Yarı Hermetik Soğutma Kompresörlerinde Likit Tutucu Fonksiyonu.

Salim

Üye
Katılım
23 Ara 2006
Mesajlar
91
Puanları
1
Yaş
40
Genelde büyük kapasiteli sogutucu kompresözlerinde kullanılmakta olan likit tutucu depolar yapısal olarak dönüş gazının likidini gaza çevirsin diye dönüş gazını deponun dibine boşaltmak ve tepeden emiş yapacak şeklindede çıkış hattını dizyn etmektedirler. Burada aklıma takılan mesele şu ki,dönüş gazı ile birlikte gaza karışmış olan yag tam tepeden nasıl emilmektedir.zira sogutucu gaz halini almış ve yağ ise halen sıvı olma özelligini devam ettirmektedir ve deponun dibindedir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Yağ buharı sever likit tutucuya geldiğinde buharla beraber dışarı atılır, yani likit tutucu da sıvı ile kalmaz buhar ile kompresöre geri döner. Bildiğim bu
 
Dostum ;

Benim bakımlarını yaptığım cihazlarda emişte likit tutucu varsa basma hattındada yağ seperatörü vardır. Yağ orda gazdan ayrılır ve kartere gönderilir. Mutlaka kaçan olacaktır ama oda gazla berabe sistemde döner emişteki likit tutucuda birikmez.. gazın akış hızı ve çaplar ona göre düşünülmüştür...
 
salim bey haklısınız. özellikle deepfreze odalarında ve buz makinelerinde bu olay sıkca meydana gelmekte ve yağın önemli bir kısmı akümülatörde kalmaktadır. tabi bu olay uzun vadede meydana gelmekte.
çözüm olarak akümülatör alt seviyesine bir servis rekoru monte ettim. belli zamanlarda icap ettiğinde buradan biriken yağı kompresöre dönüş yaptırıyorum ve yağı akümülatörden alıyorum. gerekirse akümülatöre elektrikli ısıtıcı da monte edilebilir. hem yağı kaldımak için hemde likit dönüşünü engellemek için faydası oluyor.
şu an günümüzde fotoselli yağ rezerve tankları var. kesin çözüm bu...
 
Son düzenleme:
Evet Yazılan yorumların çoğu doğru. Söz konusu ekipmanın adı aslen akümülatördür. Dönüş hattında bulunan bu ekipmanın asli görevi eser miktarda olsa likit Dönüşü durumunda gaz hattında genleşmesini Sağlamak ve kompresöre direkt ulaşmasını engellemektir. Ancak burada bir Ayrım yapmak lazım. ÇOĞU akümülatörlerde input borusu direkt olarak akümülatöre verilirken kompresör tarafı olan output portu ise bir oil trap ile içeride bir "U" Şekli alır ve U şeklinin en altında ufak bir delik bulunur. Burada amaç likit geçişlerinde aynı genleşme vanası gibi basınç düşümü oluşturup limiti buhar fazına çevirmek ve eğer likit yoksa bu delikten tabanda ki muhtemel yağın emilmesine sağlamaktır. Eğer akümülatör bu tarzda üretilmemiş ise o zaman bu akümülatörlerin dışarıdan (genelde en altından) bir servis çıkışı olur. Bu servis portuna bir selenıid ve kılcal bir boru ile dönüş tarafında ki suction Hattı'na Bağlantı yapılır. Yağ seviye şamandırası ile selenoid enerjilenir ve yağ kompresör emişine verilir. Gökçeler, Castel, Henry gibi markaların ürün kataloglarını inceleyebilirsiniz.
Kolay gelsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…