uzmansel

Üye
Katılım
1 Eki 2006
Mesajlar
297
Puanları
6
Merhaba arkadaşlar. Bu tür bir konuyu daha önce ben araştırdım fakat gerekli bilgi ve yeterli bir anlatım bulamamıştım. Nitekim o günlerden bugüne onlarca yeraltı ek, bağlantı şube vs işleri yaptım. Geçenlerde aklıma geldi o bilgiyi aradığım günler ve bende benim gibi hiç yapmamış olan ve bunu görmek ve kısmen öğrenmek isteyen arkadaşlar olabileceğini düşündüm. Neyse uzatmayayım. Yaptığım eklerin yapım aşamalarında resimlerini çektim ve aşamalı olarak anlatmaya çalışacağım. Yine baştan söyleyeyim bilgi eksikliğim veya yanlışım olursada zaten burda düzeltecek arkadaş çok :D

Birde sunu söyleyeyim koyduğum resimler tek bir bağlantı resmi değil farklı farklı baglantıların aşamalarında çektiğim resimlerdir kafanızı karıştırmasın.

Arkadaşlar önce ek yapılacak kablonun etrafını en az 1m2 Açtırmanız gerekiyor. Kablonun alt kısmının ise resimdeki gibi en az 20 cm Acık olması gerekiyor.

Rahat çalışabilecek şekilde açıldıktan sonra altınıza oturmak için bir karton parçası veya naylon branda almanızda fayda var. Toprak ne kadar kuru olsada bir müddet sonra kıyafetiniz ıslanacaktır.
Koblo izolesini silip temizledikten sonra soymak için ölçü almanız gerekmekte. Ama bu ölçüyü tam almanız gerekiyor fazla soyarsanız izolasyon bir işe yaramayacaktır az soyarsanızda kabloları ayırmakta zorlanacaksınız. Resimde ok işareti ile gösterdiğim Yerlerden soymalısınız. Tabi benim kullandığım buat OMİS (Yerli ve Tedaş'ın tavsiye ettiği) marka sizde kendi buatınızın son noktasına göre işaret almalı sonra soymalısınız.

Bu resmi ne kadar uğraştıysam düz çeviremedim kusura bakmayın :D

Ölçü alındıktan sonra kalın falçata veya oval bıçak ile üst izoleyi soyup çıkartıyoruz.

Soyduktan sonra birinci yay zırhı kalın falçata ile çizerek pense yardımı ile kopartabilirsiniz. Bu zırhı en dipten kesip kopartın tel koruyucuların üstünde kaldığı için geriye bükmenize gerek yok.

İlk zırhı kestikten sonra ikinci zırhı kaldırmak için kullanacağınız sağlam bir kontrolkalemi yada düz tornavida ile kaldırarak yan keski ile kesiniz.

img2448zj.jpg


Kesmede kablonun altını dolaşmanıza gerek yok. Teller spiral şeklinde sarıldığından düz bi çizgi halinde ilerleyerek tamamını kesebilirsiniz.

Tüm telleri kestikten sonra izole üstünde 1-1,5 cm kalacak şekilde geri bükünüz. üzerine küçük çekiç ile vurarakta iyice ezilmesini sağlayabilirsiniz.

Her iki taraftaki tüm telleri geriye büktükten sonra yine falçata ile derine daldırmadan yada oval uçlu bıçak yardımı ile iç izoleyi soyun

Soyma işleminden sonra iletken izolelerini soymak için tahta kama ile kabloları birbirinden ayırmanız gerekiyor. Bu tahta kamaları bıçak yardımı ile kendiniz yapabilirsiniz.

Kabloları ayırdıktan sonra iletken izolelerini 1,5-2 cm genişliğinde soyun. Bu işlem sırasında diğer izolelelere zarar vermemeye çalışın. Ayrıca Bağlantı noktaları arasında resimdeki gibi en az 2,5 cm kalmasına dikkat edin.

