıların aralarına dolacaktır. Partiküllerin sargı izolasyonlarını aşındırması sonucu izolasyon ömrü çok hızlı kısalır. Gerekli Bakım yapılmazsa izolasyonlar delip kısa devre oluşabilir ve trafo bir faciaya sebep olabilir.
b. Partikül ve tozlar yağın delinme dayanımını düşürürler. Elektriksel olarak yüksek gerilim sonucu tozların sebep olacağı bir delinme arklar oluşturacaktır. Bunun sonucu ilk olarak ısı olarak belirir. Isı da öngörülen ısı dan çok yüksek olacağından trafonuzun mrü çok kısalacaktır.

1in sonuçlar:
a. Trafo imalatında sargı bobinlerinin fırınlarda uzun süreler kurutulmaya tabi tutulduğunu ve yağ dolumunun belli standartlarda yapıldığını düşünürseniz (sargılar arasında hava kalmamasını sağlamak için) bu önemli bir noktadır. Nem yağın kimyasal özelliklerini olumsuz etkileyen bir faktördür. Yağın akışkanlığından yağın ısı atma kapasitesine birçok özelliği etkilemektedir. AYrıca nemin sargı izolasyonlarına temas etmesi yani bunu bir kağıda su değdırmeniz sonucu oluşacak bozunum gibi düşünürseniz büyük sorun teşkil etmektedir.


I. Trafonuzda nem alıcı kullanınız (depoluysa tabiki).
II. Trafo yağınızın uygun seviyede oludğuna dikkat ediniz.
III. Yağı belli süreler ile değiştiriniz (arabanızın yağını değiştirmeniz gibi düşünün).
IV. IEC ye göre gerekli servis tedbirlerini alınız. Koruma cihazları kullanınız.
V. En önemlisi trafoyu düzgün imalat yapan bir imalatçıdan alınız. Yoksa bu yukarıda saydığım servis değişimlerinin bir faydası olmayacaktır.
 
Trafoların yılda 1 kez yağ analizleri ve delinme testlerinin yaptırılması gerekmektedir.
 
trafonun havasını almak ; hava yarı iletkendir trafoda mesefe çok önemli olduğu için trafonun içinde bulunan hava iletken hale geçip trafonun izalasyonunu bozuyor. yağda zaman la kararır ve yalıtımı azalır buda trafonun yanmasına sebep olur.Bilginize
 
trafoda yağ azalması durumunda trafo gerekli soğutmayı yapamayacak ve ısınıp yanacak ayrıca yeni trafo veya yağı değişen trafonun kapak contasını alsan yeterlidir
eğer almayıp kapağı tamamıyle sıkarsan yağ devirdayım yapmaz ve trafo ısınır yağ buharlaşır ve bi yerden bu buharı dışarı atamayacağından yanması çok kolaylaşır
 
Yazılanlara ek olarak, yağın yalıtım görevi de vardır. Yani trafo ile sargılar arasında herhangi bir ark durumunda söndürülmesi görevi de görmektedir. Her ark söndürülmesinde kısmen yağda delinmeler meydana gelecektir. Bell bir süre sonra dayanma gerilimi azalacaktır. Bu yüzden belirli periyotlar ile yağ analizleri yapılması gerekmektedir.
 
trafodan yağ numunesi al test ettir.sonucun da ne yapılaması gerektiği ortaya çıkar.trafo da hava yağ değişimi sırasında olusur.o anda havayı almadığında trafoyu işletmeye aldığında o.g tijleri kuru kaldığında yanmaya başlar.eğer trafonda silikajen varsa yağın içindeki nemi emer ve busholz rolesi varsa ki herhangi bi sorunda açma yaparak trafoyu devreden çıkartır.trafonun enbüyük düşmanı tozdur.eğer yağ testi sonucunda yağda herhangi bir sorun yoksa trafo nun oda kapıları acılarak havalandırılması ve tozlarının temizlenmesi daha sağlıklı olur
 
Pardon bu trafonun havasının alınmasından kasıt nedir? Bucholzun orada biriken havadanmı bahsediyorsunuz yoksa imalattan kalan havadan mı? açarsanız sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,708
Mesajlar
929,143
Kullanıcılar
452,411
Son üye
atiizdmr

Yeni konular

Geri
Üst