Ups çıkış sinyalinin osiloskopla görüntülenmesi

serkan_48

Üye bildiğin dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
14,298
Puanları
4,156
Yaş
44
Konum
Antalya
Değerli arkadaşlar merhabalar,

Elimde trafosuz smps mantığı ile çalışan bir adet pc ups'i var. Bu ups 12 volt 7 amper akü ile çalışıyor aküsü bittiği için arkadaşım bana verdi. Biraz inceledim. 12 volt kaynakla test ettim çalışıyor herhangi bir sorunu yok.

Şimdi bu cihazı güneş paneli ile arj ettiğim 12 volt 60 amperlik akü ile kullanmayı planlıyorum. Aklıma takılan bir kaç soru var. Cihaz 300 VA gücündedir. Bu akü ile Lcd TV ve notebook gibi Elektronik cihazlarımı çalıştırmayı düşünüyorum.

1-) Bu cihazın çıkış sinyali bu gibi ( lcd tv ve notebook gibi ) cihazları uzun süre çalıştırmak sağlıklımıdır?

2-) Cihazın üzerinde bulunan iki adet mosfet yada transistör var. Bunlar soğutulması için küçük bir alüminyum soğutucu ile desteklenmiş. Tahmin ediyorum üzerindeki akü bitene kadar yada pc kapatılana kadar aşırı ısındığını düşünmüyorum. Uzun süre çalışmada aşırı ısınabileceğini düşünüyorum. Sizce soğutucuyu büyütmelimiyim?

Elimde osiloskop var. Bu cihazın çıkış sinyalini nasıl ölçeyim. Geçen bir yerde benzer bir konu işlenmişti trafo kullanarak voltajı düşürüp bunu osiloskopta görüntülemek istersek sinyalin pik koşelerinde trafo olması nedeniyle eğilmeler olacağını söylediler.

Ben çıkış sinyalini iki şekilde ölçmeyi düşündüm. Sİzce en sağlıklı ölçüm nasıl olmalıdır?

1- Ups çıkışına bir trafo bağlayıp voltajı düşürüp osiloskoba bağlamak ve bu şekilde sinyal şeklini görüntülemek.
2- Ups çıkışına gerilim bölücü direnç ile gerilimi bölüp düşük voltaj kısmından sinyali görüntülemek.

Sizce sinyali nasıl görüntülemeliyim? Diyeceksiniz ki bu cihazda KA3525 pwm entegresi kullanılmış zaten bunun çıkış sinyali şu olacaktır hiç uğraşma da diyebilirsiniz.

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler iyi çalışmalar.

Ups e ait resimler aşağıdadır. ( @by lent ilgini çekebilir seversin böyle şeyleri )

 
1) eğer çıkış tam sinüs ya da yakın ise sıkıntısız çalıştırırsın.
2) soğutucuya ihtiyaç olacağını sanmıyorum. Sonuçta Lcd tv o kadar akım çekmiyor. İçin rahat etmezse daha büyük bir soğutucu ile değiştir.
3)gerilim bölücü direnç daha mantıklı. Trafo sinyali bozup ölçüm sonuçlarını etkileyebilir. Acaba osilaskop direk 220 v çıkışı ölçebiliyor mu hiç ölçmedim. Bakma şansın varsa bi araştır belki direk ölçülüyordur.
 
Son düzenleme:
Cevap icin tesekkurler cihazi riske atip direk inverter cikisini vermek istemiyorum. 400 volt maksimum diyor ama nolur nolmaz risk almak istemiyorum. Pik voltajlar cikartabilir bosta.

 
Haklısın tabi ne olur ne olmaz. O zaman wattlı dirençlerden gerilim bölücü tasarlayıp öyle ölçüm yap.
 


Merhaba,sn.Serkan_48. Sorularınıza kendi tecrübelerime göre bazı cevaplar vermeye çalışayım;

1- Cihazın çıkış sinyalinin notebook,Lcd tv,crt tv,vb. smps besleme girişli cihazların beslenmesi için modifiye (yalancı) veya gerçek sinüs çıkışlı olması önemli değildir,dalgıç pompa gibi asenkron motorlarda gerçek sinüs gerekir.Bir de bu ups 300 VA gücünün ancak 170-180 watt. net çıkışı olması lazımdır.(Yarısından biraz fazla yani)

2- Pc ups’leri nispeten kısa (15-25 dk. gibi) olan destek süresindeki ısınma durumları düşünülerek moosfet veya güç transistörlerine bağlı olan soğutucuları genellikle küçük tutulur.Buna bir ilave yaparak (Üst resimdeki gibi) veya komple büyütmenizle uzun süreli çalışmalarda ve akünün 12 volttan çok aşağıya indiği zamanlardaki (amper daha çok geçer) olası aşırı ısınmalar her halükarda önlenecektir.uzun süreli çalışmalarda bu büyütülen soğutucunun önüne küçük bir pc fanı da (Cebri soğutma amaçlı) koyabilrsiniz,eğer bu ısınma el yakacak kadar yine çok yüksek kalıyorsa.

