Y/Ü, devrede, akımlar, neden girişe göre büyük

alidemir017

Onursal Üye
Onursal Üye
Değerli meslektaşlarım
Dün forumdaki bir soruyu cevaplarken şöyle bir şey söğledim:
Ana kontaktör ve üçgen kontaktörün çıkışlarındaki akım toplamı ana hat üzerindeki akımdan daima büyük çıkar.Bu bilgiyi verirken 20yıl içerisinde yüzlerce Y/Ü motor bağlamış biri olarak konuştum.(3 pensampermetre ile dahi ölçtüğüm olmuştur)
Oysaki ana koldan gelen akım 2 kola ayrılmakta dolayısıyla toplamları ana kol akımına eşit olmalı.Bana sebebini soranlara da motorun dinamik bir yük olması dolayısıyla her an akımda değişmeler olduğunu ne amparmetrelerin ne de gözümüzün bu kadar hassas olmadığı ile açıklamaya çalıştım.
Bana soranlara cevap yeterli gelse de şimdi bana yeterli gelmiyor.
Sizce buna sebep nedir?

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Değerli meslektaşlarım
Dün forumdaki bir soruyu cevaplarken şöyle bir şey söğledim:
Ana kontaktör ve üçgen kontaktörün çıkışlarındaki akım toplamı ana hat üzerindeki akımdan daima büyük çıkar.Bu bilgiyi verirken 20yıl içerisinde yüzlerce Y/Ü motor bağlamış biri olarak konuştum.(3 pensampermetre ile dahi ölçtüğüm olmuştur)
Oysaki ana koldan gelen akım 2 kola ayrılmakta dolayısıyla toplamları ana kol akımına eşit olmalı.Bana sebebini soranlara da motorun dinamik bir yük olması dolayısıyla her an akımda değişmeler olduğunu ne amparmetrelerin ne de gözümüzün bu kadar hassas olmadığı ile açıklamaya çalıştım.
Bana soranlara cevap yeterli gelse de şimdi bana yeterli gelmiyor.
Sizce buna sebep nedir?

Ana kontaktör çıkışı ve üçgen kontaktör giriş ve çıkışı üçgen devre açılımında sargı akımı olup ana hat akımının kök3'de biridir bu değer 0,5735.. 'dir bunu ikiyle çarparsanız 1,1547 çıkar buda iki noktadan yapılan ölçüm toplamının ana hat akımından yaklaşık olarak %15 fazla çıkması anlamına gelir.

Ana kontaktör çıkışı ve üçgen kontaktör giriş ve çıkışı üçgen devre açılımında sargı akımı olup ana hat akımının kök3'de biridir bu değer 0,5735.. 'dir bunu ikiyle çarparsanız 1,1547 çıkar buda iki noktadan yapılan ölçüm toplamının ana hat akımından %15 fazla çıkması anlamına gelir.

Sn Analizör
Teşekkür ederim.Benim ampermetre ile gördüğümü matematik olarak izah etmişsiniz.Peki Kirşof'un akım kanunu ''bir düğüm noktasına gelen akımların toplamı çıkan akımların toplamına eşittir''dediğine göre bu bir çelişki değil mi?Kanun sadece omik devre için mi geçerli?

Öncelikle merhaba. Kirşof kanunu buraya uygulanamaz. Burada bölünme durumu yok. Kirşof kanununu alternatif akımda da uygulayabiliriz ama faz açılarını hesaba katmak gerekir.

Uzun lafın kısası toplam aritmetik toplam değil vektörel toplam olmalıdır.

motorun üçgen bağlanması durumunda akımlar aşağıdaki şekildeki gibi olur ve alternatif akımda tüm akımlar vektöreldir. Motor sargılarından geçen akımlardan ilkinin açısını 0 aldım. Diğer sargılardan geçen akımların açısını arada 120 derece fark olacak şekilde aldım. Sargı akımlarından hat akımına geçiş yaptım. Tersi de yapılabilir. Hat akımlarından sargı akımlarına da geçiş yapılabilir.

Forum istatistikleri

Konular
129,687
Kullanıcılar
452,390
Son üye
adem90913

Yeni konular

Geri