İletken izolelerinide bu şekilde soyduktan sonra ek almak için kullanacağınız kanca klemensleri anahtar ile en kolay ve sağlam sıkabileceğiniz şekilde yerleştirin.

Geldi şimdi sıra şube kablosuna. Öncelikle şube kablosu bağlantısı için yine doğru ölçü almanız gerekmektedir. Kısa kablonun geri dönüşü yoktur buna çok dikkat edin. Uzun kesilmiş kablo ise buatı kapatırken sizi zorlayacaktır. Alttaki resimde ne şekilde ölçü aldığımı gösterdim.

Ölçüyü alıp kestikten sonra şube kablosunu veya kablolarını yine aynı yöntemlerle soyun.

img2462lk.jpg


Şube kablosunun iletken izolelerinide klemens dışına fazla taşmayacak kadar 1,5-2 cm soyduktan sonra aynı renkleri denk getirmeye çalışarak baglayın. Yalnız kabloların dönüşlerini cok sert yapmamaya çalışın oval bir şekilde yön verin.

Tek Şube Bağlantı

img2417df.jpg


İki Şube bağlantı

img2463l.jpg


img2466tn.jpg


Tüm bağlantıları yaptıktan sonra mutlaka sağlamlık kontrolü yapın. Hatta denerken şube kablosunu baya bi zorlayın Çünkü buatın içerisine yerleştirirken kabloyu oynatmanız gerekecek bu sırada klemens bağlantıları gevşeyebiliyor. O yüzden civataları sıkabildiğiniz kadar sıkın merak etmeyin klemens dişlerini ne kadar zorlarsanız zorlayın bozamazsınız.

Bağlantılar tamamlandıktan sonra Kablo diplerinin izolasyonunu yapmamız gerekiyor. Bunun için gerekli olan malzeme her markada farklı olabilir ama genelde buatın içinde veriliyor.

img24181.jpg


İzolasyon süngeri ile kabloyu buatınızın giriş çapına ve kablo kesitinize göre uygun spirde sarın. Mesela resimlerdeki buat 120 lik T buat o yüzden 120 lik kabloya bir tur sarmam yeterli oluyor.

img2419c.jpg


Şube kablosu için buatın giriş çapına göre daha fazla tur gerekiyor.

İkili şubede ise sarıma önce iki kablo arasından başlamaya dikkat edin. İkili şubede İzolasyon süngerini kırmızı ile işaretlediğim yerden kesmeniz gerekmekte. Az sarmayın çünkü üstten ve alttan boşluk kalır. Tek şube ile aynı turda sarıp daha sonra sadece yanlardan kesin.

Ardından alt tablayı yerleştirin..

img2471n.jpg


Alt tabla tutturucuları ile resimdeki gibi kabloları tablaya sabitleyin...

Bu işlemden sonra üst kapağın oturacağı yerde kablo kalmışmı diye kontrol edin ve üst kapağı kapatın..

Tüm civata bağlantılarını sıkıca yapmanız gerekiyor.En ufak bir açıklıkta dahi sızdırma yapabiliyor.

Tüm bağlantılarda tamam sıra geldi izolasyon karışımını hazırlamaya. Bu karışım için iki malzemeye ihtiyacınız varki zaten ikiside buatı aldığınız firma tarafından buatın hacmine göre size verilecektir.

A-Hidrokarbon izolasyon reçinesi
B-Sertleştirici
Birde karıştırmak için sopa :)

Sertleştiriciyi reçinenin içine boşaltıp karıştırın. Yalnız ortalama bi 5 dakika iyice karıştırmanız gerekiyor.

Karışım alttaki resimdeki gibi bir renge gelmesi gerekiyor..

