voltaj düşmesi ve projeksiyon ???

raspi

Üye
Katılım
24 Tem 2015
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba Arkadaşlar,
Birkaç elektrikçinin bakmasına rağmen çözülememiş bir sorunum var.Buzdolabı devreye girdiği zaman ve fişininin çıkarılıp takıldığı zaman projeksiyonun görüntüsü anlık gidip geliyor.projeksiyon kapanmıyor ama bir anlık görüntü gidip geliyor.Aynı şey pirize harici hardiskin güç adaptörünü taktığım zamanda oluyor.daha önceden odanın lambasını veya mutfağın lambasını yaktığım zamanda oluyordu.Elektrikçi onu düzeltmişti fakat dün yine mutfağın lambası yanınca oldu(tek seferlik).Buzdolabının fişini çekip 1,5-2 saat beklediğimde projeksiyonda görüntü gidip gelmesi hiç olmadı.Bu durum zamanla projeksiyonuma zarar verecek diye korkuyorum.Elektrikçiler bir türlü çözmedi.Yardımınıza ihtiyacım var.Şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba.Bu sözünü ettiğiniz etkilenimler,anahtarlanma yaparak çalışan tüm cihaz veya motorların anlık olarak ürettikleri parazit sinyalinin (Örneğin flüoresan yakan starterlerin (parazit yayan) bu kötü anahtarlama etkisi,onlara paralel bağlanan parazit emici kutupsuz bir kondansatörle,diğer Elektronik cihazlar için kötü olan etkisi tam giderilir) projeksiyon cihazından filtre olmadan girip çıkışta görüntüde bir kesikliğe neden olmasıdır.Bunun için kutupsuz,parazit önleyici bir kondansatörü,bu projeksiyon cihazı girişinde paralel olarak kullanmanız bu sorunu kuvvetle muhtemel giderebilir.

Halı yıkama makinelerinde devrede paralel çalışan ve motor parazitini emen,örneğin 0.22 mF,250 voltluk kutupsuz bir kondansatör,bu projeksiyon cihazı girişinde (Cihazı açıp içine mutlaka da koymadan,dıştan yine paralel olarak bu cihazın elektronik devresine tam girecek şekliyle, örneğin 2'li,3'lü bir uzatma prizinin içinden,bu faz nötr uçlarına paralel olarak lehimlenerek) kullanılabilir.Kolay gelsin.
 
Aslında bu tür ev içindeki tüm cihazların,makinelerin bu farklı girişimlerinden etkilenecek diğer tüm cihazların (Tv,psu,projeksiyon cihazı,vb.) 220 vac girişlerinde bir EMI filtresi mutlaka yer alır veya dizayn olarak yer alması da gerekir.Ancak çeşitli nedenlerle bu filtre elemanları kısmen hasar görüp bu önemli fonksiyonunu yerine getirmiyor (Süzgeç görevini) olabilir.Hazır satılan EMI filtresini harici olarak girişten önce seri bağlı olarak takmak çok daha iyidir.Ben hazır satıldığını bilmiyordum doğrusu,eski psu'lardan pcb'deki bu EMI kısmını yan keski ile özel çıkararak,bu hazır satılanlardaki gibi pc'den hemen önce,masa üstü pc'lerin girişinden önce başarıyla da kullandım.(Psu'da yer alanın da dışında 2. bir filtreleme amaçlı,hariçten bağlı olarak) Kolay gelsin.
 
Elektrikli süpürgelerin besleme girişinde parazit önleme amaçlı kondansitörlere denk geliyorum. Sanırım aynı şey.
Binbaşı hocam söylediğiniz kutupsuz kond. ile emi filtresi aynı görevi tam olarak görebiliyor mu ?
 
evet buna benzer filtreler iş görür. sadece kapasitör de iş görür çoğunlukla.
ama bence sorun başka. evdeki tesisat çok ince ise de böyle geriim düşmeleri olur. evinideki prizlerden birini söküp kablonun kalınlığından emin olun. ha yeterli kalınlıkta gözükse de hat çok uzusa yine yetmeyebiir. ya da ana tesisaat incedir prizler kalındır. bunlara emin olun.
 

Merhaba,Öğretmen27 Hocam,aslında işin verici (İstenmeyen sinyal üretilen) ve alıcı (EMI) tarafını daha detaylı açıklamayı atlamışım farkında olmadan,bunu biraz daha detaylandırayım isterseniz.

Elektrik süpürgeleri,matkaplar,mikserler,halı yıkama mak.'leri,vb. çeşitli üniversal fırçalı motorların şebeke tarafına,parazitler oluşur oluşmaz anında emilsin,hiç yayınlanmasın diye bu birbirine yakın sığa değerinde 250-400 voltluk kutupsuz kondansatörler paralel olarak 220 vac girişinde bağlanır.

Diğer çok daha hassas Elektronik cihazların ise,bu filtrelemeden bu daha basit yapılı cihazlar veya motorlar tam çalışırken, bunlardan kaçıp kurtulabilen parazitleri, alıcı (EMI) filtre kısmında oluşan değişik harmonikleriyle birlikte tam olarak süzebilmesi için,tek kutupsuz bir kond. yerine,bu faz-nötr tarafında çift sarım nüveli bir bobinli ve kutupsuz kondansatörlü,yani tercih edilen bu bobin-kondansatörlü yapıyla daha etkili bir filtreleme türü tercih edilir.Yani diğer cihazların bu alıcı kısmında örneğin;daha basit ev cihazları olan bir mikserdeki,bir katı meyve sıkacağındaki,vb.kullanılan tek kutupsuz kondansatörden ziyade,çok daha hassas cihazlar için (tv,psu,projeksiyon cihazı,vb.) bu çoklu (Bobin-kond.lü yapılı) parazit alıcı-giderici filtre kullanılması çok daha iyi ve idealde istenen bu filtrelemeyle çok iyi sonuçların (Tüm küçük,büyük,oluşan harmoniklerin de tam süzülmesi açısından) alınması sağlanacaktır.Ama tek kutupsuz kond.bile filtreleme konusunda çok hassas olmayan cihaz girişlerinde iyi bir fitrelemeyi yine sağlar.Sanırım aradaki farkı biraz olsun anlatabilmişimdir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Yani sonuç olarak da sizin yukarıda bir resim olarak verdiğiniz bu EMI filtresi, parazit alıcı ve yok edici tarafta olan bir cihaz (Alıcı için) çok daha etkilidir,çok daha hassas Elektronik cihazların girişinde kullanılan tek bir kutupsuz kond.'e göre,süzme ve çok çeşitli değerde ev Elektrik hattında oluşan bu parazitler (Harmonikleriyle birlikte oluşan parazitler) açısından.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Sorun gerilim düşümü ! @yolgezer74 haklı. Buzdolalarının ekovatları kalkışta fazla akım çekerler.
 
Sorun gerilim düşümü ! @yolgezer74 haklı.
abi allah razı olsun da belli zaten ışıklar yandığı anda bir anlık lambalar sönüyorsa ani kalkış akımı çekilmesi ya da kabloların çekilen akımı karşılayamaması durumu göz önünde bulundurulmalı demişti bir usta. yoksa tesisattan çok anladığımdan değil
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…