sn emir ve syn ali; Gerilim yükselirse akım yükselir mi düşer mi? konusundaki bilgim ve yorumum şudur.
1-Gerilim motordan farklı bir yüke uygulanıyorsa; gerilim arttıkça akım artar. Örneğin bir rezistansa 210 V uygulandığında çekeceği akımla 230 V uygulandığında çekeceği akım farklıdır ve rezistans 230 V'ta daha fazla akım çeker. Rezistansın sabit bir gücü yoktur. Sabit bir empedansı vardır. Mesela kondansatörün 400 V'ta çektiği akım 380 V'ta çektiği akımdan daha büyüktür. Bu tür yükler için gerilim yükseldikçe akım yükselir ifadesi doğrudur.
2-Bir motorun miline bağlanan yük aynı kalmak koşuluyla, gerilim yükseldikçe akım azalır. Gerilim düştükçe akım artar. Bu durumda motorlar için gerilim yükseldikçe akım düşer ifadesi doğrudur. Ancak gerilimi yükselttikçe akım ne kadar azalır ve belli bir gerilimden sonra gerilimi yükseltsekde akım değişmez mi bu konuda tam net bilgim yok.
3-Gerilim dönüşümünün yapıldığı transformatörlerde gerilim yükseldikçe akım azalır ancak bu ifade primer kısım için geçerlidir. Mesela 1000 kVA 10.5/0,4 trafonun primer akımı 1000 kVA 34,5/0,4 trafonun primer akımından fazladır. Yani primerden söz ederken gerilim yükseldikçe akım azalır.
saygılar...