Gel-git nedir
Güneş ve Ay’ın Dünya üzerindeki çekim gücünün etkisiyle denizve okyanusların kıyıya doğru yaptığı ilerleme ve sonrasında etkisi azaldığında de gerileme olayına gel-git (med-cezir) denir.
Gel-git olayı Dünyamızda her 12 saat 25 dakikada bir meydana gelmektedir.
Gel-git Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi
Hidroelektrik santrallerdekine benzer şekilde gel-git enerjisinde de suyun potansiyel enerjisi kullanılır. Bu potansiyel enerji su türbinini döndürür ve burdan elde edilen mekanik enerji generatör vasıtası ile elektrik enerjisine dönüştürülür.
Gelgit enerjisi tamamen yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Gel-Git Enerji santrallerinin kururlum maliyetleri yüksektir.
Dünya’da 3000 GW büyüklüğünde gelgit kapasitesi bulunmaktadır. Ancak bu kapasitenin sadece %2’si gelgit enerjisi olarak kullanılabilir durumdadır.
Suyun Bir Havuzda Biriktirilmesi Yöntemi
Bu yöntemde, havuz gibi bir su toplama haznesi kullanılır. Bu hazne ile deniz seviyesi arasında kot farkı oluşturulur. Böylece gelgit enerjisi ile potansiyel enerji elde edilir. Ve potansiyel enerjide elektrik enerjisine çevrilir. Ancak bu yöntemin en büyük olumsuz yanı, maliyetinin çok yüksek olması ve çok yer kaplamasıdır.
Dalgalar ile Türbinleri Döndürme Yöntemi
Bu yöntemde ise, gelgit enerjisi ile oluşan dalgaların önüne türbinler konulur. Dalgalar yükselip alçalırken bu türbinleri döndürür. Türbinler de bağlı olduğu jeneratörler vasıtasıyla elektrik üretir. Ancak bu yöntem çok yaygın değildir. Çünkü, bu yöntemle gelgit enerjisinden elektrik üretmek için çok büyük türbinlere ihtiyaç vardır.
Dünyada Kurulu Olan Gel-Git Santralleri
dünya üzerinde bulunan bazı santraller ve güçleri.