Yalnız bir hatırlatma kış aylarında bu karışımı yapmadan önce ısıtmanızı tavsiye ederim. Etraftaki bir kahvehanenin sobasında 5 dakika pürmüzün ısıtma başlığı ile yine bir 5 dakika ikiside yoksa iş makinesinin egzozunda 15 dakika kadar çevirerek ısıtın. Yoksa çok koyu kıvaamda oluyor ne karıştırabiliyorsunuz nede dökebiliyorsunuz.

Sıra geldi karışımı dökmeye yalnız size resim çekeyim derken birazını dışına döktüm :) o kadar buat yaptım bir damla bile dışarı dökmedim. Bir elinde makine bir elinde kova dökmeye uğraşırsan olacağı budur. Ayrıca sokaktaki insanlar ne yapıyo bu mal diyede bakar :D Yeni bi karışım yapıp tamamlamak zorunda kaldım. Bunun parasınıda ayrıca site yönetiminden tahsil edeceğim :p :D

img2443t.jpg


Dışına dökmediğim buatlardan birisi :D

Ve kapakları kapatıyoruz...

img2395f.jpg


120 lik düz ek...

Hepsi bu :D ...............
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Çok güzel bilgi,eline sağlık uzmansel..
Bu arada buat sistemi,box konulamayan büyük şehirlerde yapılıyor.
 
emeği geçen arkadasımın ellerine sağlık...ama ek alınan kablo ile ek olarak takılan kablonun kesitleri farklı değil mi?seçilen şalterin kısa devre açma akımı vede süresi ek yapılan kabloya uygun mu?
 
emeği geçen arkadasımın ellerine sağlık...ama ek alınan kablo ile ek olarak takılan kablonun kesitleri farklı değil mi?seçilen şalterin kısa devre açma akımı vede süresi ek yapılan kabloya uygun mu?
Evet meslektaşım biri 120 lik Biride 16 lık. Şube kablosu yani 16 lık kablo çıkışına max 160 A NH buşon koymaya izin veriliyor buda 16 lık kabloyu korumuş oluyor. Ama dediğiniz gibi 16 lık kablonun Kofre ye kadar olan kısmında kablo kusurundan bir arıza olur (ki bu çok küçük bir ihtimal vede karşılaşmadım) ise o zaman kablonun en zayıf yerinden muhtemelen ek yerinden yanmasını beklemekten başka çare yok tabi :D
 
hocam emeyine sağlık... okadarr net açık ve düzgün bir şekilde açıklamış ve anlatmışsınız ki diyecek birşey yok.... sadece paylaşımınız için teşekür etmek den başka birşey diyemeyiz.... hocam paylaşımların için allah razı olsun...
 
Bu resmi ne kadar uğraştıysam düz çeviremedim kusura bakmayın :D

Teşekkürler,harika anlatmışsınız.
Fotoğraflarda bir programla düzenleme yaparken ters ise düzeltiyorsunuz,yazı vb.ekliyorsunuz, işiniz bitiyor ve kaydediyorsunuz.Ardından o programla açtığınızda her şey normal fotoğraf düz.Ancak aslında gerçekten de düz olmayabilir.
Bunu anlamak için Windows Resim ve Faks Görüntüleyici ile bakabilirsiniz.Düz görünüyorsa sorun yoktur.Ancak ters görünüyorsa
Saat yönünde veya Saat yönünün tersine döndür yaparak fotoğrafın veya başka ters fotoğrafların gerçek yönünü belirleyebilirsiniz.
editov.jpg
 
Bilgi paylaşıldıkça değer kazanır. Sağlık, afiyet ve esenlikler diliyorum.
 
Begendim güzel olmuş valla...biz sadece ek muf kullanıyoruz.bunu ilk kez gördüm, anlatan arkadaşa çok teşekkür...
 
Sn.uzmansel

Elinize,emeğinize sağlık.

Güzel bir paylaşım olmuş.

Tabikide devamını bekliyoruz.

Kolay Gelsin...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,701
Mesajlar
929,084
Kullanıcılar
452,403
Son üye
SİESTA

Yeni konular

Geri
Üst