TT Sistemde İşletme Topraklaması Üzerine

Under Ground

Profesyonel Üye
Katılım
25 Ocak 2016
Mesajlar
6,501
Puanları
2,556
Yaş
40
https://www.emo.org.tr/ekler/57041ae1aec217e_ek.pdf?dergi=1278

Bu dökümanı daha önce de okumuştum ama bugün tekrar sakin bir kafayla baştan okudum . Şöyle bir ibare geçiyor :
Şebekelerde ise TT veya TN tercih edilir. Yani iki sistem vardır. AG‘deki sistem TN (TN-C) şebeke olsa (zaten ETTY'dede şebeke sistem tipi gerektirmesi halinde diye açıkça yazıyor) son direklerde vs. belirtilen yerlerde işletme topraklaması yapılmalıdır. Yani son direklerde işletme topraklaması hem TT'de hem de TN 'de yapılacaksa, ETTY ”şebeke sistemtipinin gerektirmesi durumunda” diye özellikle yazmazdı. Bu madde yanlış anlaşıldığı için her son direğe işletme topraklaması yapılmakta (TN gibi) ancak AG'den beslenen abonelere ait binalar TT sistem yapılmaktadır. Dolayısıyla AG şebekelerimiz TT mi TN mi belli olmayan bir sisteme dönüşmüştür. Bu hata yıllardır yapılmaktadır. Böyle olunca AG şebekelerinde sadece aşırı yük ve kısa devre koruması yapılabilmekte olup toprak hata akımı koruması yapılamamaktadır .

Hoppala dedim dur bakalım işler karışıyor .

TEDAŞ el kitabında ise şöyle ibare geçiyor :
https://plcsitemiz.wordpress.com/wp...-el-kitabi-6-topraklama-uygulama-esaslari.pdf


Anlayan beri gelsin . Devletin iki kurumu yönetmeliği okuyup iki ayrı mana çıkarıyor . Garip vatandaş ne yapacak bu durumda .
 
Son düzenleme:
Keşke sorun sadece ETTY de olsa. Çoğu kanun, yönetmelik aynı durumda. Sen okursan başka ben okursam başka mana yükleyebiliyorum. Bunları yazanlar anlaşılmasın diye özellikle uğraşıyor galiba.
 
Bu arkadaş neyi önermekte onu da anlamadım. Son direkte topraklama olmayacaksa tüketicinin yaptığı topraklamanın tek muhatapı trafonun işletme topraklaması mı olacak? 50 senedir bilinenler yanlış mı oldu yani?
 
Şebeke tarafında nötr ve koruma iletkeni abonelere kadar aynı iletken olarak geldiği için şebeke tarafında oluşacak arızalarda hata akımı oluşturulamadığından (nötr ve toprak iletkeni birleştirildiği için kaçak akım koruma rölesi gibi bir koruma yapılamıyor) bu tarafta meydana gelen arızalarda tek koruma elemanı sigorta oluyor. Siz birde bunun üzerine tüm direklerde işletme topraklaması yaparsanız, faz iletkeninin direğin üstüne düşmesi gibi bir durumunda direğin etrafına buraya yaklaşın da sizi çarpayım dercesine tuzak kurmuş oluyorsunuz demek istiyor. Çünkü böyle bir arızada sigortanın açıp açmayacağı meçhul. Ben bu şekilde anladım.​
 
Bir ara amcanın biri trafo merkezlerinde nötr toprak voltajını ölçerek bir koruma tasarlamıştı. Dökümanı falan nette vardı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…