Trifaze Rezistans

Ustalarim ben bu ise gonul verdim.merak saldim..en iyi sekilde anlayip hafizamda yer etsin istiyorum..ezberci zihniyetler gibi olmak istemiyorum.bana hak verin..konuya katilan ve cevap verme nezaketini gosteren butun ustalarima tesekkur ederim.hakkinizi helal edin sizleri uzduysem ama biraz gergin bir insanim ve sorularima cevap alamadigim icin salakca tavir yaptim..herkes iyi niuetiyle konuya dahil oldu ve detayli bir tartisma ortami cikti ortaya.bence iyi oldu..
Bu arada iki fazla beslenen bir rezistansin notrsuz devresini tamamlamasi ile alakali biraz daha detaya ihtiyacim var..daha aciklayici ve daha net bilgiler lazim..birbiri uzerinden devresini tamamlar dedik ama nasil oluyor bu..ben ileride iyi bir usta olsam ve elemanim gelip bana ayni soruyu sorsa benim onu ikna edici bir cevap vermem gerwkir..birbiri uzerinden devre tamamlanir dersem.o da heeee deyip gecer anlamis numarasi yapar benim gibi
 



Daha fazla ayrıntı istiyorsan doooğru okula..Buradan bu kadar olur.
 
Daha fazla ayrıntı istiyorsan doooğru okula..Buradan bu kadar olur.
2 fazın kendi arasında devreyi nasıl tamamladığına dair açıklama yapacak bir mühendis abimiz yok mu şimdi koc koca forumda..Bir kaynak vs bir şey gönderin bari.o kadar araştırdım ama bulamıyorum.?
 
2 fazın kendi arasında devreyi nasıl tamamladığına dair açıklama yapacak bir mühendis abimiz yok mu şimdi koc koca forumda..Bir kaynak vs bir şey gönderin bari.o kadar araştırdım ama bulamıyorum.?

Merhaba. Size evlerde 3 fazın ayni panodan dağıtımı sırasında komşu 2 daireye verilen R ve S fazlarının nötr noktasının (Barasının) panodaki bağlantı yerinden tamamen ayrılması yüzünden fazlar arasından,bir bıçakla tam ortadan ayrılmadan geçen dengesiz voltajların geçişiyle,her 2 dairedeki tüm elektrikli cihazların zarar görmesini buna bir örnek gösterebilirim. Bu olaya şahit olup eğer yaşadıysanız veya bu konuyu tam kavramışsanız 2 fazın birbirine göre ayni faz ve nötr gibi potansiyel bir kaynak olabileceğini kolaylıkla da anlayabilirsiniz.

Ancak bu 2 faz arasında 220+220=440 voltluk ac farkı oluşmaz,380 voltluk ac farkı oluşur. Bu voltaj örneğin bir daireden 300 volt ac, diğerinden 80 volt ac olarak geçtiğinde yüksek değerde geçtiği dairedeki tüm cihazları yakmış (Bozmuş) olur, çünkü en fazla 240-250 volt ac'ye kadar normal ampüller dayanır,smps'lerin de üst 265 volt ac sınırı vardır.Kolay gelsin.
 
ustam konuya dahil olduğunuz için teşekkür ederim yalnız konuyu baştan okumadınız sanırım.
ben anlattıklarınızdan ,sorum ile alakalı bir bağdaşlık kuramadım affınıza sığınarak.?
benim öğrenmek istediğim şey şu.;
3 fazlı rezistans var birer ucu yıldız bağlı.
fazlardan biri gitti diyelim,rezistans yıldız noktası kaydı.
190 volta maruz kalan rezistansların ısıtma süreleri uzar fakat yine de çalışır dendi.
buraya kadar hepsini anladım..
yıldız bağlı rezistansa nötr bağlanmadığı için 2 faza kalan rezistansta yıldız noktası bozulunca
rezistans nötrsüz kalmaz mı?.
Bu rezistans 2 fazla da çalışabiliyorsa nötrsüz devre nasıl tamamlanıyor diye sordum.
fazlar üzerinden devre tamamlanıyor dendi..Bunu daha detaylı anlatmalarını istiyorum.
bir grafikle veya ne bileyim nasıl oluyor bu iş?
 
