Merhabalar. Farklı bir proje için yine bilginize ihtiyacım var.
Zeytinyağı üretim tesisinde çok eski model bir seperatör kullanmaktayız. Markası Alfa Laval mapx 309. Bu makineler genelde gemi sökümüdür. Çalışma şekli şöyle: içinde taslar var ve yüksek devirli dönüyor. Yağ ve su yu üstten verdiğimizde yağın içerisindeki tortuyu süzmektedir.
Motor çalışma şekli ise motordan sonra kablin var ve içerisinde motor miline bağlı balatalar mevcut. çarpma sistemiyle seperatör milinin devrini motor devrine eşitleyene kadar çarparak döndürüyor. Kabaca sistem bu şekilde.
Söylediğim gibi çok eski olduğu için motor değişti mi değişmedi mi hiçbir fikrim yok.
motor etiketinde durum şöyle : Asea marka 440 V 23 A 60Hz
ancak ben yıllardır şehir şebekesiyle 3 faz beslemekteyim yani arada Sürücü yok. Devirden ve yağı süzme kapasitesinden ödün verdiğini düşünmekteyim. Resimlerde de seperatör etiketindeki devri paylaşacağım.
Yeni seperatörlerde ise durum biraz farklı. Aradaki kablini çıkarıp yani balata sistemini çıkarıp araya sürücü koyulmakta.
Sorunuma gelecek olursak. Devir benim için önemli. Araya sürücü koysam 440 V ve 60 Hz i yakalayabilir miyim. Diğer sorum ise kablini aradan çıkarmasam yine balatalı çarpma sistemiyle devam etsem herhangi sorun olur mu? Bir de meraktan soruyorum yıllarca sorunsuz nasıl çalışmış?
görseller ektedir. çok teşekkür ederim.