Zener diyot ölçümü ve yanmış bir triyak hakkında ??

merhaba arkadaşlar ,
Elektronik bilgim çok yok , hobi olarak yapıyorum

resimde görülen yanmış triyakı nereden bulabilirim , üzerindeki yazılar silinmiş .

bulaşık makinasınin kartinda arka yüzeyinde karşılıklı iki adet zener diyot var resimde gördüğünüz gibi .
sağ taraftaki diyot ; multimetrenin eksi ucu denk gelecek şekilde ölçtüğüm zaman 0,618 değeri , probları ters çevirdiğimde ise 0,749 değeri veriyor , iki yöndede akım geçiriyor !!!!

sol taraftaki diyotu multimetrenin eksi ucu anot denk gelecek şekilde ölçtüğüm zaman 0,062 , probları ters çevirip ölçtüğüm zaman 0,062 gibi yine aynı değeri veriyor . bu diyotun hem iki yöndede düşuk deger gösteriyor !!!

bu diyotlar sağlammı değilmi anlayamadim ,

Ekli dosyalar

• 20220501_194735.jpg
    197 KB · Görüntüleme: 42
  • 20220501_194731.jpg
    205.4 KB · Görüntüleme: 26
  • 20220501_174756.jpg
    297 KB · Görüntüleme: 38
  • 20220501_174753.jpg
    319.1 KB · Görüntüleme: 29
Peki triyaklarin A1 A2 ve G bacakları sıralaması hep aynimidir? Farklı ise farklı bir triyak takip daha büyük zararlar verebilir.

Triyakin bacaklarının tespiti için devre üzerinden takip yapılıp ona göre ve yük ne bagli ise rezistans yada muhtemelen yıkama motoru çekeceği akıma göre uygun güçte ve bacak yapısında bir triyak seçmek lazım.

Bu bence biraz amatör kesimi aşıyor. Biraz uğraşmak gereken bir konu. Şahsi fikrim.

İkinci konu zenerlerin biri kısa devre gorunuyor. Zener devre üzerinden sökülüp test edildiyse zener kısa devre. Değişmesi gerekli. Yok devre üzerinde ölçülüyor ise bir veya birkaç parça arızalı olabilir.

Şimdiye kadar karşılaştığım triyakların bacak sıralaması a1 a2 ve geyt şeklinde. tabi bu bütün tiriyakların bacak sıralaması aynıdır demek doğru olmaz. orjinal tiriyakın mevcut karttaki bağlantısı incelenerek uygun bir tiryak seçmek mümkün.

abi , zenerlerin üzerinde yazı yok ama sağlam olanı 0.621 değeri veriyor , buna göre nasil diyot almalıyım ,
abi , zenerlerin üzerinde yazı yok ama sağlam olanı 0.621 değeri veriyor , buna göre nasil diyot almalıyım ,
triyak için bu uygun olabilirmi abi

https://www.ersinelektronik.com/T1235-600G-12A-600V-SMD-Triyak-Triac,PR-5462.html

Son düzenleme:
Selam.
Bulabileceğin veya elinin altında başka bir hurda kartta vs varsa en yüksek voltaj ve amperaj değerli triyağı tak. SMD olması şart değil, deneme amaçlı kullanacaksın. Seri lamba üzerinden gerilim ver. Eğer sorunsuz çalışırsa, yerinden sök ve üzerindeki voltaj ve amperaj değerine, (hatta mümkünde amperajı daha fazla olması iyi olur) ve bacak bağlantılarına göre SMD tipi Triyak sipariş et, bu kadar.

Triyak bir şekilde buyuk takılabilir. Bunda sorun yok.

Asil sorun kısa devre olan zeneri tespit etmek.

Zener için bagli oldugu devreyi takip edip ne görev gördüğünü anlamak lazım. Bir işlemcinin besleme hattında bulunan bir zener mi yoksa başka bir yerde referans voltajı mi oluşturuyor incelemek o voltaj ne ise onu sağlamak lazim.

Varsa aynı karttan hurda üzerindeki zener sağlam ondan aktarmak yada voltajini onun üzerinden okumak lazım.

hepinizede teşekkür ederim , hemen hurda kartlara bakayım , umarım bulurum
250 watt hurda power suply buldum , inşallah içinde vardır
teşekkurler bakacağım serkan abi
teşekkür ederim , hemen bakacağım
hepinizede teşekkür ederim , hemen hurda kartlara bakayım , umarım bulurum
250 watt hurda power suply buldum , inşallah içinde vardır

teşekkurler bakacağım serkan abi

teşekkür ederim , hemen bakacağım abi

Son düzenleme:
ben arızanın sebebini neden anlatmadım size ,,
atık su hortumu çürüyüp su kaçırıyor ve kısa devere oluyor , dolayısıyla kart üzerindeki kisa devre durumu triyakı yanıp bu hale getiriyor ,

abi , zenerler kısa devre değil , çıkarıp baktım , ama triyak için hangisini alayım bilmiyorum , ??

Ekli dosyalar

• 20220501_165108.jpg
    142.2 KB · Görüntüleme: 7
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…