Arkadaslar yapmayin gozunuzu seveyim. Bu devrenin bir sikintisi yok. Arkadasin yaptigi duzeltme hicbir seyi degistirmez dikkat ederseniz zaman rolesi ve yildiz kontaktorune enerji saglayan hat yildiz kontaktorunun normalde acik olan kontagi uzerinden geliyor. Zaman rolesi normalde kapali olan kontagini acar acmaz yildizin enerjisi kesileceginden besleme hattina enerji veren kontagini acip hem kendisinin hem de zaman rolesinin enerjisini kesecektir. Zaman rolesinin besleme ucunun nereye bagli oldugunun bir onemi kaldi mi?
Ben durumu simule ederekte gosterdim hala ikna olmayanlar varsa eger imkan bulabilirlerse gercek ortamda da deneyip sonucu paylasabilirler.
 
Fahri beyin verdiği şemadan yüzlerce uygulama yaptım, hiç bir sıkıntı olmadı.Timer yıldızı bıraktırdıgı andan sonra yıldızın kilitleme kontagı acacagından bir daha stop ve start yapılmadıkca yıldız ve timer tarafına enerji gelmesi mumkun değil.

Bu şemaya piyasada alman yıldız üçgeni denirdi, 1982 de alarko pano bölümünde staj yaparken ögrenmiştim.Tüm Alarko panolarda bu uygulanırdı.Okuldan sonra işe başladıgımda gördüm ki piyasada herkes 1 acık 1 kapalı timerli Y/U kullanıyor, piyasada bu yöntem pek bilinmiyordu.
1990lardan sonra otomasyon ve PLC ye geciş yaptıgımdan ne kullanıldıgını pek bilmiyorum.
 
bayram abi senin dediğin gibi olursa üçgende sürekli çalışır mı yani motor tam devirde yol alırken

Devre normal yıldız çalışmaya başlıyor, zaman rölesinin ayarlandığı süre sonunda yıldız kontaktörü devre dışı kalıyor ve üçgen çalışmaya geçiyor. Siz stop butonuna basana kadar üçgen çalışmaya devam ediyor.
 
Doğrudur bayram abim sen öyle diyorsan fahri abinin paylaştığı bu devrede de gene şuna dikkat çektim projecim.coma baktım bu devrede internette pako şalter 0 1 vardı burdaki bu devrede pako şalter şemanın en başında gösterilmemiş arslan abinin dediği gibi bizim burdada izmirde çiğlide vansan pompaların fabrikası adamlar bunların internetteki kataloglarında cosfi faktörünü koymamışlar 2900 devirdir 185 kw 250 beygire kadar döküm pompa bunun bide çelik olanlarıda var demekki anladığım kadarıyla şehir sularının şebekelerinde bu devre kullanılıyor
 
Sayın efsane04,

Buradaki bağlantılar makinanın üzerindeki kumanda panosunun motor devresine aittir.
Yani sadece motor bağlantısı verilmiştir.
Panoda başka hiç bir Elektrik bağlantısı olmadığını düşünsek bile bu makine ya fiş-priz sistemiyle enerji alır ya da duvarda olan elektrik panosundaki bir Sigorta çıkışına bağlanır.
Sizin dediğiniz pako şalter o panonun enerjisini kesmek veya o panoya enerji vermek için kullanılır.

Ayrıca buradaki devre yıldız-üçgen yol verilmesi gereken her motor için kullanılabilir, uygun güçte kontaktörler seçilmek şartıyla.
 
anladım bayram abi arada pako var yani tek kutuplu demek istediğim projecim.com da bu bağlantı var yani bayram abi yani tek kutuplu pako var fırsatın olursa bayram abi sende bak istersen trifaze değil bir fazlı 0 1 aç kapa şunu söyledim bayram abi burda başında gösterilmemiş bu yani
 
Sayın servet 45 demişti pako şalteri 0 konumuna aldığmızda bu sefer bir konumuna aldığmızda starta basmamız lazım zaten paylaştığı devrenin şemasının çıktısını çıkarttım pako var gerçekten kendimde devreyi kurdum 220 yi verdim çalışmadı zaman rölelerim sağlamdı bilmiyorum internette çıktısını çıkarttığım devredemi sorun vardı
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,594
Kullanıcılar
452,660
Son üye
sari59

Yeni konular

Geri
Üst