VOYAGER 1 şimdi nerededir?

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ara 2017
Mesajlar
5,058
Puanları
2,256
Konum
ANGARA
1970 li yılların sonlarına doğru uzaya fırlatılan ve dünyanın en önemli keşif uçuşu olarak tanımlanan, voyager 1 sizce şimdilerde nerededir?
1) Dünyadan tahmini uzaklığı nedir? Kilo metre veya ışık hızı birimi ile.
2) Herhangi uzaylı ile karşılaşma olasılığı nedir?
 
Voyager 1 dış uzaya çıktı ve şu an yıldızlararası uzay olarak bilinen, bizden oldukça uzak bir bölgede bulunuyor. Tabiki bizler Nasanın verdiği bilgilerin doğruluğunu sorgulayamayız. Sanıyorum ki Nasa tarafından paylaşılan bilgilerde bizlerden gizlenen bilgi ve yeni keşiflerin olma ihtimali oldukça yüksek olabilir.





  • Voyager 1 ve 2 araçları, uzayda en uzun süre bulunan araçlardır.
  • Voyager görevinin asıl amacı uzaydaki enerji ve radyasyon sistemini anlamaktır.
  • Araçlarda uzaylılara bizi anlatması için yerleştirilmiş 55 farklı dilde selam, plak, şifreli notlar, fotoğraflar ve daha pek çok kültürel nesne bulunuyor.
  • Araçların her biri yaklaşık 720 kilogram ağırlığındadır.
  • Voyager 1, Güneş’ten daha güçlü olduğu bilinen dış uzaydaki helyosferden geçen ilk araçtır.
  • Yıldızlararası uzaya çıkan ilk insan yapımı nesnedir.
  • Jüpiter ve Satürn hakkında pek çok şeyi ilk keşfeden araçtır.
  • Voyager 1, artık sinyal alınamayacağı düşünülen 2025 yılında kapatılacak.
  • Kapatıldığı zaman yıldızlararası uzaya bıraktığımız ilk insan çöpü olacak.
 
Benim NASA'dan aldığım bilgilere göre...
Voyager 1 şu anda yaklaşık 9-10 milyar km uzaklıkta.
Bu uzaklık ışık hızı ile 1.8 gün sürer. Yani ışık hızı ile geri dönebilse yaklaşık 50 yıldır katetmiş olduğu mesafeyi 1.8 günde geri kateder.
9-10 milyar km uzaklık güneş sisteminin içerisinde kabul edilmekte olup KUIPER kuşağının sonlarıdır. Kuiper kuşağından sonra OORT bulutu olup bu bulut güneş sistemindeki en uzak gezegenin 138 katı uzunluğa sahiptir.
OORT bulutunun sonları ise güneş sisteminin sonu olarak kabul edilmektedir.
Voyager1 in OORT bulutunun ilk sınırlarına ulaşabilmesi için daha 300-400 yıl daha yol alması gerektiği hesaplanmaktadır.
OORT bulutunun sonlarına ulaşabilmesi için ise binlerce yıl yol alması gerekmektedir.
https://voyager.jpl.nasa.gov/missio...hq653rL0pEwC3UxqnaMvzbrbh8#where_are_they_now
https://voyager.jpl.nasa.gov/mission/

Bu linkten doğrulama yapılabilir.
https://voyager.jpl.nasa.gov/mission/status/#where_are_they_now
Her ne kadar 9-10 milyar km olarak hatırlasam da link verilerine göre 20 milyar km kadar olduğu belirtilmektedir.
 
Son düzenleme:
Bende hep şunu merak ediyorum. Bu giden Voyager uzayın hangi tarafına doğru gidiyor. Aşağımı yukarımı sağa mı solamı ? yukarı doğru gidiyor desem yukarı değil! aşağı desem aşağı değil!
Uzay boşluğunda aşağı ve yukarı gibi kavramlar yoktur.
Bunu bir tek ben mi merak ettim yani
 
Son düzenleme:
Bu linkte baştan sona voyager uzay araçlarını takip edebilirsin.
https://voyager.jpl.nasa.gov/mission/timeline/#event-nasas-voyager-2-probe-enters-interstellar-space
1977 de dünyanın güneş ile konumlarını belirleyebilirsen voyagerların hangi istikamete gittiklerini anlayabilirsin.
Ancak şunu belirteyim ki, yatay düzlem olarak tüm gezegenler güneşin ekvator cizgisine dikey olarak hareket ederler. Yani burada yukarı aşağı kavramından ziyade dünyanın ekvatoruna dikey olarak yani güneş sistemindeki gezegenlerin yörüngelerinin yataylığında hareket sözkonusudur.
 
