Yeni CNC Router satın almak / Tavsiye

Katılım
10 Ağu 2013
Mesajlar
18
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar.

Atölye türünde bir işletme açma düşüncemiz var.

Kapı süsü, mutfak, çocuk odası dekorasyon objeleri, tahta oyuncak, pleksi, ahşap desenler, çocuklar için küçük ders, oyun masaları, tahta oyunlar vb. şeyler yapmak istiyoruz.

Amacımız bize mekanik ya da yazılımsal dert çıkartmayacak ve en kısa zamanda öğrenme sürecine geçebileceğimiz bir CNC Router almak. Bütçeye takılmayın, önemli olan orta ve uzun vadede başımızı ağrıtmayacak ve kaliteli ürün yapabileceğimiz makineyi bulmak. Makineyle boğuşmak yerine üretim yapmak istiyoruz.

İlgimizi çeken ürünlerin hiçbiri 1 metreden daha büyük değil şu zamana kadar.

İnternetten ilk bakışta Maintek veya Probotsan'ın ürünleri sanki bize hitap eder gibi göründü.
Acaba 4 eksenli, toz ve su soğutma tertibatlı, belki kabinli (temizlik açısından) 1m x 1.5m bir CNC Router bizim için uygun olur mu? Tavsiye edebileceğiniz, hem ürünü hem de satış sonrası desteği iyi satıcılar var mı? Kosgeb'ten destek alma ihtimalini de düşünürsek faturalı ürün olması gerekiyor.

Örneğin Maintek'te ek opsiyon özellikleri de verilmiş, daha güçlü motorlar vs. fakat bilgimiz olmadığı için anlayamıyoruz.

Ya da ilk önce bu tip https://www.probotsan.com.tr/urun/mini-cnc/1 daha da küçük bir makineyle öğrenme süreci atlatsak daha mı sağlıklı olur?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Bu konuda Forumda son derece bilgili arkadaşlar varken yazmak biraz ukalalık olacak ama yine de yazayım...

Kişisel kanaatimde CNC ihtiyacı belirlenirken 4 kalem soru ile başlamak lazım.

1:Ne işleyeceksiniz ?
2:ne ebatta işleyeceksiniz ?
3:Ne kadar hassasiyete ihtiyacınız var ?
4:Ne kadar hızlı ve süre de işlemeye ihtiyacınız var?

Bu sorulara cevap vermeden ürün seçmek zor olur.

Ayrıca bütçe sorun değil demişsiniz ama profesyonel ürünlerin fiyatını görürseniz başlı başına sorun olduğunu göreceksiniz.Sizin nette baktıklarınız ise profesyonel üründen ziyade daha alt kademelerde ürünler.
 
Teşekkürler Ar-kur-Tek.

Evet, "bütçe sorun değil" yanlış anlaşılmaya müsait bir cümle olmuş. Tabii ki sorun fakat paradan kaçarken ucuz, bizim başımızı ağrıtacak makineler olmasın demek istemiştim. Örnek verdiğim firmaların ürünlerinin hobi ile profesyonel ürünler arasında olduğunu tahmin ettim. Sanırım bize uygun fiyat aralığı da o kadar.

1- Mdf, pleksiglas, masif ahşap, mümkünse metal.
2- 1m x 1.5m'den büyük bir şey olmayacak sanırım.
3- 1mm hassasiyet bile çok problem çıkarmaz diye düşünüyorum. Tabi çapaksız, temiz kesim önemli olabilir.
4- Yeni açılacak bir işletme olacağı için ilk başlarda sadece kendi modellerimizi kesmek ve öğrenmek için kullanırız. Zamanın ne getireceği belli değil tabi. Bu konuda net bir şey söylemek zor.

Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
 
Sana bir tavsiye vereyim. Eğer pazarın yoksa o işe girme. Bahsettiğin oyunca, süs vs. ahşam ürünleri TR'de yapan zilyonda kişi var. Ve çoğu 2-3 parça satabiliyor. Hee 1 milyon takipçili instagramın varsa tabi belki iyi bir gelir olabilir. Ama TÜrkiye'de bu tarz ürünleri satmak, reklamı yapmak, duyurmak gerçekten zor. Yani ben sitelere koyarımda satılır diye düşünme. Kimse bizim ürünlerimizi almak için yanıp tutuşmuyor.