3- Elinizdeki ups gerçek sinüs çıkışlı ve nispeten pahalı bir ups de değilse modifiye sinüs çıkışlıdır. 400 vaac’ye kadar limiti varsa ölçebebiliriniz,ama çıkışta voltaj stabilizasyonu boşta iken bozulmadığından tam emin olsanız direk osiloskop çıkışıyla da ölçebilirdiniz. Örneğin kare dalgalı sinyaller trafo çıkışında modifiye sinüse benzeyip çıkacağından 50-60 hz. ile çalışan normal bir trafoyla gerçek sinüste çıkıyorsa değil de kare dalga ile çıkıyorsa (Çünkü ups’niz trafosuz smps çıkışına sahiptir) kare dalga formunda kırılmalar (merdiven basamağı şeklinde) mutlaka olacaktır.

4- Ancak seri direnç seçimini çok dikkatlice yapar ve voltajı güvenlik sınırlarında,yani her halükarda 400 vac’den çok uzak kalacak şekliyle direnci dikkatlice seçip ayarlarsanız bence sorun da olamaz,bu osiloskop açısından.Kolay gelsin.
 
Gerilim bolucu icin direnc hesabi yapabilirmiyiz?

Birde elimdeki osiloskop uzerinde kanal girisi maksimum 5 volt gorunuyor. Ayni kanalin voltaj komitatorunu disa dogru cekebiliyoruz. buda altinda x5 kademe demek diyor yani giris 5 volt ise ve x5 kademe eklersek 25 volta kadar olcum yapabilir demek oluyor. ayrica elimdeki probun x1 - ref - x10 kademeleri var. yani bu konumda 25 volt x 10 250 volta kadar gosterir demek mi oluyor? birde ref konumu ne demektir?

Resimler ektedir.

 
Sayin binbasi,

Aslinda kafamdaki sorulari tecrube edinmek icin soruyorum. Akumu bu invertere baglasam zaten bulgisayar icin uretilem bir ups oldugu icin pc yada tv yi mutlaka calistiracaktir. Benim amacim hem osiloskop kullaniminda tecrube edinmek hemde elimdeki ups in cikisinin ne sekilde oldugunu merak etmemdir.

Bu gun sinyal seklini gormek istiyorum bakalim.

Elimdeki ups 600 VA imis etiketine baktim 300 watt yaziyor asagidaki gibi.

 
Evet, anladım,sn.Serkan_48, 300 VA bu pcb büyüklüğüne göre bana biraz az gelmişti,ya 600 ya da 650 VA olmalı diye düşünüyordum işin açıkçası.Ups’deki mosfetlerin (transistörlerin) çok çok fazla ısınmasının nedenleri;

1- Ups muhafaza kutusunun hava deliklerinin iyice tıkalı veya yetersizliğinde,ups'nin çalıştığı ortamın çok havasız ve tozlu olmasında.(Kötü havalandırma veya çok iyi olamayan soğutma koşullarında)
2- Akü giriş kablolarının ups pcb’sinde entegrelere,hassas elemanlara yakın geçmesiyle onların içinde akım indüklemesiyle bazı şartlarda,sırf bu nedenlerle, mosfetlerden aşırı akımların geçebilmesiyle .
3- Ups’nin çıkışı örneğin 180 vac’ye ayarlıyken yeniden çıkış ayarı yapılıp 220 vac’ye yükseltilmesiyle.
4- Akü kutup başı voltajının akünün fazla boşalması veya bir,birden fazla gözünde sıkıntı olmasıyla 12 volttan çok fazla aşağıya düşmesinde,ups iç (akıllı) güç ölçümüyle tam onaylanıp ups’nin yine çalışmaya devam edebilmesinde.
5- Ups’nin anma gücüne (Örneğin 650 VA’lık (360 watt.lık) olanında 315-325 watt. gibi) çok yakın güç toplamında çalıştırılmasıyla.(Bu çalışma koşulunda mevcut soğutucu mutlaka daha fazla büyütülmeli,soğutucu fan da ilave edilebilmelidir.) Kolay gelsin.
 
o ups'e 60Ah akü iyi gelmez yakar onu...
probun belirliyordu voltajı http://320volt.com/osiloskop/ buna bak.
sınırlı destek...

Tunçmatik lite 650 VA'lık olanında önce 12 volt 7 amperliğe önceleri sürekli paralel olarak (paralel bağlantıda kuru akü voltajı çok düşük olduğunda elektrolitinin kuruma ihtimali vardır,ekstra bir risk olarak) sonra direk 60 amperlik araç starter aküsüne bağlamış ve hiç bir şey olmamıştı.Yani ups girerken bu amperi belirli şartlarda sınırlıyorsa herhangi bir sıkıntı olamayacaktır.

12 volt,7 amperliği (orijinal kuru aküsünü) ups'den söküp direk çakmaklık çıkışyla arabasında çalıştırıp iyi sonuç alan Abuzer Efendi adlı bu işlere çok meraklı bir üyemiz de vardı,sn.Serkan_48 kendisini çok iyi tanıyordu sanırım Çok büyük ihtimalle akünün amper girişi, o anki ups 'nin karşılaştığı güç talebi kadar o anda oluyorsa (fazlası sınırlanıp geçirilmiyorsa) fazlasının tam olarak da bloklanarak hiç geçmemesi veya çok fazlasında ups sigortasının atarak ups'yi bu riskten direk koruması gerekiyor,ups'nin akü bağlantı girişinden önce uygun amperajlı bir sigortası mutlaka da var ise.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…