Yeni Mezun Elektrik Elektronik Mühendisi (İş arıyorum)

Murat hocamın körelme konusunda çok güzel bir yazısı var,
"murat cengiz Nickli Üyeden Alıntı

Kurumsal şirketlerde bizi bekliyor zaten, kurumsal ve büyük şirketlerin toplam istihdam %5 in üstünde olmadığı açıkken girilebilirse çok iyi. Her kurumsal şirkette çalışanda yükselicek yada yan sektörlere transfer olacak durumu yok, hatta devletteki ücretinizden çok yüksek maaş alınması da zordur. Üstelik bu şirketlerdeki yaş ortalamasına dikkat etmek lazım.

Bakın hala 2010 lu yıllardayız ve mühendislerin devlette körelme mevzusuna takılıyoruz. Körelme ne demek? Öncelikle teknik açıdan körelme nasıl olur? Piyasanın istediği mühendis ile devletin istediği mühendis farkından kaynaklanma olmasın bu. Devlet mühendisten işlerin mevzuata ve ilgili kanuna göre uyumlu olmasını isterken, özel sektör ise kar odaklı işin bir an önce bitmesini ister. Devlet sorumluluğu altındaki bir işi kontrol ederken, bu kontrolü yapacak kişiyi seçme sistemi yanlıştır. Şöyle ki en basit örnek, devlet elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun kişiyi elektrik mühendisi olarak atayabiliyor. Alan kontrolü yapmıyor. Şimdi o mühendis elektrikle ilgili dersleri almadan mezun olup elektrik mühendisi olarak kontrol yapabilir mi? Yapamaz sonra devletin verdiği rahatlıkla umurunda da olmuyor. Dışardan bakan kişide, o mühendis arkadaşta körelmekten dert yanıyor. Personel seçimindeki yanlışı bir kenara koyarsak körelme olayı insanın çalıştığı alandan çok kendi kişisel eğilimindendir. Özelde her çalışanda çok parlak konuya hakim insanlar olmadığı aşikardır. İnşaat firmaların kontrol mühendislerin ne kadar teknik bilgiye sahip olduğu da aşikarken, devletteki mühendislik için fazla üstüne gidiliyor.

Bakın öss taban puanlarına niye mühendislikler gün geçtikçe taban puanları düşüyor. Eğer kendini geliştiren hırslı kimse iyi para kazanacaksa niye millet tercih etmiyor???????????? Çünkü millet mühendislerin halini görüyor, para kazanmanın bu kadar zor olduğu bir alanda çalışmak istemiyor. Hiç size yapı denetimlerde emekliliğini bekleyen mühendisler gösterildi mi? Bunlar özeli tercih eden ömürleri şantiyede harcayan kişiler. Hani nerde o yüksek paralar ve iyi yaşam standartları? Teknik açıdan körelmeye satış mühendisliği yapan, mühendislikle alakasız sektörlerde çalışan (bankacılık, vs.) açısından da bakmak lazım ki, bu dediğim alanlarda çalışanlarda yüksek bir orandadır. Siz hiç bunlarda körelme lafını duydunuz mu? Mühendis ücretleri kamuda 3 bin lira civarı değil de 6-7 bin arası olsaydı, kimse körelmenin lafını ağzına almazdı. Körelme bahanedir. Bir kısmı devletteki mühendisliği vezne memurluğu gibi görürse yada özel sektörde çalışmamış direkt olarak kamuda pasif bir yerde çalışmaya başlamış kişi kendi rahatını bozmazsa körelme algısı çıkar. Peki mühendis devlette körelir ise, doktoru, öğretmeni, işletmecisi, avukatı körelir mi? Siz bu diğer meslekler için körelme tabirini kullanıldığını gördünüz mü? ÖSS sınavında mühendislik değil de öğretmenlik kazansaydınız ki bazı öğretmenlikler puanları mühendislikten yüksek üstelik. Şu an kpss ye girip atanma derdinde ve atandığında mühendisin yarısı bir ücrete çalışan öğretmende olabilirdiniz. Bu sefer yaptığınız iş ulvi olurdu. Ama mühendis iseniz devlette yatar yani körelirsiniz, harcanırsınız ))). Mantık bu. Bu kavramlar zamanında İlyas Salman, Şener Şen, Levent Kırca film ve parodilerinde geçen memur aşağılamaların getirdiği sonuçtur.

