Bende kendimce cevap vereyim.
Ubuntu gerektiği kadar işi layıkıyla görür... Lakin siz microsoft'un çarkları arasında sıkışmış her yazılımı para verip yada korsan kullanıp, yazılım üreticilerinin tekeline maruz kalmak istiyorsanız, işte orada sıkıntı yaşayabilirsiniz.
2 yıl kadar önce windows dan vazgeçmiştim.. O günden bugüne kadar 2 kere kullanmak zorunda kaldım. Tek kelimeyle kabus gibiydi.
Eğer windows dan farklı bir işletim sistemine geçiş yapacaksanız ve bu sistem Apple sistemleri değilse en makul alternatif ubuntu dur diyebilirim.
Gerek yazılım çeşitliliği, gerek sistem kararlılığı, gerekse performans olarak alternatiflerinden fersah fersah ileridedir.
Örneğin ubuntuyu benim yaptığım gibi sistem konfigürasyonu çağın 7-8 yıl gerisinde kalmış PII işlemci ve 256 ram'e sahip bir notebook 'a kuruyorsanız, Lxde yada benzeri bir masa üstü yöneticisiyle kullanarak yeni nesil i3 ilemcili 2-3 binliralık bir notebook kullanıyor hissi almanız muhtemel...
Yada AMD 5200+ gibi birkaç yaşında bir sisteme kurarak 2.5 yıl boyunca en ufak sorun yaşamadan, format, yeniden yükleme vs. gibi bir problem yaşamadan Windowsdakinden enaz 2 kat daha hızlı ve tamamen stabil bi şekilde kullanabilirsiniz.
Üstelik ofis yazılımları için Openoffice, Libreoffice, Lotus Symphony gibi güçlü rakipleri dağıtımlarla birlikte geliyor.
Tek eksi yönü yıllar süren windows kullanımı yüzünden gelen alışkanlıkların kırılması 1 hafta kadar sürebiliyor.
Ondan sonra bir daha windows'a dönüş yapacağınıza ihtimal vermiyorum.
Yalnız windows 'un yanına kurup ikisini birden kullanmaya çalışmak alışkanlıkları kırma noktasında size zorluk çıkaracaktır. Bu yüzden ihtiyaçlarınızı tam olarak belirleyip (Ofis, internet, 3d modelleme, çizim vs.) ona uygun bir sistemi 1 kere kurduğunuzda ve bilgisayarınızdan windows 'u temizlediğinizde 3-4 günlük alışma süresinden sonra hiç bir sorun kalmayacaktır.
Şuan şirketimdeki 11 bilgisayar ve şirket çalışanlarımın evlerindeki bilgisayarlar komple ubuntu ve diğer linux dağıtımlarına geçmiş durumdayız. Bir kere bile windows 'a ihtiyaç duymadık.
Umarım yeterli olmuştur.
İyi Çalışmalar