yeraltı enerji kablolarının topraklamaya ihtiyacı varmı?

og kabloların siltleri tek taraflı yada cift taraflı olarak topraklanır. Genelde kısa mesafelerde og kablolar tek taraflı uzun mesafelerde ise cift taraflı olarak topraklanırlar.
Nedeni kablonun meydana getirmiş olduğu kapasitif akımın kabloya verecegi etkiyi sınırlandırmak. Kısa mesafelerde kabloyu cift taraflı topraklarsınız baglantı noktasında asırı ısınmalar gorebilirsiniz.Bu yuzden kaynak tarafında kabloyu topraklayıp diger ucunda şilti acık bırakırsınız yalnız bu durumunda tabi sakıncaları var olmaktadır.
 
Öncelikle Özür.
Enerji hatlarının toprak altından veya üstünden götürülmesi ile topraklamanın ne alakası var anlayamadım.
bazı yorumlarda kablolar topraklanmış ..nasıl oluyor..enerjiyi mi topraklıyoruz.
değerli meslektaşlarım. topraklama konusu önemli..
Sanayilere iş yapıyorum. topraklama sistemlerinin %80 i yanlış hatta trafo kısımlarında yapılan topraklamaların %90 ı yanlış..
bunu araştırdığımda ne yazık ki Müteahid efendiler..topraklama sistemini demircilerine yaptırmışlar. iş böyle olunca da tabii ki yanlış oluyor.
burada bize düşen projeci arkadaşların öncelikle bi zahmet meger alarak özgül direnci ölçmeleri ve bu değere göre projelendirme yapmaları..burası önemli.... topraklama paftasının altına büyük puntolarla. (bu sistem Elektrik mühendisi kontrolünde yapılacaktır ve onay alınacaktır). yazmalarıdır.
Tabii ki konutlar için söylemedim sanayi ve büyük yapılar için...

Herkese iyi çalışmalar.
 
Yer Altı Kablolarinda Notr İletkeni işletme Topraklamasi İle Birlestirilir İse BAska Sekilde Bence Topraklama YApmaya Gerek Duyulmaz
 

Haks34 arkadaş ağzına sağlık. Bir çok değerli görüş beyan eden arkadaş var ama bir okadarda topraklama konusuna uzak görüş sunulmuş. Kablo topraklamak yanlış bir tabir. Kablonun zırh-Ekran-konsantrik iletkeni topraklanır. Sebebi AG ve YG de farklı farklıdır. AG de yapılma nedeni;
-izolasyon hatalarında tam bir faz-toprak arızası meydana getirerek hatbaşındaki sigortayı çalıştırabilmek. Yani izolayon hatalarında dirençli faz-toprak arızası meydana gelebilir ki büyük çoğunlukla butür arızalar görülür.
-Zayıf bir etki ise AG kablo zırhında manyetik alan dolayısyla oluşan gerilim endüklenmesi. Bu endüklenen gerilim çok küçük değerlerdedir ama yinede AG sistemde bir neden olarak sayılabilir.
AG kabolarda mesafe önemli olmaksızın tek taraflı zırh topraklama yapılabilir. Ancak aynı topraklama şebekesi içinde kablo çekiliyor ise iki taraftan topraklama yapılamsında sakınca yok hatta faydalıda.
YG kablo sisteminde ise; kablonun konsantrik iletkeni yada ekranında büyükdeğerlerde gerilim endüklenebilir (faraday kanunu). Bir örnek vermek gerekirse 34,5kV bir kablonun ekran iletkenlerin 4kV gerilim okunmuşluğu vardır. ekran eğer topraklanmaz ise bu değer kablo başlıklarında kısa sürede tahribat olarak ortaya çıkar.
Kısa mesafelerde tektaraflı topraklamanın amacı: toprak ile ekran iletkeni arasında oluşan kapalı devre boyunca kacak büyük sirkülasyon akımlarıdır.pratikte kısa mesafelerde kablonun iki ucu tam olarak eşit topraklama direnç değerlerine sahip olamayacaktır. böyle bir durmda kablo ekran iletken direnç değeri ve topraklama dirençlerinden oluşan bir kapalı devrede akan akım değerleri büyük müktarlara çıkabilir ve bu kabloda fazladan ısınma anlamına gelir.
Diğer taraftan uzun kablo şebekelerinde artık bu durumun göze alınması gerekir. Çünki tek taraflı topraklama yapılırsa ;
-Açık bırakılan uçta kablo boyu ile orantılı olarak bir gerilimendüklenmesi olur ve bu değer canlılar için tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Ayrıca kablo başlıkları kısa sürede tahrip olabilir.
- Mono faz kabloların montaj şekilleri ilede alakalı olan endüktif reaktans değeri değişir. yani orta fazın endüktif reaktansı çevresindeki 2 fazın endüktif reaktans değerinden daha küçük olacaktır. Dolayısıyla böyle bir kablo şebekesinde bu 3 fazın gerilim düşümleri farkı olacağı için bara gerilim değişir. Bara gerilimde dengesizlik görülmeye başlarki çok sakıncalı bir durumdur. Önlenmesi için ya kablo transpozisyon yapılır yada kablo ekranı transpozisyon yaptırılarak o noktalardan topraklanır.
Kablolar 2 noktadan farklı topraklama şebekeleri ile topraklandığında kablo ekranında bir akım akışı olur.Dolayısla kablonun soğuması zorlaşır. Ancak ekran toprak potansiyeline yaklaştılımıştır. Kablonun yüklenebilirliği kesinlikle düşecektir ancak üzerinde kv larca gerilim bulunmasından daha iyidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…