Betonda çatlama olursa sıkıntı yaratır. Beton donatı teli veya fiberi kullanılabilir ancak bir uzmana danışmakta fayda var.
Bildiğiniz üzere yapılarda beton tek başına değil, donatı olarak çelik malzeme ile birlikte kullanılır, ikisi birlikte betonarme adını alır. Betonun çekme gerilimine karşı hiçbir mukavemeti yoktur, sadece basınca çalışır. Çekme olan bölgelere çelik donatı (inşaat demiri) yerleştirilir. Çelik donatının tam nerelere konacağı ise hesap sonucu bulunmalıdır.
Beton donatı teli ve fiber ise kısmi çekme gerilmelerini karşılayabilir, kılcal çatlakları engelleyebilir. Yine de çekme gerilmelerinin büyük olduğu kısımlarda çelik donatı gerekecektir. Fazla veya kalın çelik malzeme konursa beton dökümü zorlaşır (boşluklar kalır) veya çatlamaya da neden olabilir. Tel veya fiber donatı, beton hazırlanırken içine katılacağı için her yerde olacaktır.
Betonun tam olarak yük taşır hale gelmesi için 1 ay beklemeniz gerekecektir.
Beton kalıbınızın kaliteli olması gerekir. Beton dökülürken esnerse bütün hassasiyet kaybolur.
Bir başka zorluk, ray-araba, vidalı mil yataklarının hassas bağlanabilmesi. Bağlantı için gerekli çelik yüzeyleri (levha) ve ankrajını beton dökülmeden önce kalıbın içine yerleştirmeniz gerekiyor. Eğer bağlantı noktaları/yüzeyleri kalıptan hatalı çıkarsa nasıl çözeceksiniz? Hataların hassas ölçümü ve belirlenmesi zor. Gövde çok ağır, taşıması çok zor. Şim kullanımı kısmen yararlı olabilir ama büyük hatalarda yetersiz kalır. Örneğin 0.01mm'lere varan bir hassasiyetle rayları bağlamanız gerekebilir.
Bunlara rağmen yapılamaz demiyorum, sadece beklediğinizden daha çok zorlayabilir. Benzer bir alternatif de epoksi-granit.