Maaş konusuna gelince, ortalama olarak alırsak yani uç noktaları bir kenara bırakırsak, özel sektörde yeni mezun mühendisin başlangıç skalası 800-1.200 lira arasında değişir. 1.200 lira bile iyi rakamdır. Genel çalışma yerleri kobi, fabrika ve şantiye olan mühendisin haftalık çalışma saati 60 saatten aşağı düşmeyen işlerdir. Çoğu sektörde cumartesi izni, yıllık izin ve mesai ücreti ödemek yoktur. Sigorta ise en asgarisinden yatar. Çoğu işletmede sırf mühendis bulundurmak için sizi tutarlar ki kanun izin verse ilk sizi işten çıkaracaktır. Bu yoğun çalışmanın sonucu devletin verdiği ücrete birkaç yıl sonra varılabilir. Varıldıktan sonrada kat ve kat fazla ücretle çalışılmadığın farkına varılacaktır. Mühendislikte tecrübeli kişilerin ortalama sınır 4 bin 5 bin civarı dalgalanır. Bu sırada işsizlik, iş bulma ve emeklilik olayının, iş stresini de hesaba katın. Şimdi 3 bin liraya yakın kazanan mühendis, kendi gibi kamuda çalışan mühendisle evlendi mi, 6 bin liraya yakın kazancı, lojman, ek ödeme, kreş, yeşil pasaport, kurumun tatil yerleri gibi avantajlarını da düşünün, haftada 40 saat, 2 günlük hafta tatili, 9 günlük bayram tatilleri, yılda 30 gün izinde cabası. Harcanmayı görüyor musunuz? Böyle harcanmaya can kurban ) Bu konuda bile mühendis maaşları 2 bin lira geçmez derken, birkaç ay sonra maaşlar nereye geldi. Ocak ayında elinizi takvime alıp yıllık izin planını yapmak varken, özelde o sene aynı işte kalacağınızdan bile emin değilsiniz. Bir yerde ev almak için kredi alırken, hangi özel sektör çalışanı bu konuda rahatlıkla karar verir. Güvenebilerek yüklü bir taksite girebilir mi? Yok devlette körelirsin, ne işin var devlette, devlette kazandığını bir ayda kazanırsın diyenlerin teğet geçtikleri hayatın gerçekleridir bunlar. Özel sektörde iyi bir iş bulabilmek nerdeyse sayısal lotodaki büyük ikramiyeyi tutturmak gibi bir hal aldı. Şimdi kamuda müfettiş yardımcısı, yada trt ve üst kurullarda çalışan mühendis hiç şantiyede yada pano atölyesinde veyahutta bir fabrikada bakımcı olarak çalışmayı tercih eder mi? Üstelik kamuda yüksek lisans yapabilme imkanı da vardır.

Teknik körelmeyi geçtik, peki insani körelme durumu ne olacak? Bunu hangi kariyer sitesi söyler? Haftada 6 gün 60 saat, hatta 7 gün 70 saat ortalamayla çalışan, iş güvencesi olmayan, yıllık izni ne zaman kullanacağı belli olmayan, maaşı düzgün yatmayan, sigortası düşük ve düzgün yatmayan kişide oluşabilecek körelmeyi kim söyler? Fabrikada, şantiyede yani üretim sektöründe çalışan mühendisin kaderidir bu. Bu kişi kendi köreldiği gibi ailesinde zaman ayıramayarak ailesiyle olan ilişkileri de körelmektedir. Hem stres altında üretimin sorumluluğu, hem üstünüzdeki kişilerin yaptığı baskının cabasını da hesaba katın. Artık eskiden olduğu gibi 45 yaşında değil emeklilik 60 yaşında olucan, bizden sonraki kuşaklarda 65 yaşında olacak. 40 yıl çalış bu tempoyla göreyim seni.

