triyak iletime geçme

yadelim

Üye
Katılım
7 Şub 2013
Mesajlar
48
Puanları
1
herkese iyi günler.
triyak çalışma prensibi olarak iletime geçmesi için a1-gate arasında bir akım akması gerekiyor. kısaca gateden akım gecmesi gerekiyor. bunun harici triyak ın iletime geçmesine ne sebep olabilir?
hazırladığım bir devrede ( ISIS de de denedim reel de de devreyi hazırlayıp denedim aynı sonucu aldım). dc voltaja seri olarak bağlı 2 adet triyaktan birinin gate-a2 arasına iletime geçsin diye bir direnç bağladığımda dc voltajın (+)(-) sini değiştirdiğimde ne hikmetse iki triyak da iletime geçip kısa devre oluyor (devrede triyaklarla alakalı kondansatör v.b. (+)(-) yi değiştirince triyakları iletimde tutacak herhangi bir malzeme yoktur kuru bakır yol ve triyak vardır. zaten triyakın birinin gatesine dokunulmamıstır.). 2. triyakın gatesine hiç bir akım uygulanmadığı halde iletime geçmesinin nedeni ne olabilir.(kullanılan triyaklar bta serisi 16 ve12 de denendi)

ekdeki resimde sw2 kapandığında sıkıntı yok. ama sw2 açıldığında ve sw1 açılıp kapandığında yada kapanıp açıldığında . ISIS de hata veriyor reelde her ikiside iletime geçip kısa devre oluyor.

bilenler için triyakla H köprü yapacağım diyeyim (mosfet transistor ıgbt kullan demeyin bana onları kullanırsam yapacağım işte sayıları tritakın 2 katı olacak ve sürücüleri daha kompleks olacak. neden triyak başka malzeme olmaz mı olabilir hatta olurda. ama şu anda tek sıkıntı devrenin çalışması olabilirliği v.s. değil ne den bu triyak voltajın yönünü eğiştirince iletime geçiyor.
ilginiz için şimdiden teşekkür ederim. yazım hataları için kusuruma bakmayın.
 

Ekli dosyalar

  • 2022-09-01 213044.jpg
    2022-09-01 213044.jpg
    140 KB · Görüntüleme: 6
Sayı röle kullanınca mı yarıya iniyor?
 
Sayı röle kullanınca mı yarıya iniyor?

normal dc motor da yön değiştirmek için röle kullanınca H köprüde mosfet yada triyaka gerek yok. mosfet , transistör ıgbt yi röleli H köprülerde sadece hız kontrolü için kullanılıyor. o da 1 tane.
yapacağım devrede her iki yönde de akım geçişi olabileceği ihtimaline karşı ya triyak kullanmam gerekiyor yada 1 triyak yerine 2 adet mosfet , transistör ya da ıgbt kullanmam gerekiyor. haliyle maliyet artıyor.
sıkıntı artık şu ki gate i tetiklenmediği boşta olduğu halde neden iletime geçiyor. mosfet olsa anlarım çalışma prensibi olarak gatesi boş durdurulmaz. ya şaseye çekilir ya da iletime geçsin diye voltaj verilir boşta bırakılmaz. triyak da da böyle bi şey var mı?
 
tristörün triyakın yapısı itibariyle oluşan bir hataymış. yani hata değil miş. bilgi eksikliğiymiş.
 
tristörün triyakın yapısı itibariyle oluşan bir hataymış. yani hata değil miş. bilgi eksikliğiymiş.

Nasil yani tiristorunde kontrol ucunu bosta birakinca oda mosfett gibi iletimemi geciyormus?

Eksik olan bilgi neymis merak ettim bizimle paylasirmisiniz?
 
@serkan_48 triyak yapısında zıt yerleşimli 2 scr var bildiğin gibi kumanda tetik ucu ortak, @yadelim hatanı kendin görmen iyi olmuş kolay unutulmaz.

triak.gif
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,697
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst