işletme topraklaması ile, koruma topraklamasının arasında 20m olması gerektiğine dair, ilgili okulların derslerinde, ve ilbank- dapt yayınlarında dökümanlara yer verilmişti. her iki topraklamanın amacı farklıdır. farklı amaçları olan tesislerin birleştirlmesi yanlıştır.nötr iletkeni trafondan, tüketici panosuna oradan prizine kadar gider. bir koruma topraklamasının işlevi faal olduğunda, ( koruma iletkeninde herhangi bir nedenle gerilim oluştuştuğunda) ; eğer, nötr birleştirilmiş yada arasındaki mesafeye dikkat edilmez ise, nötr iletkenine gerilim tekabul eder. böylece, faz nötr gerilim değeri düşer. tüketici elemanlarının ( tv,buzdolabı, fırın ) 220v luk gerilimleri, duruma göre 30-50-150-170V gibi değerlere düştüğünde, kendi elektriksel gücünü korumak isteyen elemanlar, yüksek akım çekecekler. eğer ilgili tesisilerin koruması yetersiz ise, bu elemanlar muhtemelen yanacaklar. böylesi bir durum, genelde tedaş ın başını ağrıttığı için, ( tüketicinin maddi zararlarını telafi etmesi) işletme ve koruma topraklamasının ayırılmasını isterler.
VDE-DIN normlarına atıf yapan bir çok meslek odaları (avrupa), işletme topraklaması hariç, tüm topraklama tesislerinin ( prafudr dahil) birleştirilmesini öngörür.
şahsi görüşüm ise, parafdr topraklamasınında ayrı olması. Her nekekadar ,
Elektronik cihazların beslendiği bölümler için TN-S sistemi tavsiye edilsede, ilgili binanın temel topraklamasına parafudr topraklamasının birleştirillmesine sıcak bakmıyorum.herhalükarda bir yıldırım gerilimi yada akımı darbedir. bu darbenin dikliği düşünüldüğünde, binanın APDB ( potansiyel dengeleme barası) den tüktecilere gidebilceği ihtimali var.
nihayetinde, mühendisin kendi projesinde tasarım ve hesabı ile ilgili bir durum.projenizde imzanız mı var? her halukarda mesüliyetiniz var demektir.