UFO aydınlatmaları sonduruyor

UFO veya çay makinasını fişe taktigimda fluoresanlar sönüyor. Voltaj düşümü oluyor, çözemedim sorunu. Aletleri fişe takmadan önce voltajı ölçtüm 227 voltu gördüm.

UFO veya çay makinasını fişe taktigimda fluoresanlar sönüyor. Voltaj düşümü oluyor, çözemedim sorunu. Aletleri fişe takmadan önce voltajı ölçtüm 227 voltu gördüm.

Elektrik tesisatının panodan itibaren mevcut tüm bağlantılarında mutlaka bir sıkıntı vardır,örneğin klemenssiz kablo bağlantısı olan tüm buatlardaki gevşek bağlantılar,otomat sigortalardan bazılarının içten bozulup içten ark oluşması,vb. tüm elemanları tek tek ve çok detaylı inceleyin,aşırı ısınanları tek tek ayırıp omajını avometreyle ölçün.

Elektrik varken bu elemanların bağlantı yerindeyken öncesindeki ve sonrasındaki ölçüm noktasında,bu geçen 220-230 vac ne kadarlık bir voltaj düşümüne uğruyor,ufo,çay makinesi tam fişte takılı iken.Bu detaylı ve kontrollü ölçümler çok önemlidir.Sıkıntılı elemanı mutlaka bulmanız lazım,aşırı ısınıp da hafif veya şiddetli bir koku çıkarmasından kendisini aslında tam olarak belli etmesi lazımdır.Kolay gelsin.

Kısacası tesisatınızın bir noktasında gevşeklik var gibi görünüyor. Voltaj düşümü oluyor yada tesisat kalınlığı yeterli değil.

priz bağlantısında nötr ve toprağın yeri karışmışta olabilir.

priz bağlantısında nötr ve toprağın yeri karışmışta olabilir.

Evet,bu olasılıkla (Nötr ve toprak yanlışlıkla kullanılan topraklı prizde tam yer değiştirmişse) toprak hattı oldukça da zayıf (omaj ölçümü yönünden sıfırdan çok uzaksa) kalıyorsa,çok yüksek watt.'lı tüketicilerin bu prizde kullanımları yüzünden,yalnızca direk bu prize takılan Elektrik sobası,ufo,vb. alıcılarda gerilim düşümü olur,ama evin genelinde,her odada veya her alıcı için elektrik tesisatında ani voltaj düşümünü yapamaz,sn.MuraTh.

Yani sadece o kullanılan priz yeri (O prizden direk beslenen flüoresan lamba,elektrikli soba,ocak,elektrikli radyatör,vb.) için ve bundan direk beslenen tüm alıcılar için bu voltaj düşümü, toprak hattı sıkıntılı ise geçerli olur.Ama evin genel elektriğinde, o anda ışıkların zayıflaması (Işıklar toprak hattını kullanmaz,metal gövdeli olmayan topraksız fişli bazı Elektronik cihazlar da toprak hattını,topraksız fişle beslendiği için kullanamaz) genelde evin her noktasında bu voltajın ani düşmesi olayı bu nedenle evin genelinde de görülemez.

Evin panodan giren elektriğinde,binaya ilk girişteki ana linkte (ana arterde) nötr ve faz tam karışmışsa ve toprak hattı çok zayıfsa o zaman söylediğiniz gibi topraklı priz bazında sadece yerel olarak kalmayıp genel olursa bu durum (Evin her odasında gerilim düşümü,ışıklar açılınca ışığında azalma,vb.durumlar) mantıken ve mutlaka olacaktır,sn.MuraTh. Kolay gelsin. Saygılarımla.

Son düzenleme:
Evet,bu olasılıkla (Nötr ve toprak yanlışlıkla kullanılan topraklı prizde tam yer değiştirmişse) toprak hattı oldukça da zayıf (omaj ölçümü yönünden sıfırdan çok uzaksa) kalıyorsa,çok yüksek watt.'lı tüketicilerin bu prizde kullanımları yüzünden,yalnızca direk bu prize takılan Elektrik sobası,ufo,vb. alıcılarda gerilim düşümü olur,ama evin genelinde,her odada veya her alıcı için elektrik tesisatında ani voltaj düşümünü yapamaz,sn.MuraTh.

Yani sadece o kullanılan priz yeri (O prizden direk beslenen flüoresan lamba,elektrikli soba,ocak,elektrikli radyatör,vb.) için ve bundan direk beslenen tüm alıcılar için bu voltaj düşümü, toprak hattı sıkıntılı ise geçerli olur.Ama evin genel elektriğinde, o anda ışıkların zayıflaması (Işıklar toprak hattını kullanmaz,metal gövdeli olmayan topraksız fişli bazı Elektronik cihazlar da toprak hattını,topraksız fişle beslendiği için kullanamaz) genelde evin her noktasında bu voltajın ani düşmesi olayı bu nedenle evin genelinde de görülemez.

Evin panodan giren elektriğinde,binaya ilk girişteki ana linkte (ana arterde) nötr ve faz tam karışmışsa ve toprak hattı çok zayıfsa o zaman söylediğiniz gibi topraklı priz bazında sadece yerel olarak kalmayıp genel olursa bu durum (Evin her odasında gerilim düşümü,ışıklar açılınca ışığında azalma,vb.durumlar) mantıken ve mutlaka olacaktır,sn.MuraTh. Kolay gelsin. Saygılarımla.

Doğru söylüyorsunuz ben sorunu tam okumamışım bahsettiğim gibi bir yanlış bağlantı Sigorta kutusundada olabilir. daha önce benzer bir bağlantıya denk gelmiştim,tesisat yıllarca nötr yerine toprak ile çalışmış zaman içerisinde toprak hattı zayıflamaya başladıkça yanlış bağlantı olduğu anlaşılmıştı.

Sn. muraTh,sizin ana Sigorta kutusu olarak yazmayı daha en baştan tasarlayıp, belki o andaki yoğun iş yükünüz yüzünden ve tam okumayamadan çok acele yazdığınızdan ana sigorta (arter) yerine sadece priz yazdığınızı (Okur okumaz da bu şekliyle tam buna inandım çünkü) tahmin edebilmiştim zaten.Ama ben kendi özel yorumumu yazarken,her ikisine de farklı açıklamayı getirmiş oldum.İkisi arasındaki fark biraz görünsün diyedir,ekstra yorumum.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Nötr yerine toprak bağlantı hatası fatura tutarından anlaşılmaz mı daha fazla yaktığını sayacın daha fazla yazdığını biliyorum bir usulsüzlük var gibi art kakr olmadığı da belli.

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri