Sayın
@zeybek
Detaya girmediğim için siz konuyu farklı anladınız, dikkat ettiyseniz bu konuda yazılan senaryo ile diğer konuda ki senaryoda ufak farklar bulunmakta.
Bende sizin gibi düşünüp şimdi ki senaryo için ayrıca bir çizim hazırlama gereği duymadım.
Diğer konudan esinlenerek uyarlama yapılsın istedim.
Gaye elbette balık vermek değil, ancak balık tutmayı öğreteceksek, oltanın nasıl tutulacağını ve kullanılacağını göstermek zorundayız.
Linkini vermiş olduğunuz konuda yayınladığım çizimde hata şuydu ;
ZR3 Zaman rölesine ait kontakların com girişi birbirinden bağımsız iki ayrı kontak kullanıldığından, uygulamada normal elektronik zaman röleleri enversör (komütatör) kontak yapısına sahiptir, çizimde ZR3 zaman rölesinin kontakları 2 ayrı kolda com girişi birbirinden bağımsız NO - NC kontak olarak gösterildiği için, bu durumu fark edemeyen kişi için uygulamada sorun olur. Kimseye boşuna emek ve zaman harcatmamak için düzeltme gereği duydum.
Sorunlu çizim.
Bu tür hatalara Milli Eğitim Bakanlığı Megep dökümanlarında da sıkça karşılaşıyoruz.
Aşağıda ki Milli eğitimin dökümanlarında yer alan ilgili devrelerde, yıldız üçgen yol verme kumanda devre şemasında kullanılan zaman rölesine ait kontaklar, 1 NC + 1 NO com girişi birbirinden bağımsız iki ayrı kontak şeklinde gösterilmiştir.
http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Otomatik Kumanda Devreleri.pdf
Sayfa 19 - Şekil 2.4 Üç fazlı asenkron motora otomatik yıldız üçgen yol verme kumanda devre şemasının çizimi ;
Sayfa 33 - Şekil 3.7: Asenkron motorun otomatik yıldız üçgen yol verme kumanda ve güç devre şeması
Pnömatik ve özel zaman röleleri hariç, klasik elektronik zaman röleleri veya yıldız üçgen röleler de enversör (komütatör) kontak bulunur.
Enversör ( Komütatör) Kontak
Normal zaman röleleri yukarıda, hatalı örnek resimlerde gösterilen şekilde ki gibi kontak yapısına sahip değildir.