Yani ustam, neresini biliyoruz ki sağı solu aşağısı yukarısı olsun.
Önceleri dünyanın merkezde, güneşin, ay ve diğer her şeyin dünyanın etrafında döndüğü düşünülüyordu. Hatta yakın sayılacak zamanda dünyanın düz olduğu ve bir öküzün boynuzları üzerinde olduğu, bazen öküzün kafasını sallayınca depremlerin olduğu düşünülmüş. Daha sonraları kainatın samanyolu galaksisinden (gökada) ibaret olduğu sanılmış. Öyle ya, yıldızımız güneşe ve bize en yakın yıldızla (alfa centuri) aramızda 2 ışık yılından fazla mesafe var. Böyle birbiri arasında devasa mesafelerin olduğu 200 milyar yıldız, etrafındaki gezegenler, uyduları, astroid ve diğer gök cisimleri ve bu kütlenin oluşturduğu hacmin çapı 150 bin ışık yılı, kalınlığı 10 bin küsür ışık yılı genişlikle olduğu tahmin edilmekte. Yani kainat samanyolundan ibarettir tespiti yapanlar pek de haksız sayılmazlardı.

Malüm bir de bütün cisimlerin birbirinden uzaklaşmaları, kainatin şişmesi, bütün cisimlerin birbirine karşı kütle çekimleri ve kaçış hızının Plank sabitini aşması ile sonsuz genişleme, ya da kütle çekimin üstün gelmesiyle bütün cisimlerin tekrar bir araya gelmeleri ile (büzüşme) başlangıç noktasına geri dönüş. Bu tezi düşünürken teşbihte hata olmaz, yaratıcının kalp atışı gibi tasavvur ederdim. Yani milyarlarca yıl sonra bir araya toplanan tüm kütle yeniden booomm yapabilir. Nitekim yakın zamanda bazı bilim insanları büyük patlamanın defalarca olmuş veya olabilme olasılığını dile getirdiler.

Binmişiz bir emanete gidiyoruz selamete!
 
Evet uzay boşluğunda herhangi bir cismi baz alarak aşağı ve yukarı kavramlarını kullanmak mümkündür. Ama aslında bahsettiğim şey bu değil. Dünyada kuzey kutbunda ki bir kişiye yukarı doğru bak dediğimde yukarı bakar , güney kutbunda yer alan birine yukarı bak dediğimde yukarı yukarı bakar Bu her iki insan yukarı baktıklarını ve gök yüzünü gördüklerini söylerler. Oysa her iki insan da yalan söylüyor ; çünkü ikiside yukarı bakmıyor aslında
Konuyu değiştirdim biraz kusara bakmayın. Neyin ne olduğunu biliyorum aslında ama biraz böyle kafa karıştırcı sorular da sormak hoşuma gidiyor
2. Soruya cevap yazayım. Herhangi bir uzaylı ile karşılaşma olasılı yüzde 0 dır. Yani kesinlikle başka bir yaşam formu ile karşılaşma ihtimali yoktur. Voyager asla samanyolu galaksisinden çıkamaz. Başka galaksilerin resimleri çeker onları görör ama asla yaklaşamaz.
 
Son düzenleme:
Dünyanın çekirdeğine dikey olarak tanımlandığı zaman her yer yukarısıdır.
Ekvatordan da yukarı dikey olarak bakarsan yukarıdır
Ama bu insanların o an için gördükleri uzay ve uzay cisimleri farklı olacaktır.
 
İşte sıkındı zaten burada başlıyor. Bir şeyi baz alarak konumlandırırsak evet haklısınız. Ama konumlandırmadan düşündüğünüzde Dünyada yaşayan her insan kendisinin yukarı baktığını söyler.
Kim doğru söylüyor ki Hangisi yukarı bakıyor acaba bunlardan
Mesele göreceli yani. Aslında herkes yukarı bakıyor kendine göre. Ama dünyaya dışarıdan bakan biri dünyanın döndüğünü söyler. Dünyadan uzaydaki kişiyi gören ise uzaydaki kişinin döndüğünü söyler.
İşte önceki bilim insanları bunları düşündüler. Dünya mı dönüyor yoksa güneş sistemi mi dünyanın etrafında mı dönüyor. Bunu bir türlü kestiremediler. Tartışmalar aldı başını gitti
 
Neye göre yukarı, neye göre aşağı? Einstein buna görelilik teorisi demiş. Uçak bin km hızla gidiyor derken sadece yeryüzüne göre hızdan bahsederiz. Halbuki dünya ayrıca 40bin bölü 24 saat yani ekvatörden 1666km hızla dönüyor. Aynı yönde giderken uçağın hızı 2666 km oldu mu! Sonra dünya güneş etrafında 2xPIx150milyon km mesafeyi 365.25 günde dönüyor. Yani saatteki hızı 107 bin 515 km yi ekle, yetmedi güneş sistemi bir şekilde galaksi içinde tüm yapısı ile sürükleniyor. Galaksiyi kaç milyon yılda turluyor bilmiyorum. Galaksi de tümden bir tarafa hareket ediyor. Dolaysıyla hızımız ne sorusunun cevabı ancak göreceli olarak verilebilir. Gerisi karışık. Hatta servisle işe giderken şöyle düşünürdüm. Gelip gittiğim yer dünyada hep aynı güzergah olsa da uzayda hiç bir zaman aynı değil! Sabah başka koordinatlarda akşam başka koordinatlarda seyahat ediyoruz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…