Yıllık 5000 kwh sınırlaması ile faturalarımızın akıbeti nasıl olacak?

GokhanTe

Üye
Katılım
7 Ocak 2023
Mesajlar
58
Puanları
1
Yaş
44
Ocak 2025'den itibaren geçerli diyorlar ancak internetteki yorumlarda bunu 5000/12 yapıp ilk ay 417 kwh geçince faturaya yansıyacağını söylüyorlar. Bu durumda ısı pompası, elektrikli araç gibi tüketimleri olanlara fatura şoku geliyor gibi. Bizim durumda her ikiside var. Çok fazla araç kullanımı yok ama ısı pompası aylık 500-600 kwh civarında harcayacak gibi görünüyor.

Müstakil ev için ikinci bir abonelik alma şansımız var mı? Bahçe için ya da kot farkından dolayı bir katımız kesin bodrum olarak görünüyordur, bunu diğer katlardan ayrı düşünerek ikinci bir aboneliğe başvurma şansımız var mı? Uygulamada bu durum nasıldır? Elbette devletimizi zarara sokmaya çalışmıyorum ama devletimiz her fırsatta ciddi anlamda fiyatları katladığı için bir çıkar yol bulmaya çalışıyorum.

Bir de ongrid güneş enerjisi sistemleri ile 5000 kwh altında kalmak mümkün olabilir mi? Yatırım maliyeti en düşük ongrid sistemlerdi, bir süre önce araştırmıştım ama kendini amorti etmesi 15 yılı buluyordu. O zamanlar elektrik çok daha ucuzdu, şimdi zamlandı, üzerine 5000 kwh sınırı geldi.

En makul yol nedir, ne önerirsiniz?
Teşekkürler.
 
Elektrikliler yaygınlaşacakken, hele ki TOGG'a kıyak geçelim derken tümü birden engellenecek. Elektriklilerde evde şarj etmedikten sonra fosil yakıt kullanmaya devam edilir, eğer böyle bir durum varsa!?
 
Elektrikliler yaygınlaşacakken, hele ki TOGG'a kıyak geçelim derken tümü birden engellenecek. Elektriklilerde evde şarj etmedikten sonra fosil yakıt kullanmaya devam edilir, eğer böyle bir durum varsa!?

Şimdi şöyle, benim istatistiklerime göre 100 km'de 13-14 kwh enerji tüketimim var. Günlük 50km civarı kullanılsa ayda 210 kwh yapar, 200 civarı evin diğer elektriği tüketilse hala 5000 kwh limite gelmiyor. Yani ortalama bir araç kullanımında bu limiti düşürmezlerse yeterli olabilir ama ısı pompası başka bir hikaye çünkü onu 33 dereceye ayarladığım halde günlük 20 kwh civarı tüketiyor.

Hane elektriğini farklı amaçlarla kullanıp yoğun tüketim yapanlara önlem düşünmüşlerse bunu tespit edip bir şeyler yapmaları gerekirdi. Elektrikle ısınan evler büyük sıkıntı çekecek gibi görünüyor.

Tabii yoğun şekilde araba kullanan yani günlük 100km'yi aşanlar varsa onları da etkileyecek gibi.

TOGG konusundaki durumları ne kadar etkiler bilemiyorum, yani satışlarını etkileyeceğini sanmıyorum ya da bu zamlarla bile evden şarj hala ucuz ama tabii önceden 10 kat ucuzdu şimdi onu azaltacaklar. Ne kadar azalacağı konusunda da net bir bilgi yok. Yani sadece sübvanse edilen miktar olmayacak diyorlar, %30 sübvansiyon var diyorlar ama diğer taraftan fatura 2-3 kat artacak deniyor. Birkaç güne ocak ayının ilk faturası ile bunu deneyimleyeceğiz ama işte bu sürdürülebilir değil. Çözüm bulmak lazım.

Güneş enerjisi sistemlerinin fiyatları da bu yüzden muhtemelen artar.
 
Ne kadar konfor hizmeti o kadar bedel ödenmesi.

Yasal kimsenin hakkını da girmeden .
Araç şarj elektriği ile normal daire bedeli ile aynı birim fiyat ise
Yeni abonelik araç şarj için .

İkinci durum 3 lu tarifede gündüz akşam gece fiyatlarına ek + 5000 kwh uygulaması yoksa
Varsa olabilir ( avantaj azaldı )
Gece araç şarj edilip ucuz fiyattan elektrik faturalandirilmasi ile
Arac şarj aboneliği.
 
Aylık 600kWh tüketime göre kabaca tahmini bir fatura hesabı yaptım. Eski tarifeye göre 600kWh tüketim için yaklaşık 1600Tl gelecek olan fatura (Aralık 2024 için ) yeni tarifeye (son kaynak tedarik) geçilince ve herhangi bir tedarikçi ile ikili anlaşma yapılmazsa 3100 TL civarı gelecek gibi hesapladım. Tedarikçi ile anlaşma yapıldı diyelim en iyi ihtimalle 2900 TL gelir diye tahmin ediyorum.
Tabi hesaplamalar tahminidir, konu sahibi arkadaş şubat ayında fatura kıyaslaması yapabilirse bizde bilgilenmiş oluruz.​
 
rsimsek ustam kime neye cevap verdin anlamadım. Konu sahibine mi?
 
Kümülatif olarak yıl bazında işlenmesi, dönemsel tüketimi çok olan aboneler için iyidir yani kışın ısı pompası veya yazın klima kullanımı olanlar için kullanımı az olan aylarda yakmadıklarını yoğun aylarda yakarak bir denge sağlayabilirler. Aylık bazda bir limit konursa yoğun aylarda ceza kaçınılmaz oluyor. Resmi Gazete'nin o günkü sayısını okudum bi cacık anlamadım. Aylık mı yoksa yıllık mı uygulanacağı yazmıyor. Sadece yıllık 5000 yazıyor. Bunu aya böler ve aylık 416kwh geçince sübvansiyon kalkar ve zamlı fiyattan ödetirlerse büyük ayıp etmiş olurlar ki devletimiz asla böyle büyük ayıplar yapmaz . Sanıyorum bu ayın sonunda gelecek faturalardan öğreneceğiz durumu. Sosyal medyada paylaşırlar muhtemelen faturasını insanlar.
 
rsimsek ustam kime neye cevap verdin anlamadım. Konu sahibine mi?
Genel yazdım. Artıştaki enflasyonu da hesaba katmak gerekir diye yazdım. Sonuçta petrol fiyatlarının düşük olması ve devlet desteği akaryakıtın düşük seyretmesine sebep. Bir şekilde elektrik daha avantajlı. Çünkü çatılarda ve özellikle kırsalda GES ile de elektrik ihtiyacı karşılanabilir.
5000 kw/yıl'ı aşınca, aşan kısım için ise o kadar da kötü sayılmaz.
Kerem Çilli'nin videoları faydalı olabilir.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…