aynen işte oyüzden benimde tuhafıma gitti ben hep 1 yapmışımdır
Roleden ziyade sayactan takip ediniz. Karsilastigim bir olayi yazayim iyi cevap olur.
Isletmeye gittim role rg3 15 Ekran 1.00 gosteriyor. Dedim bisi yok reaktif gidiyor dedi. Ok sistemin bilgilerinden hesaplayip gereken duzenlemeyi yapip kontrolleride yapip baktim yine 1.00 0.99 gibi. Sayac degerlerini aldim 4 saat sonra tekrar geldim baktim reaktif gidiyor. Hemen roleyi arge ile degistirip ertesi gun baktigimda duzelmisti.
Cosinüs 0,97 demek %25 ceza demektir.Yanlış bilgi vermeyin lütfen doğruluğundan emin olmadığınız konularda ısrarla doğrudur olayına girmeyin. Hesapta eksiklik yok siz kendi hesabınızı kontrol edin yada alın elinize bir hesap makinesi şu işlemi yapın cos0,97 değerini arccos= 14,06 derece yapar.Bu değeri yani 14,06 derece faz kaymasını hesap makinesinde tanjantını alın %25 ceza olduğunu görün
Hatta 0,99 cosinüs bile ceza sınırıdır. Sözleşmesi %15-20 ye tabi olan işletme için sınır değerdir.Bu yüzden 0,99 cosinüs değeri de normal bir değer değildir %14,2 reaktif demektir.Yapacağınız 4 işlem çok zor bir olay değil
Eğer abone a.g abonesi ise röleden de takip edilebilir.Söylediğiniz durum o.g aboneleri için geçerlidir.Nedeni ise röle trafo yükünün sekonder kısmını ölçer.Röle cosinüsü 1 dahi yapsa trafo aktif ve endüktif kayıplarını görmez bu nedenle sayaç ve röle cosinüs değerleri birbirini tutmaz.
Hesapla yapalim bu hesabi kullanmam ama madem tanjantli dedinornekte aciklayici olur.
Mesela 60kw aktif gucumuz olsun. Genelde cosfi1 0.70... alirlar hadi bizde oyle alalim,
Cosfi1=0,707 ise fi1=45 derece ve tanfi=1
Cosfi2 0.99 degil 0.95 alalim.
Cosfi2=0.95 ise fi2=18 derece ve tan2=0.32
Qc=p.(tanfi1-tanfi2)= 40.8 kvar simdik bu reaktif mi yazar?
Cosinüs 0,707 ise yüzde yüz reaktif demektir.Yani 60kw yükün varsa 60 kvar da reaktifin var demektir.Tanfi 1 demek % 100 demektir.
Evet verdiğin değerlerden hesaplanırsa cosinüs 0,70 den 0,95 yapılmak istenirse 60 kw yük için 40,8 kvar lık kapasiteye ihtiyaç vardır.
30/5 akım trafosu ve 0.25 kondansatör kullanırsam sorunu çözebilirmiyim
30/5 akım trafosu ve 0.25 kondansatör kullanırsam sorunu çözebilirmiyim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?