Arkadaşlar bu işlerin nasıl olduğuna dair örnek çok.
ABD'de NSA zamanında belirli kişilerin Amazon üzerinden aldığı bilgisayarı kargo nakliyesi sırasında ele geçiriyor, bilgisayara istedikleri programı yükleyip, tekrar sıfır paket yapıp alıcıya ulaştırıyor.
Yine zamanında İsrail, Suriye'li önemli birinin eşi Fransa'dan mobilya alıyor ve Mossad gemide mobilyaları açıp içerilerine dinleme cihazları yerleştiriyor.
Ruslar Cep sıfır cep telefonu diye istedikleri gibi takip edebildikleri telefonu satıyor müşteriye...
Böyle sürer gider.
Bu operasyondaki başarı cihazların patlatılması değil. Tedarikçi firmayı tespit edip, o nakliye ağına sızıp cihazları ele geçirmek ve sonra sistemde aksama olmadan tekrar müşteriye göndermek. Yoksa işin teknik boyutunu ortalama bir üniversite bile hal edebilir (patlayıcı-yazılım-tetik mekanizması v.s)
Ayrıca bana kalırsa çoookkk büyük bir operasyon değil. Nihayetinde cihazları ele geçirdikten sonra her cihaza aynı şeyi yapıyorsunuz. Gerisini Hizbullah'ın iç dağıtım mekanizması sizin yerinize hal ediyor. Siz belirli bir kod ile yada sinyal ile tüm şebekeye bağlı cihazları tetikliyorsunuz. Bundan daha geniş çaplısı cep telefonlarında hemen hemen her gün yapılıyor zaten.
Operasyonun kendisi büyük değil bana kalırsa ama sonucu çok büyük olacak. Hizbullah'ın üst düzey tüm üyeleri ve konumları aşağı yukarı deşifre oldu. Mossadın az kafası çalışıyorsa hastahane ve eczaneleri gözlemiştir zaten. Hatta Hizbullah'ın kendi sağlık sistemini bile gözlemeye almıştır. Akşama yaralı listeleri, isim isim ellerinde olur. Bunların konumları ellerinde olur.Bu kişiler artık direkt istihbarat kaynağıdır. İsrail'in asıl başarı bu bana kalırsa.