Şevkini kırmak istemiyorum ama en az 20-30 bin tl yatırım yapacaksın. Sonra ahşap sunum tepsisi, ekmek tahtası yapacaksın. Bu ürünlerin satış fiyatlarına bakarsan 25 TL..

Emin olsan sen sadece ahşabını o kadar ucuz fiyata temin edemeyeceksin. Katma değer yüksek, yurtdışına koli ile satılabilen(perakende değil) ürünlere yönel..
 
Öneri ve cevap için teşekkürler cevdetfaik.

Hem pazarlama, hem de ürün çeşitliliği konusunda planımız var. Soruyu ilk sorduğumda iş planından da kısmen bahsetmiştim fakat konu pek ilgi görmeyince soruyu kısalttım

Bir önceki cevabımda öngörebildiğim kriterleri yazdım . Tabii bizim için ne kadar fazla materyal işleyebilirsek o kadar avantajlı olur. Hem CNC hem de işlenebilecek malzemeler konusunda fazla bilgi sahibi değiliz. Bu konuda aydınlatabilirseniz sevinirim.

Teşekkürler.
 
@cevdetfaik abime katılıyorum böyle işler bizim memlekette ğek tutmuyor malesef. Bugune kadar sizin bahsettiğiniz birçok ürünü yapıp pazarlamaya çalıştım, tabi kendi işimden 7 saat ayırırken cnc işlerine 1 saat ayırmayla. Eğer yurt dışı satışı yoksa pek bişey kazanamıyorsunuz. Bu işten para kazanmak için mdf nizi direk toptancıdan kerestenizi de direk olarak tomruk alıp kendiniz işlemelisiniz ki maliyet düşssün para kzanabileseniz...... Cnc router işin en kolay kısmı. Şimdi size burda hangi markadan alacağınızı söyleyemem ama üretici firmalara ne yapacağınızı ve makinenin günlük çalışma süresini söylerseniz uygun makineyi size gösterecektir. Umarım kırıcı olmamışımdır. Allah yardımcınız olsın
 

1: O "mümkünse metal" kriteri isterinizi ayrı bir dünyaya taşır. Ahşap yada mühendislik plastiği işlemek bir dünya metal işlemek ayrı bir dünya.Arada net olarak uçurum var.Eğer metal işleme gereklilik değilse o kadar para dökmeyin.

2:işleme alanı olarak bu ebatlarda forumda CNC yapmış arkadaşlar var.Hazır alımda ne gibi kriter gözetmek lazım onlara bir sormak lazım.

3:Temiz kesim daha ziyade spindle,kesme hızı ,ilerleme hızı,kullanılan uç ve malzemenin niteliği ile ilgili bir durum.Bunu ya biri anlatacak yada siz tecrübe ederek araştırarak öğreneceksiniz.Anladığım kadarı ile bir kaç çeşit malzeme işleme olasılığınız var.Buda her malzeme için ayrı bilgi birikimi demek.

4:Linkini verdiğiniz CNC'lerin oparatörlüğünü öğrenmek çok uzun sürmez.Sizi zorlayacak olan yukarıdaki husus.
 
3- 1mm hassasiyet bile çok problem çıkarmaz diye düşünüyorum.

İşin içine girmediğiniz için, 1 mm hassasiyet size yeterli gibi görünüyor. Yetmediğini görmeniz uzun sürmeyecektir.

Ahşap yada mühendislik plastiği işlemek bir dünya metal işlemek ayrı bir dünya.

Metali ayırmak daha doğru olabilir. İyi bir router (rijit, güçlü, hassas) ile çelik dışı metalleri örneğin alüminyum, prinç gibi işleyebilirsiniz.

Çeliği freze ve soğutma sıvısı ile işlemek daha uygun. Çelik routerda işlenmek isteniyorsa, routerın daha da rijit, güçlü bir makine olarak tasarlanması gerekir.
 
