Sn. drmnghtmr,
Analog adresli sistemlerdeki dedektörler ya da butonlar bir kablo döngüsü içerisinde yer alır. Yani yangın panelinizden bir kablo çıkar, dedektöre girer çıkar, butona girer çıkar, varsa başka dedektör ya da buton onlara da girer çıkar ve en sonunda panele geri gelir. Yani dedektörler ve butonlar seri bağlanır. Konvansiyonel sistemlerde ise bölge kavramı vardır. Bir bölgede kablo, hat sonu direnci diye adlandırılan dirence kadar dedektörden dedektöre ya da butona girer çıkar. Sistem nerede bitiyorsa (dedektörde ya da butonda) hat sonu direnci konur, bir daha kablonun panele gitmesine ihtiyacı yoktur. Bütün bölgeler bu şekilde düzenlenir. (Üreticiden üreticiye değişebilir ancak benim kullandığım panellerde genellikle bir bölgeye maksimum 20 tane dedektör bağlanabilmektedir.)
Analog adresli sistemler döngü mantığı ile çalıştığı için, hangi dedektörde ya da butonda problem varsa uyarı direkt olarak o dedektörden ya da butondan gelir. Böylelikle lokasyonları tespit etmeniz çok daha kolay olacaktır. Bir hastanedeki yangın sistemini düşünelim. Hastanede 10 kat olsun ve her katta 10 tane oda olsun. Bu da minimum 100 tane dedektör demektir. 80 no'lu odada yangın çıktığını düşünelim. Eğer sistem analog adresli ise hemen 80 no'lu odaya gidip müdahele edebilirsiniz. Ancak sisteminiz konvansiyonel bir sistem ise sadece o dedektörün bağlı olduğu bölgede uyarı görürsünüz. Her bölgeye 20 tane dedektör bağlanabildiğini düşünürseniz, o uyarı veren dedektörün hangisi olduğunu bulabilmeniz için belki de 20 tane oda gezmek zorunda kalabilirsiniz.
Sistemlerin çalışma esaslarından bahsettikten sonra fiyatlarını konuşursak, aralarında ciddi farklılıklar vardır. Yukarıdaki hastane örneğini düşünürsek, dedektörler ortalama 20$ olsa, o kapasitedeki bir
Panel de yaklaşık 500$ olsa, malzeme maliyeti olarak yaklaşık 700$ civarı diyelim. Analog adresli sistemde ise dedektör yaklaşık 40$ olsa (bu değerler tahmini değerlerdir, yanlış da olabilir.), işinizi görebilecek 1 döngülü panel de yaklaşık 1750$ olsa, toplam malzeme maliyeti yaklaşık 2150$ civarı diyelim. Analog adresli sistem yaklaşık olarak konvansiyonel sistemin 3 katı daha pahalıdır.
Şimdi ise sizin durumunu konuşalım. 15 dedektör ve 6 buton olduğunu düşünürseniz sizin için analog adresli sistem anlamsız olur. Şu an çalıştığım firmada daha önce yaptığım gibi her dedektöre bir bölge düşünürseniz aslında sisteminiz analog adresli gibi olur..
Yani 32 bölgeli bir konvansiyonel sistem aldığınız düşünelim. 1 bölgeye 1 dedektör şeklinde ayarlanırsa hangi dedektörden ya da butondan uyarı geldiğini direkt olarak görmüş olursunuz.
Ben çoğunlukla EDS firmasının panellerini kullandım, şu an firmada kullandığımız da EDS'nin konvansiyonel sistemidir. Daha önce kullandıklarımda bir sıkıntı yaşamadım. Ama dediğim gibi Eleks, Mavili, Alfamax, vb. firmaların ürünlerinin çoğu birbirine benzerdir. Sonuç olarak hepsi garantili ürünlerdir.
Umarım yukarıda yazdıklarım açıklayıcı olmuştur. Sormak istediğiniz başka şeyler olursa lütfen çekinmeyiniz.
İyi çalışmalar dilerim,
Saygılarımla,
NOT: Yukarıdakileri yazarken konuyla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadığınızı varsaydım. Aksi bir durum varsa kusura bakmayınız.