XLPE Kablo başlığı neden patlar?

tknsyn

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
27 Eki 2007
Mesajlar
2,272
Puanları
481
Arkadaşlar,XLPE Kablo başlıklarının patladığına rastlamışsınızdır.Bu arıza genelde karbon kısmın sonlandığı ve üzerine başlığın alan kontrolü sağlayan parçasının geçirildiği bölümde oluyor.Benim aklıma yorum olarak kötü işçilik,karbonun soyulmasında hatalar, aşırı gerilim gibi nedenler geliyor ama tam olarak nedir ? önlemek için neler yapmalı? Unutmadan protelin,silikon,sıcak büzüşme çeşitlerinin tamamında patlama olduğuna şahit oldum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Tek kelime ile,kötü malzeme,kötü işçiliktir.
 
kötü malzeme ve kötü işçiliğin yanı sıra nem en buyk etkendir
 
10 gün önce bizim de başımıza geldi, XLPE kablo başlığı patlamış, kablonun patlayan kısmını ayırdık, incelediğimizde merkezindeki bakır iletkenin çevresinden bol miktarda su çıktığını gördük, yere vurdukça su damlaları çıkıyordu. aklımıza 2 neden geldi
1) kablo montajı esnasında başlık yapılmadan birkaç gün dışarda yağmura maruz kaldı
2) giriş direğinden kabloya yağmur esnasında su sızabileceği, bu da kötü işçilikten kaynaklanabilir
 
xlpe başlıkların parçalanmasında su,nem,kötü işçiliğin yanısıra kapasitif akımlarında etkisi bulunmaktadır.
 
dodo ' Alıntı:
xlpe başlıkların parçalanmasında su,nem,kötü işçiliğin yanısıra kapasitif akımlarında etkisi bulunmaktadır.


Evet arkadaşın söylediği doğrudur.Başlıkların nemli ve kirli takılması elektrik arklarına, daha ilerisi patlamalarına sebep olabilir.
 
kablo başlığı için hazırlanan Xlpe kablonun içindeki yarı iletken tabaka soyulurken bazı noktaların derinden yaralanması neticesinde sivri noktalara ark şeklinde atlama olur bu nedenle kablo başlıkları patlar.Bu kötü işçiliğe verebileceğimiz en iyi örnektir.Kablodaki Yarı iletken tabaka altındaki silikon kısım pürüzsüz olmalıdır.
 
maalesef elimizde yok .o işlemi cam ile yapıyoruz.
 
Sn.sonerbal,cam işinde çok itina gerekir.Rasgele birilerinin yaptığı başlık sakat olabilir.Eskiden soyma aparatı yoktu.Mecburen camla soyuyorduk.Hatta siemensin kutusundan bile bu iş için cam parçaları çıkıyordu.Şimdi aleti var en kısa sürede temin etmelisiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…