yanan sayaçlara önlem

chati

Üye
Katılım
31 May 2007
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
39
şantiye elektrik hattına bağlı sayacımız var. Şebeke besleme hattı önce 125 A tmş, 100 A kombi sayaç ve sonra da 63 tmş ye giriyor ve şantiyeye dağılıyor.

bu ana pano dışarda pano dolabının bulunuyor. ve ikidir burdaki sayaç yanıyor. sayacın giriş kısmında oluyor sorun.

bu sorunu nasıl çözebiliriz.

bir kompanzasyon önerisi çıktı ama nasıl bir etkisi olur aceba.

herkese teşekkürler şimdiden.
 
Sayın chati ! Bu sayaç direkmi bağlı, yoksa rediktörlü (akım trafolu) mu? Önce onu öğrenmeliyizki ona göre cevap verelim.
 
sayaç direk bağlı. akım trafosu falan yok.
şantiye için kurulan direk trafosundan sonra az önce sözünü ettiğim bağlantı yapılmış durumda.
 
Sayın chati ! 100 amperlik sayaç direk bağlanamaz. Anladığım kadarıyla sizin sayaç direk bağlı. Sorduğum akım trafosu tedaşın direk üstündeki trafo değil. 30 amperden büyük sayaçlar akım trafosu ile bağlanır. Yani 3 adet 100/5 akım trafosu alıp, şantiye elektriğini bu akım trafosundan beslerken, sayacı da bu akım trafosundan besleyeceksin. Sayacın harcadığı enerjiyi de 20 ile çarparak kullanılan enerji hesap edilir. Anlamadığın biryer varsa tekrar cevap verebilirim.
 
yardımın için çok teşekkürler Şef.


şu an verdiğimiz sipariş 150/5 üç adet akım trafosu, yeni bir sayaç (x5), ve baralar.
fakat bu şekilde bağlamanın, akım trafosu kullanmanın neden gerekli olduğunu açıklayabilirsen çok sevinirim.

ayrıca yanan sayaçta aşırı akımdan yandığı söylendi (16lık kablolar bile yanmıştı). 63A tmş (federal) ile koruma yaparken böyle bir durum söz konusu olabilir mi? federale çok güvenmiyorlar sanırım.
 
Sayaç firmaları,sayaçlarının 100 Amp.(direk bağlı) çalışabileceğini söylüyor.Bazı yerlerde de Tedaş
direk bağlı sayaç istiyor.Sizin sorununuzun aşırı yük olduğu çok açık.Bu itibarla,Şef arkadaşımızın
önerisine uymanız dışında kesin çözümünüz yok.Kompanzasyon,probleminizi azaltabilir,ancak arıza-
lanması durumunda tekrar aynı problemle karşılaşırsınız.Redüktörlü sayaca geçmediğiniz sürece,
probleminiz devam edecektir.
 
Sayın chati ! fahri yetiş arkadaşımız 100 amperlik sayaçlar direk bağlanabilir dese de ben şimdiye kadar rastlamadım. Yeni sayaçlar bu ampere dayanabilirmi ? doğrusu bilmiyorum. Direk bağlanan sayaçlarda tesisattan geçen bütün akım sayaç bobinlerinden geçer. Bu sayaçlar genelde küçük amperli sayaçlar olduğundan bobin teli kalınlığı yeterli olur. Fakat büyük güçteki tesislerin çektiği akım büyük olacağından sayaç içindeki teller bu akımı kaldırmaz. Onun için akım trafosu kullanılır. Senin sipariş ettiğin 150/5 akım trafosundan 150 amper akım geçerken sayaçtan sadece 5 amper geçer. Senin önceden sayaca girip çıktığın 16 lık kabloyu akım trafosunun içinden çekeceksin ve trafonun küçük uçları tabir edilen yerleri de sayaç klemenslerine 2,5 luk kabloyla bağlayacaksın. Akım trafosunun çevirme oranı 150/5=30 olduğuna göre sayaç 1 kwh yazmışsa gerçek harcama 30 kwh demektir. Yani tüketilen aylık enerjiyi 30 la çarpıyorsun. Kompanzasyon panosunun faydası olurmu ? olur tabi. Tesisatı korur. Yalnız tedaşın şantiye elektriğinde reaktif bedel alıp, almadığını bilmiyorum.Şayet alıyorsa reaktif bedeli de düşürmüş olursun. Yoksa astarı yüzünü geçer. HOŞÇAKAL
 
arkadaşlar ilginiz ve yardımlarınız için teşekkürler.
 
normal trifaze sayaçlar 60 A dir.ve bunun üzerinde bir yük meydana gelirse işte bu durumda sayaç mutlaka yanacaktır. şef çok doğru söylüyor. mutlaka akım trafosu bağlanan x5 sayaç kullanmalısın. eğer ki mevcut enerjin 15kw yı geçiyorsa o durumda medaş kompanzasyon istiyor.yani bu durumda kombi sayaç kullanman grekir.
 
sorun sadece aşırı akımdan kaynaklanmayabilir. 2 tane daha önemli neden olabilir. Bunlar,
1 Harmonikler. Çalıştığın şantiyenin cıvarında sanayi tesisi bulunuyor mu? Buna bir bak
2. Topraklama problemi. Topraklama direncini ölçmeni tavsiye ederim.

kolay gelsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…