Ups in çalışma süresini ne belirler?

EK BİLGİ:
Bu bilgi kendi kullanmakta olduğum APC 1400 UPS nin verilerinden alınmıştır.
Her UPS nin boşta çalışma süresi bulunmaktadır. Yani UPS ye herhangi bir yük bağlı değilken aküler bitinceye kadar geçen süredir.
Benim UPS de bu 6-8 saat olarak verilmiş olup, boşta çalışma esnasında çektiği güç hesaplanabilir.
AKÜ gücü 2X25A
24X25=600W güç depolama.
Min çalışma süresi ele alındığında 6 saat için 100W lık boşta çalışma güç tüketimi olduğu anlaşılmaktadır. 8 saat için ele alırsak takribi 75W lık boşta güç tüketimi olduğunu görebiliriz.
Dolayısı ile herhangi bir UPS nin çalışabilmesi için iç devrelerinin bir güç harcaması olağandır.
 
Örneğin birisi 180 volt AC çıkışa kendi kartından ayarlanmıştır, diğeri 200 volt AC'ye daha yüksek olan AC çıkışa ayarlanmışsa eğer daha düşük volt çıkışla ayarlı olanı mutlaka ama mutlaka daha fazla destek süresini kullanıcılarına verecektir. Teknik özellikleri (iç kartları ve iç aküleri) ayni özellikte görünseler bile bu basit farkla biri diğerinden daha fazla destek süresini kolayca verebilir. Zaten genellikle 180 volt çıkışa ayarlama eğilimi bu yüzden de vardır.

Ama bu konuyu verilen destek süresi üzerinden aldım, VA değerleri farkları kartlar ayni voltaj çıkışlı ve akü kapasiteleri de eşitse aralarında VA farkı eğer çıkış voltajlarında çok ince ayarlar yapılıp bir değişiklik yoksa kesinlikle oluşamaz, önce donanım farkı (aküleri ayni olsa bile sürücü kartları farklı) oluşmalı ki VA çıkışı farkı da bununla paralel oluşabilsin. Aksi halde bu durum kendi kanımca eşyanın tabiatına çok aykırı olur. (Sadece kendi kanımca) Ancak akü donanımları ayni olup birbirinden çok farklı kartlarla kullanılıyorsa net bir şeyi de diyemem bu konuda. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ancak akü donanımları ayni olup birbirinden çok farklı kartlarla kullanılıyorsa net bir şeyi de diyemem bu konuda. Kolay gelsin.
TEKNİK BİLGİ:
Teorik olarak bir UPS de de distorsiyon yani bozulma olayı mevcuttur.
En ideal bozulma seviyesi için B sınıfı yükselteçler kullanılması literatür gereğidir. (max. %2 şebeke verileri ile benzer)
B sınıfı yükselteçlerde teorik verim %50 ile %60 civarı olduğu için B sınıfından C veya çoğunlukla D sınıfına geçilmesi (DUAL CONVERTION) verimi hayli yükseltmektedir.
Yukarda linkini vermiş olduğum ürünlerde teknik olarak bahsedilmiştir.

UPS leri de bir çeşit amplifikatör olarak düşünmeliyiz. Ancak böyle bir ampli güç yükseltmekten ziyade gerilim yükseltmek için tasarlanmışlardır.
Bir UPS de güç devreleri için öngörülen güç harcaması doğrudan yük ile bağımlıdır.
Boşta çalışan bir UPS 100W harcıyorsa, genel olarak kapasitesinin %60 veya %80 gibi bir yük ile çalıştırıldığında kendi güç harcaması 100W değil, çok daha düşük olabilmektedir. Bu oran genel olarak D sınıfı yükselteçler için farklılık gösterebilmektedir.
 
Toplam besleme aküleri ile teorik olarak yüzde 80 kullanabilirlikle 2x12x9x0.80=172.3 watt eder. Kayıplarla bu değer kabaca 100 watt civarına düşebilir.
1600AV ile 2000AV arasında daha yüksek güç gerektiren cihazı besleyebilme farkı var. Aynı watt'la farklı güçler farklı sürelerde beslenebilir. @Mr_YAMYAM usta daha tekniğini sundu.
Bununla ne beslenecek?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…