Uzun lafın özeti, devlette çalışma imkanları mühendisler için piyasa göre kıyaslama yapıldığında iyi bir alternatifdir. Bu konudaki ısrarım bu avantajları büyük olunan kamudaki mühendisliği küçümsenmesi ve dışarıdaki piyasayı olduğundan iyi gösterilmesidir. Kişi tercihini kendi yapacaktır ama bu kişilerin yönlendirilirken hayattan beklentilerinin ne olduğunu düşünerek hareket etmesidir. Eğer kamu bazıların dediği gibi bu kadar kötü olsaydı, kpss ye katılma rekor seviyede olmazdı. Eğer kamunun sağladığı şartları olanakları bir özel şirket verseydi, herkes ona girmeye can atardı. Mühendissiniz Süpermen değilseniz yada illaki işi öğrenme süreci diye patron sömürülmesini kabul etmek zorunda değilsiniz. Kamu içinde de kariyer yapabilirsiniz. Her iki alanda çalışmış biri olarak kamuda uzun vadeli plan kurabilir, özel sektörde ise hayal kurabilirsin. Hayali gerçekleştirebilirsen ne mutlu sana. Ben keşke kamuya yeni mezun iken girebilseydim, hem evliliğim hem üst kurullara başvurma imkanım yani hayatımı düzene oturtmam çok daha kolay olacaktı. Herkesin tekrar tekrar amerikayı keşfetmesine gerek yok. Eğer hayatın belli düzende, sosyal güvencenle bir hayat istersen devleti düşünmelisin. Ben kendi işim yada kariyerli (yani paralı) bir iş istiyorum dersen denemek bedava."
 
Son düzenleme:

2500 lira maaş beklemek ne zamandır hayal bilmiyorum? Ben askere gitmeden önce tecilimi bozdurmuş olmasaydım yeni mezun olarak 2400 lira maaşlı ve üç ayda bir 1 maaş ikramiyeli işte çalışıyor olacaktım, ha ama sen okuldan boş bi şekilde mezun olmuşsan ve kpss ye çalışıyorsan, kimse sana 2500 lira vermez.

sn yelek nerede çalışıyor veya kpss ye mi hazırlanıyor bilmiyorum ancak, devlette mühendislik yapacağını zannediyorsa yanılıyor, devlete girdiğin kadroda yapacağın işi yapman için mühendis olmana gerek yok, oraya her hangi bir 4 yıllık üni. mezunu atasan bir kaç aya senin yaptığın işi yine yapacaktır, dediğiniz gibi devlette sadece kanuna ve müfredata göre iş yaparsın, yine bu forumda bir devlet çalışanı teknisyen arkadaş yakınıyordu "yeni çözümler öneriyorum ama yok, kabul edilmiyor, kalıplaşmış düzen neyse aynen devam ediyor" diye, sen mühendis olmak istemiyorsan, hafta sonları tatil yapıp, hafta içi 5 te eve gitmek derdindeysen, çalışma saatinin en az 5-6 saati çay-gazete-internet keyfi yapmak istiyorsan, buyur kpss orada zaten, ama bunlar benim mideme kramp sokuyor işte senin anlamanın zor olduğu bir şekilde. Ha tabiki yadırgamıyorum herkes sevdiği istediği işi yapsın, ama ben yadırganıyorsam mideme kramp giriyor dediğimde, sende yadırganırsın hiç kusura bakma?!1
 
