yangın alarm sistemi yapımı

drmnghtmr

Üye
Katılım
19 Ocak 2009
Mesajlar
27
Puanları
1
arkadaşlar ben çalıştığım fabrikaya bir yangın alarm sistemi kuracağım.gerekli elemanlar
-yangın ihbar butonu
-yangın ihbar sireni(112 dB plastik,döküm veya metal)
-yangın paneli(32 zone)
-yangın kablosu
-yangın paneli için akü(bazılarında panelin içinde dahil)
bunlar için sizin bildiğiniz kaliteli olan markalar nedir?yardımcı olan varsa sevinirim
 
Sn. drmnghtmr,

Kaliteli marka ya da model istemekten önce yapmanız gereken kaç tane dedektör ve yangın ihbar butonuna ihtiyacınız olduğunu tespit etmektir. Sonrasında hangi tip yangın algılama sistemine ihtiyacınızın olduğunu tespit etmelisiniz. (Konvansiyonel mi analog adresli mi?) En sonunda marka ya da model araştırmasına başlamalısınız.

Saygılarımla,
 
sn. etunuzer
buton ve dedektör sayısı tam net değil. ama tahminen 15 tane dedektör 6 tane de buton olur.bir kaç şirket eleks marka satmaya çalışıyor.
sizce konvansiyenel mi yoksa anoalog adres mi daha iyi olur.
 
Sn. drmnghtmr,

Analog adresli sistemlerdeki dedektörler ya da butonlar bir kablo döngüsü içerisinde yer alır. Yani yangın panelinizden bir kablo çıkar, dedektöre girer çıkar, butona girer çıkar, varsa başka dedektör ya da buton onlara da girer çıkar ve en sonunda panele geri gelir. Yani dedektörler ve butonlar seri bağlanır. Konvansiyonel sistemlerde ise bölge kavramı vardır. Bir bölgede kablo, hat sonu direnci diye adlandırılan dirence kadar dedektörden dedektöre ya da butona girer çıkar. Sistem nerede bitiyorsa (dedektörde ya da butonda) hat sonu direnci konur, bir daha kablonun panele gitmesine ihtiyacı yoktur. Bütün bölgeler bu şekilde düzenlenir. (Üreticiden üreticiye değişebilir ancak benim kullandığım panellerde genellikle bir bölgeye maksimum 20 tane dedektör bağlanabilmektedir.)

Analog adresli sistemler döngü mantığı ile çalıştığı için, hangi dedektörde ya da butonda problem varsa uyarı direkt olarak o dedektörden ya da butondan gelir. Böylelikle lokasyonları tespit etmeniz çok daha kolay olacaktır. Bir hastanedeki yangın sistemini düşünelim. Hastanede 10 kat olsun ve her katta 10 tane oda olsun. Bu da minimum 100 tane dedektör demektir. 80 no'lu odada yangın çıktığını düşünelim. Eğer sistem analog adresli ise hemen 80 no'lu odaya gidip müdahele edebilirsiniz. Ancak sisteminiz konvansiyonel bir sistem ise sadece o dedektörün bağlı olduğu bölgede uyarı görürsünüz. Her bölgeye 20 tane dedektör bağlanabildiğini düşünürseniz, o uyarı veren dedektörün hangisi olduğunu bulabilmeniz için belki de 20 tane oda gezmek zorunda kalabilirsiniz.

Sistemlerin çalışma esaslarından bahsettikten sonra fiyatlarını konuşursak, aralarında ciddi farklılıklar vardır. Yukarıdaki hastane örneğini düşünürsek, dedektörler ortalama 20$ olsa, o kapasitedeki bir Panel de yaklaşık 500$ olsa, malzeme maliyeti olarak yaklaşık 700$ civarı diyelim. Analog adresli sistemde ise dedektör yaklaşık 40$ olsa (bu değerler tahmini değerlerdir, yanlış da olabilir.), işinizi görebilecek 1 döngülü panel de yaklaşık 1750$ olsa, toplam malzeme maliyeti yaklaşık 2150$ civarı diyelim. Analog adresli sistem yaklaşık olarak konvansiyonel sistemin 3 katı daha pahalıdır.

