yıldırım düşmesi sonucu patlayan izolatör

Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar öncelikle herkese selamlarımı sunuyorum. Bu konuyu açan arkadaşımada teşekkür ediyorum ama eksik bilgi vermiş. Ben işletme müdürlüğünde 380 kv ve 154 kv luk hatlarda çalışan bir teknisyenim ve bu sorunlarla sık sık karşılaşıyorum. Yüksek gerilim yani E.İ.H larında parafudur görevini koruma telleri sağlar ve bu koruma telleri üzerine gelebilecek yükleri hattın başına veya sonuna taşımaz. E.İ.H larında bulunan direkler üzerinde topraklamalar vardır bunlar tesis aşamasında en fazla 20 ohm u geçmiyecek şekilde ölçümleri yapılarak gömülürler. 20 ohm u bulana kadar adeti artırılır ve 5 adeti geçmez. Farz edelim 20 ohm u aştı ise o şekilde bırakılır çünkü sistem bütündür. Yanı hattımıza yıldırm düşdüğünde koruma teli aracılığıyla gerilim hattın bağlı olduğu direkler üzerinden dağılarak topraklamalar yardımıyla en kısa zamanda toprağa iletilir. Şimdi gelelim o izalatörlerin o şekle gelmesine illa yıldırım düşmesinden olacak diye bir şey yok bir çok sebebi olabilir.
bunlar.
1. tr merkezlerinden gelebilecek arızalardan.
2. hattaki arızalardan.
3. hattın etrafındaki herhangi bir toprakla bağlantısı olan ağaçlar gibi temaslardan.
4. izalatörlerin kirlenmesinden nemli ortamda sürekli şerareye maruz kalmasından.
5. Direğin ayaklarında bulunan topraklama irtibatlarının paslanmadan yani korozyondan kopuk olmaları bile olabilir.
ve dahada birsürü sebeb verebilirim.
Sonuc olarak benim tavsiyem o arkadaşa o tepelik kısımda bulunan sürekli arıza yaşadıkları bölgedeki tüm direklere artı yeniden topraklama kazıkları hazırlayıp direğe montajını yaparak çakmalarıdır. O bölgedeki koruma teli kopuk dayi olsa topraklamalarını yenilemesi arızanın izalatörlere gelmiyeceğini gösterecektir.
 

Selam, parafudur görev yaptıysa izalatör neden ve nasıl patlıyor??
 
Çok uzun bir zaman oldu belki ,ancak sorunu yeni gördüm.
İzolatörün patladığı direğin topraklama direncini 4-5 ohm civarında olması için gerekli önlemler alınırsa bir daha izolatör patlamaz.Örneğin ; 20 KA lik bir yıldırım darbesinde 10 ohm luk bir direnç(direğin top direnci) üzerinde 200 KV(20kAx10ohm) oluşurki bu da izolatörün darbe dayanım gerilimi olan 170KV dan büyük olduğu için geri atlama neticesinde izolatör patlar.İnşallah anlatabilmişimdir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…