Aslında yatma kısmında bende sana katılıyorum yani bu bir rivayet aslında devlet memurlarını yaftalamak gibi bir niyetim yok.Ama arada bu ücret farkı geçmişte kamu sektöründe elde edilmiş hak ve kazanımlara dayanıyor.Sonuçta memurluk statüsü sadece mühendislikten oluşmuyor aynı kademeye sahip birçok alanda çalışan var.Ancak özel sektörde son dönemlerde iyice dayatılan sömürü anlayışına karşı özel sektör çalışanlarının ortak kararlar alamaması,çalışanları sömürmeye yönelik anlayışın daha da sivrilmesine yarıyor.Bunun altında yatan neden ise işsiz kalma korkusu.Ama bizim sektör herhangi bir sektörle karıştırılmamalı.Bu işi yapmaya başlayacak teknikerin de mühendisin de belirli bir iş yapma kapasitesine sahip olduğunu kimse inkar edemez.Ama iş görüşme masasına oturduğumuz anda bu kapasiteyi ilk inkar edenler biziz.Çünkü iş bulma veya işsiz kalma dürtüsü çok kuvvetli bir dürtü.Sömürme amacı güdenler de bundan çok iyi faydalanıyorlar.Yani sektör bazında herkes dirençli bir tutum sergileyip,devamında da yaptığı işin hakkını verirse bu türden konuşmaların yapılmasına gerek kalmaz.
 
benimde duyduğum arkadaşlardan devlette fazla iş yok zaten bir kişilik iş birden fazla kişide ama özelde öyle değil yok mesaiye kalmak zorundasın yok şu yok bu offf devleti bilmiyorum ama özelde çok yıpranıyorsun
 
Arkadaşın konusu devlet mi özel mi diye konusundan sapıyor diye konuya yazmak istemiyorum yoksa adımız polemekçiye çıkıyor da göz göre insanların nasıl bir yanılgıya düştüğünü görmek üzücü verici , özellikle devlette çalışma konusunda, bu devirde devlette çalışan mühendisi pembe kravat, kahveringi pantolon, kel bir kafa yanlarda saç, kalın kahveringi gözlükler, eski püskü bir örümcek tutmuş masada oturan biri gibi gören bir zihniyetin iş yaşamında başarılı olma ihtimali trilyonda sıfırdır. Bu konuda 3 tane paylaşım verdim hepsinin cevabı orda var. Konuyu açan arkadaşım özel sektörü bilmediğini tahmin ediyorum, sorduğu sorulardan belli. Büyük ihtimal ebeveynleri devlet memuru ve arkadaşımız yakında evlenme ihtimali yüksek ki bu baskıyla iş görüşmelerine gittiğini düşünüyorum. Bu arkadaşımız askerdeyken bazı arkadaşları devlete girdi 3000 lira civarı maaşı alırken, 1000 lira yada 1500 lira civarı maaşla işe başlamak zoruna gider, üstelik evlenme gibi bir durum varken. İşe girdiği zaman ki görücek çok yoğun bir çalışma temposunun yanında insanca çalışma durumu olmayacak. Kendini toparlaması minumum 5 yıl alır, ondan sonra oda iş kurmaya çalışır. Diğer arkadaşımız devlette çalışan mühendisi yerden yere vasıfsız biri gösterirken, okuldan mezun olup hocasıyla iş açıp patronluk yapacak büyük iş adamı olacak . Ah bu arada hocasıda kamu çalışanı olsun varsın. Devlette mühendisin işini 4 yıllık mezun adamlarda yapar derken, biliyoruz ki otomasyon sektöründeki patron tipler oxford mezunu iki lisans ve 2 master yapan kişilerdir.)))

Sevgili saygıdeğer mexico arkadaşım, görüyorsun durumu kimin hayal dünyasında, kimin mantık çizgisinde dolaştığını gözlemlemek çok zor değil.
 
