Ustalık belgesi ve Fen adamları yetkileri

Katılım
30 Tem 2010
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
38
Konum
Ankara
Selam arkadaşlar size bir sorum olacak ben Eml elektrik mezunuyum henüz ustalık belgem yok yasal olarak elektrik işi yapabilirmiyim. Eml mezunları direk olarak Fen adamımı sayılır? Yani eski bir müstakil ev var yıkılacak yerine yenisi yapılacak Elektrik kurumu bu ev için yeni bir proje ister mi? ve işi yapmam için yetki belgesi veya ustalık belgesi ister mi? şimdiden teşekkürler.
 
Sayın burhan_canbir.
Ben okul mezunu değilim ama 1978 yılında 2.sınıf yetki belgesi ve ustalık belgesi almıştım. Kendi yaptığım küçük çaplı işlerin projesini çizip, imza atabiliyordum. Son 20 yıldır talep işi yapmadım. Mevzuatta değişiklik yapılmış olabilir. Bildiğim kadarıyla bağlı bulunduğunuz ildeki "Elektrik Teknisyenleri Odası'na " kayıt yaptırmanız gerekiyor. Buradan alacağınız belgeyi bulunduğunuz elektrik dağıtım şirketine verip oraya da kayıt olmanız gerekiyor. Ondan sonra talep işleri yapılıyor. Yukarıda bahsettiğim gibi eskiden böyleydi, şimdi değişiklik var mı orasını çok iyi bilmiyorum. Bilen arkadaşlar yardımcı olurlar sanıyorum.
 
Cevabınız için teşekkürler bugün Ustalık belgesi için m.e.m ' lüğüne gideceğim dediğiniz gibi birde elektrikçiler odasına gidip sormak lazım mevzuat nasıl diye.
 
En başta işyeri açmanız gerekiyor..sonra Elektrik idaresine gidip yetkili elektrikçi olarak kayıt yaptırmalısınız, onlar söyler gerekli evrakları.
 
En başta işyeri açmanız gerekiyor..sonra Elektrik idaresine gidip yetkili elektrikçi olarak kayıt yaptırmalısınız, onlar söyler gerekli evrakları.

Sayın elek.
Amacım dükkan açmak değil zaten şu anda bir fabrikada çalışıyorum amacım dışarda yasal olarak serbest çalışmak ama bu şekildede olmuyormuş bugün araştırdım esnaf sicile kayıt falan yaptırmak gerekiyormuş hem çalıştığım yerden sigortam var onları yaptırdıktan sonra zaten bi dükkan işi kalıyor.
 
Yasal olarak çalışmak için maliyeye kayıt gerekir, fen adamı olarak plan proje işi için ev adres olarak gösterilebilir, "oda" kaydı için
Elektrik fen adamı (elektrik) odanıza kayıt olursunuz en fazla..
fabrika sigortanızda devam eder, kendi hesabına çalışanlar artık ssk lı olabiliyor..
bazıları bunun için kendi işyerine başka ssk lı almalı gibi saçmalıklar söylüyormuş ama böyle birşey yok, tabii bana göre..
 
Ama dün ben odaya gittim öyle birşey söylemediler. Esnaf sicile kayıt yaptırırsam bağ-kur başlangıcı olacağı için hem fabrikada hem kendi işimde çalışamazmışım. Kendi hesabına çalışanlar ssk ' lı olabiliyor mu?
 
Kendi hesabına çalışanlar ssk ' lı olabiliyor mu?
Olabilir..
Siz en iyisi bilgi edinme kanunu çerçevesinde SGK ve maliyeye, ssk lı iken plan proje işi yapacağım, işyerime SSK lı eleman almak zorundamıyım diye sorun..
ssk lı olupta kendi işini yasal olarak yapan birçok kişi var..kendi işyerinde ssk lı istihdam etmiyorlar üstelik..
yani tartışma bu noktada..
6111 sayılı kanun ile kendi işini yapanların "sonradan" ssk lı olması mümkün..ama ssk ya ara verilirse otomatik bağkurlu olunur.
 
Cevaplarınız için teşekkürler. Bugün birde dediğinizi araştırayım. Yalnız dün odadan şöyle birşey söylediler dışarda çalışırken başına birşey gelirse iş kazası gibi fabrikada çalışıyor gözüktüğüm için sıkıntı olabilir dediler. Bu konuda nasıl bir çözüm olabilir.
 
İşin bir de çalıştığınız işyerinin bu duruma nasıl bakacağı konusu var ..yani uygun görürlerse sorun yok..
ama karşı çıkarlarsa problem olur, iş kazası açısından değil de , sizi işten çıkarabilirler.
çalıştığınız yer ile samimi bir diyaloğunuz vardır, çalışma saatleri ona göre düzenlenir..o saatlerde izinli olursunuz..
cuma günü öğleden sonra gibi ...ama iş kazası durumlarında hukuki durum nedir bilmiyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
129,898
Mesajlar
931,133
Kullanıcılar
452,784
Son üye
caglayancag

Yeni konular

Geri
Üst