http://hbogm.meb.gov.tr/MTAO/1Elektroteknik/unite6.pdf


Evet,çok haklısınız,sadece en son soruya göre genel bir örnekle cevap vermiş oldum.Yanılmıyorsam siz 3 faz ve nötr hattı varken yıldız noktası (0 noktası) normalde de oluşuyorken,bu fazlardan biri gidince ve nötr hattı da yokken 2 faz arasından 2 seri bağlı köprülenmiş rezistanslardan bu akım nasıl geçiyor,onu tam olarak da anlamadınız değil mi?

Üçgen bağlamada nötr noktası hiç kullanılmaz,üç faz arasından akım üçgen bağlı bir asenkron motor sarımlarında nasıl geçiyorsa, bu köprülenmiş rezistansları da bir sargı olarak düşündüğünüzde (Biri indüktif,diğeri omik yüktür biraz farklı olarak) ayni akım bu durumda nötr yok iken bu 2 fazdan yine geçecektir.Ama daha az ısıtma gücü (Ve daha uzun süre beklemek zorunda kalınarak) karşılığı olarak tabi.Siz faz-faz arasından ac akımın geçmeyeceğini sadece faz-toprak veya faz-nötr arasından ac akımın geçeceğini en baştan,ön yargılı olarak kabul ettiğiniz için bu geçişe tam anlam veremediniz herhalde,çok büyük ihtimalle.

Her faz birbirine göre 120 derece faz farkıyla 3 fazlı trafo veya 3 fazlı jeneratörden çıktığı için her faz arasında 380 voltluk ac akım geçişi bu nedenle vardır.Yani her faz birbirinden farklıdır,bunun için fazlar arasında akım geçişi olur.Ama nötr noktası yok iken 190 voltla,varken 220 volt ac ile (Voltaj daha fazla olduğu için güç değeri de fazla olmuş olur) bu 2 rezistanstan geçmiş olur.Nötr noktası yok iken sadece 3 fazın bileşkesiyle yıldız noktası 0 olur,bir fazın yokluğunda denge bozulur,sıfır olmaz artık.Şebekenin dengesiz yüklenme durumlarında nötr noktası (Barası) da gevşemişse eğer yıldız noktası tam sıfır olamaz,farklı volt değerlerinde olur,toprağa göre,bunun çizimi forumda şekil olarak epeyce de anlatılmıştı.

Gelelim sizin sorunuz olan nötr yok iken 2 seri bağlı rezistanstan akımın geçmesi konusuna.Nötr hattı yıldıza bağlı olsaydı rezistanstan bu gelen 2 faza göre 220 volt geçecekti,nötr olmadığı için faz>faz arasından 190 volt geçmiş olur,fazlar arasında 380'er volt fark olduğu için geçer bu akım.Akımın asıl geçme sebebi aralarında faz farkı olmasıdır,yukarıda 3 fazlı akımın sinüs eğrisiyle gösterilmesinde birinde sinüs eğrisi 0'dan başlayıp giderken diğerinde başka bir yerden başlar (Açı farkıyla çıkıp başlar) diğer 3. fazda ise daha başka bir açıdan başlar,aralarında bu nedenle dalga konumu (zamanlaması) yüzünden hep fark vardır.Bu fark da birbirlerine göre voltaj geçişi şeklinde olur.Yukarıdaki çok fazlı sistemler pdf'sini okuyarak ve dalgalarda yapıcı girişim (ayni fazda dalga yapısındayken) ve yok edici girişim (Ters fazda olduklarında) olayını tam kavradığınızda bu olayı aslında çok
daha iyi kavramış olacaksınız.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…