sevgili yelek, devlete söz konduramamanın sebebi sanırım daha yeni devlette işe girmen, veya hala devlet mi özel mi çatışması yaşıyorsun bilemiyorum, hele hele devlette çalışanlara "yatıyorlar" gözüyle bakanların iş hayatında başarı şanslarını trilyonda sıfır olarak değerlendirmen de gülümsetti beni
Daha öncede belirttim, kişiyle alakalı bir durum bu, herkes mutlu olduğu yerde, istediği şekilde çalışsın, sen devlette çalış ben kendi firmamı kurayım, ama bu devlet çalışanlarının yattıklarını değiştirmez, devlettekiler yatmıyor çalışıyor mühendislik yapıyorlar demenin bir faydası yok. Maddi yönden ilk bir kaç yıl devletin avantajı yüksek olabilir ancak daha sonra sen yıl sonu devletin ağzına bakarken yüzde üçlük zam için, milletvekilleri kendilerine yüzde yüzlük zammı yapıverirler de, öylece kalırsın. İş arkadaşların sınavla seçildiği için şansına ne düştüyse artık yıllarca mal adamlarla çalışmak zorunda kalırsın, emekliliğini beklersin ama bir kararla emeklilik yaşı yükseliverir otuz sene çalıştıktan sonra, gençlik heyacanın söndükçe, herşey monotonlaştıkça, kırk sene aynı işi yaptıkça, psikolojinin ve sosyal hayatının ne durumda olacağı ise iç açıcı değil hiç, evet tablo bu kadar karamsar her ne kadar sen mantık çizgisinde yürüdüğünü iddia etsende.. Ha yine söyleyeyim sen bu şekilde çok mutlu bir yaşam süreceksin belki eyvallah ama işte bunlar mideme kramp sokuyor benim.
Ayrıca üniversitedeki hocayı devlet çalışanı olarak göstermişsin doğrudur ancak devlet derken ne tür kurumlardan bahsettiğimizi bildiğini varsayıyorum, nitekim bugün araştırma görevlileride dahil bir çok öğretim görevlisinin kendi şirketleri var teknokentlerde.
Herşey gönlünce olsun
 
Sevgili deremos kamu personeli değilim, inşallah olacağım Bu forumda katıların nerdeyse yarısı kamu kurumunda çalışıyor, senin için onlar hepsi yatıyor Eğer kamuya giremezsem bende iş kurmayı denerim merak etme Konu içinde hatta forum içinde bütün senin söylediklerin cevabı çoğu kez verilmiş. Allah gönlüne göre versin.
 
Öncelikle Konuma yorum yazan herkese çok teşekkür ederim. Özel sektör ve Kamu sektörü konulu bazı tartışmalar yaşanmış, farklı görüşlerin haklı taraflarını gördüm, her iki görüşede hak verdiğim pek çok konu var ve Bence özel veya kamu her iki sektörde bünyesinde çok iyi kurum ve çalışanları barındırıyor.

Ancak hayali üretmek, geliştirmek ve yeniyi keşfetmek olan kişiler için ki bana göre mühendisliğin temelini bu hayal oluşturur, özel sektörde çok daha fazla fırsat mevcut.

Nitekim Ülkemizin önde gelen Kuruluşlarından, SANKO Holding Ailesinin MAKİNA bölümünde (iş makinaları; bekoloader, ekskavatör, dozer vb. üreten kısmı) iş hayatıma başlamış bulunmaktayım. Bu kararımda fikirleriniz yolumu aydınlattı, hepiniz çok sağolun.

Maaşlar konusuna gelince yeni mezun arkadaşların gerçekçi düşünmelerini umut eder,
gerçekçi düşünmenin de değerinin altında çalışmakla olmayacağını, bir forumdaşında dediği gibi işin + ve - lerini iyi belirleyerek ( size ne katar, kariyerinize sağlayacağı yararlar, maaş ve imkanlar vb.) orta bir yerde buluşmanın önemli olduğunu tekrarlamak isterim...

İş arayan arkadaşlarımızın en kısa zamanda hayırlı, kendilerini ve firmalarını geliştirebilecekleri mutlu olacakları bir iş bulmalarını temenni ederim.


Saygılarımla
 
Son düzenleme:
Kardeş istediğin maaş belirttiğin cv ye göre gercekten cok fazla, yanlış anlamanı istemem bir mühendisin bencede 2500 lira maaşın üzerinde çalışması lazım ki karnını doyurma derdine düşmeden ülkesine bir şeyler verebilsin. Ancak gel gör ki Türkiye şartlarında istediğin ücret çok fazla, bencede maaş kısmını 3. 4. plana at önce tecrübe edin ki daha ilerde maaşını kendi belirle aranan adam ol.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…