Son düzenleme:
@Yusuf&CNC haklı. 1mm yeterli gözükür ama sen gider kapaklı bir menteşeli kutu yapayım dersin. Menteşe deliği 1mm kayar. Kapak oturmaz. Halbuki yıllardır el işçiliği ile yapan marangoz usta bile onu cuk diye oturtur. (Daha büyük tahta kesip, sonra etrafını frezeleyerek)

Üstelik bu kutuyu sitelerde 25-30 liraya(senin maliyetin daha fazla olur) satanı görünce "bu iş yapılmaz" dememek için kendini hep avutursun. Her sektörde olduğu gibi rekabetin olduğunu unutmamalı.

Ama tekrar tekrar sana tavsiye edeyim. Pazarının, pazarlama yönteminin burada çalınacağını düşünerek filan gizleme... Mümkünse paylaş olur olmaz insanların fikirlerini almış ol...

Yani örnek vereyim. n11, hepsiburada, zet, vs gibi yerlerde satarım hepsi benden 100 tane alsan diye plan yapıyorsan doğru bir yöntem değil. Emin ol arabaların arasında elinde şarj aleti satan adam daha çok satar. O sitelerde satanların satış rakamları seni aldatmasın. Onlar aradan sıyrılanlar.

Burada pazarı olmayan, az olan bir ürünü üretmek çok mantıklı değil(ihracat yapmayacaksan)
 
Arkadaşlar hepinize kıymetli görüşleri için teşekkür ederim.
Her bir cevabı birden fazla kez okuyup üzerinde düşündük.

Pazar konusu: E-ticaret, web teknolojileri ve tasarım konusunda profesyonel tecrübemiz var. 20 yıla yakın geçimimizi bu işlerden sağladık. Fakat elimizde bir sır, ya da kimsenin bilmediği bir şey yok. Sadece bahsi geçen ortak pazar yerleri, sosyal medya pazarlaması vb. yöntemleri kullanacağız. Ayrıca belki lokal satıcılarla da irtibat kurabiliriz. Dediğiniz gibi bu mecralarda başarı oranı düşük. Mutlaka farklı sebepleri vardır, bazen fiyat tutmamıştır, bazen ürüne talep yoktur ya da satıcı çabuk pes etmiş ya da e-ticaretin gereklerini yerine getirmemiş olabilir. Kısmetimizde varsa bildiğimiz şeyleri kendimiz için uygulamaya çalışmayı düşünüyoruz.

Aslında bu konuyu biraz da yolculuk olarak görüyoruz. Hedef e-ticaret yapmak. Bugün CNC olur, yarın lazer, diğer gün ikisi de olmaz hazır alıp satarız belki de. Uzun vadeli plan yapmak kağıt üzerinde çok güzel fakat genelde tutmuyor

Üretimin kendine has dezavantaj ve avantajları var malum. Yoğun stok tutmak gerekmeyebilir, fiyatlama avantajı sağlayabilir vs.

Daha önceki gönderimde yazıp silmiştim. Ayrıca UV printer erişimimiz de var. Belki CNC ile UV baskıyı birlikte de kullanabiliriz.

Tabii en önemlisi sabit giderleri gerçekten minimum düzeylerde tutup şansımızı uzun süre korumak istiyoruz. Kira ödemeyeceğimiz bir alan, bedava internet, muhasebeci arkadaş, çalışmaya devam edeceğim için bağkur ödememek gibi avantajlardan faydalanabiliriz.

Dediğim gibi, her gönderileni okuyup üzerinde düşündük. Hatta moralimiz de bozuldu ilk başta fakat denemeye değer diye düşünüyoruz

Gelelim CNC konusuna.
Metal işini ayrı tut demişsiniz.
O zaman ahşap ve plastikle sınırlandıralım.

Günde kaç saat çalışacağı belirsiz fakat 7-8 saat çalışacak şekilde düşünebiliriz.

Boyut konusunda ise 80x80'lik alan yeterli olabilir.
MDF 6'ya bölündüğünde bu alana sığıyor sanırım.

Eleştirilere açığım, aklınızdakini söyleyin lütfen.

Ve son olarak KOSGEB eğitimini tamamlamıştım. Faydalanmak isterim. Bu konularda da tecrübesi olan varsa çok yararlı olur.

Herkese hayırlı işler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…