Şimdi ise sizin durumunu konuşalım. 15 dedektör ve 6 buton olduğunu düşünürseniz sizin için analog adresli sistem anlamsız olur. Şu an çalıştığım firmada daha önce yaptığım gibi her dedektöre bir bölge düşünürseniz aslında sisteminiz analog adresli gibi olur.. Yani 32 bölgeli bir konvansiyonel sistem aldığınız düşünelim. 1 bölgeye 1 dedektör şeklinde ayarlanırsa hangi dedektörden ya da butondan uyarı geldiğini direkt olarak görmüş olursunuz.

Ben çoğunlukla EDS firmasının panellerini kullandım, şu an firmada kullandığımız da EDS'nin konvansiyonel sistemidir. Daha önce kullandıklarımda bir sıkıntı yaşamadım. Ama dediğim gibi Eleks, Mavili, Alfamax, vb. firmaların ürünlerinin çoğu birbirine benzerdir. Sonuç olarak hepsi garantili ürünlerdir.

Umarım yukarıda yazdıklarım açıklayıcı olmuştur. Sormak istediğiniz başka şeyler olursa lütfen çekinmeyiniz.

İyi çalışmalar dilerim,

Saygılarımla,

NOT: Yukarıdakileri yazarken konuyla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığınızı varsaydım. Aksi bir durum varsa kusura bakmayınız.
 
en kaliteli olanları General Electric ve Siemens bu işi yapan hemen hemen herkes farklı markalarla çalışabiliyor yani tercih sizin.
ve birde duman dedektörleri var (beam dedector) bunlardan da ilave etmenizi öneririm kullanacağınız alan yüksek ise.
 
Bu arada Sn. ceyran_41 söyleyince farkettim. Analog adresli sistemlerde GE bence de çok başarılıdır. Zaten birçok sektördeki öncü firmayı kendi bünyesine katmıştır.
 
gerçekten çok açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız.teşekkür ederim.bunları patronlarımla konuşup bir karara varmamda yardımcı olmuş olacaksınız.bunları satmaya gelenler hiç böyle şeylerden bahsetmediler.

aklıma gelmişken ihbar sirenlerinden hangisi daha iyi olur?(plastik,metal,döküm,110dB civarı)kaç tane kullanmam gerekir?kablo kesiti çok önemli olurmu?yangın panellerinden akülü olan var aküleri içinde olmayan var.bunlardan hangileri daha kullanışlıdır?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn. drmnghtmr,

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..

Genellikle bütün sirenler IP standartlarına uygun olması için tasarlandıklarından dolayı çok farklılık göstermeyecektir. Ancak tabii metal kutu bulabilirseniz daha iyi olacaktır normal olarak.. Ama zaten metal da olsa plastik de olsa mümkün olduğu kadar korunaklı bölgelere konulması daha iyi olacaktır. Ayrıca maliyet de normal olarak daha fazla olacaktır.

Sirenin gücü ile ilgili şöyle yapmanızı tavsiye ederim. Örnek birkaç tane getirmelerini istersiniz. Ben önceden öyle yapardım. Denedikten sonra belki de en düşük şiddette ve muhtemelen ucuz olan sizin işinizi görecektir. Bu yöntem size fiyat/kalite orantısını kolaylıkla yapmanızı sağlayacaktır.

Üreticiler tarafından tavsiye edilen minimum kablo kesiti genellikle 1.5'tur. Ancak mesafeye göre değişir, bunu zaten montajı yapacak olan bilir.

Akü için ise bence Panel içinde kullanılması daha uygundur. Çünkü kuru akü zaten bakım gerektirmez. Sistem bütün olarak durursa daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.

Saygılarımla,
 
sn. etunuzer
buton ve dedektör sayısı tam net değil. ama tahminen 15 tane dedektör 6 tane de buton olur..


15 dedektor ve 6 buton icin 32 zonlu bir yangın panasosun bence gereksiz ve fazla gibi. Uygulayacagın yere gorede degisir tabi.
Zone sayısı korunacak yere gore belirlendiginden eger zone sayısını gereksiz hesaplamadıysan analog oneririm.
fakat zone sayısı 4 -8 oluyoryorsa ozaman konvansiyonel kullan..

analog adresli bir Panel al 2-4-8-16 .... zone lu sanırım standart olarak var..
sana 4 zonlu uygun olur gibi

1 zona 32 adet dedektor baglayıp herbirine adres verebiliyorsun.

2 zone lu analog adresli panel 32 zonelu konvansiyonelden daha uygun olur..
 
arkadaşlar ilginize teşekkür ederim.sn.serkank analog daha uygun olur demişisiniz ama fiyatı da uygun olurmu?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…