w-otomat

arkadaşlar B titi otomatların ve C tipi otomatların kullanım alanları hakkında güzel bir açıklaması olan varsa yardımlarını bekliyorum şimdiden teşekkürler

En basit anlatimla :
B-Tipi : Gecikmesiz ( Ani ) acmali sigortadir.Daha cok aydinlatma devrelerinde kullanilir.
C-Tipi : Gecikmeli acmali sigortadir.Daha cok motor devrelerinde kullanilir.( Demeraji tolere etmek icin )
Bu bilgiler tatmin edici degil derseniz detaya inebiliriz.Saygilar

Elimde döküman niteliğinde birşelerin olmasını isterim bu şekilde dökümanlarınız varsa paylaşırsanız sevinirim

Sn.ermandikmen ,B tipi açma eğrisi ,eski adı L tipidir.Ani açma anlamına gelir.Nominal akımın 3,5 katında açma yapar.Kalkınma akımı olmayan omik alıcılarda kullanılır.
C tipi açma eğrisi ,eski adı G tipidir.Gecikmeli açma anlamına gelir.Nominal akımın 5,5 katında açma yapar.Kalkınma akımı çeken endüktif ve kapasitif karakterli alıcılarda kullanılır.Açma eğrileri ile ilgili detaylı bilgiye Federal elektrik sitesinden bakabilirsin http://www.federal.com.tr/tr/intranet/upl/catalog/23.06_otomatlar_01-06.pdf

sayenizde bunlarıda öğrenmiş oldum teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

sayın bir şeyidüzeltmek isterim c tipinden ziyade d tipi sigortalar kullanılır motorlarlarda kataloglarda ve yetkililer böyle söyler düzeltmek istedim sadece saygılarımla hayırlı bayramlar

Haklisiniz sayin hyz, ozellikle agir sanayi kosullarinda ( mesela kaynak makinalari ), ''D'' Tipi W-Otomatlar tercih ediliyor. Bunlarin magnetik acma sinirlari (10-14).In gibi nuyuk bir degerde kisa devre esnasinda 100 milisaniyeden az bir zamanda devreyi acabiliyor.
Hatta sunu da eklemekte fayda var : Mesken tipi, sebeke dalgalanmalarinin olmadigi, dusuk guclu flueresant beslemelerinde ''B'' Tipi kullanilsa da, cok sayida desarj lambasinin ( sodyum , civa buharli vs) oldugu aydinlatma linyelerinde '' C'' Tipi W-Otomat kullaniliyor.

W-Otomatlarin BS EN 60898 e gore, kisa devre acma degerleri maksimum t=100 milisaniye icin :

''B''-Tipi : ( 3-5 ).In
''C''-Tipi : (5-10).In
''D''-Tipi : (10-14).In

Ekteki dokumanda trip grafikleri mevcut.

Ekli dosyalar

• MCB.rar
    41.4 KB · Görüntüleme: 3
Sayın hirilof
Trip eğrilerinden birini -mesela B tipini- yorumlayabilir misiniz?
Kendimce yorumum şu şekilde;
---Anma akımının biraz üzerinde bu otomat uzun süre atmadan devrede kalır,
---Anma akımı yaklaşık 2 katına çıkarsa bu otomat 50 sn civarı devrede kalır, daha sonra atar,
---3 katına çıktığında ise ???

Grafiği bir türlü kafamda oturtamadım. Renkli olan taralı kısım neyi ifade ediyor?
Yardımcı olursanız sevinirim,

Şimdiden teşekkür ederim,

Sayın hirilof
Trip eğrilerinden birini -mesela B tipini- yorumlayabilir misiniz?
Kendimce yorumum şu şekilde;
---Anma akımının biraz üzerinde bu otomat uzun süre atmadan devrede kalır,
---Anma akımı yaklaşık 2 katına çıkarsa bu otomat 50 sn civarı devrede kalır, daha sonra atar,
---3 katına çıktığında ise ???

Grafiği bir türlü kafamda oturtamadım. Renkli olan taralı kısım neyi ifade ediyor?
Yardımcı olursanız sevinirim,

Şimdiden teşekkür ederim,

3 katına çıktığında otomatik sigorta ani açma yapar. Daha doğrusu B tipi sigorta anma akımının 3 ila 5 katı arasındaki bir değerde gecikmesiz olarak ani açma yapmalıdır. Renkli olan kısımlar açma yapması gereken aralığı ifade etmektedir.

aşırı yüklerde ise sigorta Ani açma değerine bakılmaksızın 1,13 katında 1 saat süreyle açmamalı bir saat sonunda test akımı anma akımının 1,45 katına yükseltildiğinde ise 1 saat içinde açmalıdır.

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Kullanıcılar
453,046
Son üye
alicam8

Yeni konular

Geri