Transistör seçerken hFe degeri nasıl olmalı?

Hepinize teşükkkür ederim
 
Transistörlü devre tasarımı yapılırken, çok az sayıda istisna dışında hFE ye göre tasarım yapılmaz. Sadece genel olarak hFE nin yüksek olmasını istersin, böylece transistörlü ve feedback'li yükselteç yaparsan daha lineer çalışır. Bir de hFE yüksek ise, anahtar olarak kullanılan bir transistörü satürasyona götürmek daha kolay olur. Burada hFE yüksek demek, biriside 270, diğerinde 300 gibi değil. 100 yerine 500 olanı seçmek gibi.

hFE nin önemli olduğu uygulamalardan birisi, yüksek performanslı, çift transistörlü fark yükselteçleri. Üst seviyede performans almak için çok sayıda transistör alınır, belli çalışma şartlarında hFE leri ölçülür ve eşleştirilir. Birbirine neredeyse denk iki transistör bulunur ve bunlar devrede kullanılır.

Bir şeyi tamir ederken hFE önemli mi değil mi? Devreye bağlı! O transistörün devredeki görevini kestireceksin, ona göre önemli olup olmadığını anlayıp ona göre değiştireceksin. Çoğu devrede transistörler ya anahtardır, yada üst seviyede performans beklentisi olmayan yükselteçtir. O yüzden tamir ettiği cihazda BC547A olan bir devreye BC547C bağlasa çok büyük ihtimalle uyumlu olur.
 
Hocam deplasmana gelmişsin. Burada kurt çok. Seni yerler sonra çiğ çiğ
 
@taydin hocam konu başında paylaşılan tablodaki değerler neden negatif olarak verilmiş, sebebi hikmetini biliyorsanız açıklarsanız sevirim.
 
@taydin hocam konu başında paylaşılan tablodaki değerler neden negatif olarak verilmiş, sebebi hikmetini biliyorsanız açıklarsanız sevirim.

Negatif verilmesinin özel bir hikmeti olduğunu düşünmüyorum. Belki datasheet'in tamamına baksak dipnotta falan birşey belirtmişlerdir.

hFE kollektör akımı ile değiştiiği için, değişik akım değerlerindeki tipik hFE değerleri verilir, oradaki temel veri budur, yoksa akımın yönü ile falan ilgilenmiyoruz.
 
Transistörlerin çalışma modunu bulmak için sorulan sorularda şu değer negatif çıkarsa şu mod, pozitifse şu mod falan vs. karşılaştırmaları aklıma geldi. Acaba özellikle mi eksi verdiler diye düşünmüştüm. Gizemli bir parçanın datasheetiymiş parçayı öğrenemedik ki açıp bir bakabilelim

Farklı akım kazançlarına göre aynı devrelerdeki emiter akımları :
https://www.allaboutcircuits.com/textbook/semiconductors/chpt-4/biasing-calculations/
 
Son düzenleme:
Vallahi unuttum Hocam
 
O kadar datasheet açıp baktım ne eksili değerlere nede bu kadar fazla kazacın bir arada yazılı olduğu bir datasheete denk gelemedim. Nereden bulduysan .​

Hani tek aklıma gelen, belki konuyu açan yanlış hatırlıyor ve PNP transistördü. O zaman kollektör emitere göre negatif oluyor tabi ve akım da eksi olur. Ama o veri için bunun bir önemi yok. O datasheet'e bakan biliyordur PNP transistörün kollektörüne negatif kutbu bağlayacağını
 
Acaba PNP mi diye benimde aklıma geldi sadece 1 tane açıp bakmıştım ama onda da eksi değerleri göremedim ya da eksi yazıyorduda ben farketmedim. Başka bir sebepten olsa gerek diye düşünmüştüm ama şimdi siz yazınca bir kaç farklı PNP datasheete baktım evet değerler eksi. Cevap bulundu yeni yeni elementler uydurmaktan kurtuldum
Suçluyu buldum : https://pdf.direnc.net/upload/mj11015-datasheet.pdf
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…