Voltmetre Problemi

fikir alışverişi konusunda hemfikir olduğumuza göre itirazımda inat etmek istiyorum .şöyle demişsiniz: '12mOhm değeri de cihazin giriş empedansı değil. O sadece dahili şönt modunda, dahili şöntün direnci.'

halbuki ben şöyle biliyorum:ampermetre şöntü devreye bağlanırken direncinin sıfıra yakın olması istenir ki hatalı ölçüm yapılmasın.dolayısıyla dahili şöntün 12mohm dirence sahip olması bana anlamsız geliyor.

Sanirim siz oradaki 'm' yi Mega diye yorumluyorsunuz, ama mega, buyuk harf 'M' dir. Kucuk harf m "milli" dir, yani 12 milli Ohm. Sifira cok yakin degerde bir direnc.

megaohm olursa ölçüm yapamaz elektrik te alamaz...
zamanında pano tipi ampermetreler almıştık içi çok farklı çıkmıştı yarısı bobin sabit ibrede mıknatıs hareketli idi fosforlu nikel ile şönt hesaplarken bunlar şoke etmişti ar-ge mühendisini...
bu ampermetrenin fotoları olsa da görsek...

Evet arkadaşlar cihazı harici şönt girişinden kullanıyorum 60mV girişine 0.8Ohm şönt direnç atarak kullanıyorum. Çünkü ölçtüğüm akımlar mA seviyelerinde bu yüzden bu girişi kullanmak durumundayım. Ayrıca şöyle bir durumda var primer besleme gerilimi 230V olduğunda voltmetre doğru değerleri gösteriyor. 300V olduğunda da aynı fakat 400V yapınca çöküyor. Ampermetre çıkarınca düzeliyor yani çökme yapıyorsa (gerilim düşümü) tüm voltaj değerlerinde yapması lazım diye düşünüyorum....

Eğer millamper mertebesinde derken, birkaç milliamper'den bahsediyorsak, o zaman cihazın duyarlılık sınırının ötesindesiniz demektir. Cihaz parametrelerini değiştirmediyseniz, bu duyarlılık 10 mA.

"ctrr" diye bir parametre var, bunu değiştirerek 2 mA e kadar duyarlılık elde edebiliyorsunuz, ama gene de miliamperler mertebesinde ölçüm yapınca çok büyük bir hata oranı söz konusu olur.

O yüzden sizin yapmanız gereken şönt direncini baya artırmak ve ona göre ctrr parametresini set etmek.

Ölçümlerimde sıkıntı yok haberleşme üzerinden değerleri alıp kendim set değerleri ile hesaplıyorum. Burada sorun voltmetrenin çökme yapması. Ölçü aletinin 60mV giriş uçlarını multimetre ile ölçtüğümde 650ohm görüyorum. Burada gerilim düşümü olduğunu varsıyorum fakat neden 230 300 de değilde 400V da yanlış ölçüyor bunu çözmüş değilim.

Sanirim siz oradaki 'm' yi Mega diye yorumluyorsunuz, ama mega, buyuk harf 'M' dir. Kucuk harf m "milli" dir, yani 12 milli Ohm. Sifira cok yakin degerde bir direnc.
tamam teşekkürler bazen ufak tefek şeyler gözden kaçabiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…