Yüke gecince enerji veren devre

bazı arduinolarda farkettiğim bir şey var. arduinoya giren yazıcı kablosunu taktığımız soketin kasasına bağlı 2 tane daha pin var. bu pinler, eğer sokete kabloyu sokarsam iletime geçiyor. bu şekilde kablo takılı mı değil mi anlayabiliyorsunuz.
 
Iste bunhn arkasinda bunu gerceklestiren devrenin nasil oldugunu merak ediyorun
 
mantık böyle. ohm kanununa göre akım artınca direnç üzerinde düşen voltaj miktarı artıyor. ve belli miktar akım geçince bu fark opampın algılayabileceği noktaya gelior. opamplar 0.1 volt kadar farka pek takmaz. opamp bu sayede çıkış vveriyor. bu çkışı da siz bir anahtarlama elemanı(transistör, mosfet, röle, optokuplör vb.) ile çıkışa giden akımı kesiyorsunuz.
ancak bunun için çok düşük değerli direnç seçmelisiniz. 0.1ohm, 0.005ohm,0.22ohm vb.
Merhaba. Forumda okurken ilgimi çekti. Şimdi Vbus dediğimiz Şebeke voltajı sanırım. System load bağladığımız adaptör mü? Yoksa adaptör Vo yerine mi bağlanacak? Açıklarsanız sevinirim.
İyi günler.
 
Bu sistem dc v bus dediği kapasitor voltaji..
 
serkan hocam. Peki açıklar mısınız sistem nasıl çalışıyor? Adaptör nereye, nasıl bağlanıyor? Pek anlayamadım.
 
adaptör vbus a bağlanıyor. oradaki vbus'ın + ve - pinlerini adaptörün +- pinleri olarak düşünün. system load sizin çalıştıracağınız yük mesela motor gibi. ayrıca vo bölümünü de bir anahtrlama elemanına bağlayarak(röle tavsiye ederim) çıkışı açıp kapıyorsunuz. genelde bu devre kullanılarak kısa devre koruması yapılıyor ve üzerinden örn 3 amper geçince röleyle çıkış kapatılıyor. ama siz bunda çıkışı kullanarak açacaksınız. mesela bununla prizi anahtarlayacaksanız, veya çıkışı.
 
Onu beradi06 arkadasa soracagiz bende ac sistemde nasil olacak merak ediyorum.
 
Konu içeriği başta olmak üzere, tüm öneriler yanlış.
Boşta iken bile akım gereksinimi olan bir cihazı kapatarak, bu cihaz ile zaten kontrol sağlayamazsınız. Çünkü cihaz zaten akım çekmemesi için kapatılmıştır :D
Bu tür uygulamanın tek mantığı UZAKTAN KONTROL mantığıdır.
Uzaktan kontrol iki şekilde yapılmaktadır.
1 Kablolu bağımsız kontrol.
2 Elektronik uzaktan kumanda.
Kablolu bağımsız kontrolün mantığı, bir hareketin algılayıcılar ile algılanarak sistemin kontrolünün sağlanmasıdır. Şarjın takıldığı andaki hareket algılanarak bir switch ile bağımsız kontrol sağlanarak istenilen olay gerçekleştirilir.
Bu sistemde kontrol için harici hat kullanılması zorunludur.

Elektronik kontrolde ise, akım esas alındığı için zaten bir akım gereksinimi olacaktır. Çünkü devrede çalışan bir kontrol devresi bulunmaktadır. Bu kontrol devresinin akım gereksinimi, şarj cihazının boştaki akım gereksiniminden çok çok daha az olmalı ki amaca hizmet edebilsin.
Zaten mili amperler seviyesindeki şarj adaptörü akımını yine mili amperler seviyesinde bir akım şiddeti ile kontrol etmek son derece anlamsız ve gereksizdir.
Ancak mevzuu büyük bir yükün, örneğin 100W lık bir motor veya daha yüksek güçlü bir cihazın kontrolü olsaydı, elektronik kontrol devresi kullanılabilirdi.
 
işte bunu otomatik yapmak istiyor sanırım arkadaşımız. manuel olarak yapmak daha kolay. mr yamyam a katılıyorum.
zamanında @taydin hocam kısa devre koruması yapımı ile ilgili konu açınca bana bu tasarımı önermişti.
işte bu durumda olaya şu fikir giriyor: dc voltajı butona bağlayıp butonun 2. pinini opampın çıkış ucuna takarsak ve basarsak o zaman ani olarak ac 220v prizden gelip devreyi çalıştıracak. bu sırada yük çekilecek ve üzerinde voltaj düşümü olan şönt direnç ile opamp tetiklenip röleyi kapatmayı kesecek. bu sayede çalışacak. yük kesildiği an da 220v röle ile kapancak. burada olay biraz yarı-otomatik oluyor. yükü taktıktan sonra butona basaağız. yük çekilince kendisi kapanacak.
 
Otomatik yapılabilmesi için bir devre gereklidir.
Bu devre de şebekeden akım çekecektir.
Zaten amaç boşta çalışan şarj adaptörünün, boşta çektiği akımı engellemek değil mi?
5-10mA lik akımı kontrol edebilmek için en azından 20-30mA akım gereksinimi ile kontrol devresinin çalıştırılması gereklidir.
Amaç ve uygulama, birbirleri ile tezat oluşturmaktadır. Yanlıştır.
Şarj adaptörünün şebekeden irtibatının kesilebilmesi için bir röle kullanılsa, en azından 15-20mA lik akım ihtiyacı olacaktır. Rölenin görevi AC şebekeyi adaptöre bağlayıp kesmektir.
Bu işin en doğru mantığı anahtar kullanmaktır. Bu anahtar, HAREKET unsuru (Şarja takılma anında, konnektörlerden kontrol) ile çalışmıyorsa, başka hiçbir uygulama ile mantıklı bir kontrol yapılamaz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,222
Mesajlar
924,388
Kullanıcılar
451,590
Son üye
Culha

Yeni konular

Geri
Üst