Kontrol Kalemi

Giyilebilir Teknoloji’de Yeni Bir Boyut Elektrik Üretebilen Elbiseler

       Elektronik ceplerdeyken hala şaşıranlarımız vardı bu duruma. Gel gelelim ne cebimizde duruyor nede durduğu yerde. Şimdilerde ise popularitesini üzerimizdeki akıllı cihazlarla fink attırıyor. Akıllı kol saatleri, sanal gözlükler, daha neler neler.

En son ki gelişmelerinden biri olarak, ABD’de öğretim görevlilerine yönelik yapılan öğrenci tanıma sistemi projesi örneğini verebiliriz. Söz konusu çalışmada öğretim görevlisi üzerindeki, giyilebilir bilgisayar öğrencinin yüzünü tanıyor. Ardından ,küçük bir projeksiyon öğrenci hakkında ki detaylı bilgileri öğrenci üzerine yansıtıyor. Bu bilgilerin öğretim görevlisi tarafından okunması ile etkili bir diyalog kurulmuş oluyor. Aslında bu teknolojinin en sağlıklı yanı-adı üstünde-en çok  sağlık alanında kullanılmasıdır. Nabız ölçen kol saatleri ,kalp ritmi takip eden ve tansiyon ölçen aygıtlar vb.  giyilebilir teknolojinin mucizeleri olarak görülebilir. Dahası bu aygıtların akıllı telefonlara bağlanması hayatımızda ayrı bir önem arz eder.

REKLAM ALANI

Bu gibi çalışmalar sürerken ,sorunlarda başlıyor elbet. En büyük sorunlardan biri ise, kullanılan giyilebilir bilgisayarın enerjisinin çabucak bitmesi. Yani bataryanın uzun süre enerji sağlayamaması. Bu sorunun çözümünün, kullandığımız bataryaları geliştirerek atlatmaya çalışmak en mantıklısı, ancak çözüm için dikkat çekici gelişmeler de gözleniyor. İşte bizde bundan bahsedeceğiz. Söz konusu gelişme üzerimize giydiğimiz elbiselerden elektrik üretilmesi. Elbette üzerimize güneş pillerini montelemeyeceğiz. Aslında güneş pili vazifesini giydiğimiz giysi görecek. Bu işin sırrı giysinin ipliğinde.

İplik nasıl mı elektrik üretiyor?  

İlk başta ipliğin özel bir yapıya sahip olması gerekiyor. Bu yapıda elektronik dünyasında çokça kullandığımız silikon maddesi. Bu alanda silikon tabanlı malzemeler kullanılması şimdilik araştırmacılar için en uygunu. Bu malzeme kullanılarak üretilmiş ipliklerden oluşturulan giysiler,elektrik üretebiliyor.
Yakın gelecekte üzerimizde hiç fark etmeyeceğimiz çipleri bulunan ve telefonumuz hatta diğer giyilebilir elektronik aygıtlarımızı şarj edebileceğimiz,tamamen zararsız giysilerin geleceğini söylemek mümkün. Düşünün bir kere o güzel gezilerinizde hiç enerji harcamadan elektrik kullanabileceksiniz. İşte bu özelliği diğer giyilebilir elektrik enerjisi üreten aygıtlara kurduğu üstünlük. Zira enerjiyi,bizden değil sadece güneşten sağlıyor.

Bu projenin en ilgi çekici noktası ise,elbise üzerine monte edilen nano devrecik ve çipler. Bu çipler sayesinde bilgisayarımızı üzerimizde taşıyabileceğiz. Hatta bu bilgisayar yeri gelecek bir araştırmacı için algılayıcı reseptör, yeri gelecek arama kurtarma çalışmalarında bize kolaylık sağlayacak. Bu aygıtlar yine enerjisini elbisemizden sağlayacaklar.

İplik üretimi ve araştırmasını yapan üniversite ise Penn Üniversites’i.Fizik ve malzeme  mühendislerinin ortak hazırladıkları projede büyük bir problem var. Buda saç telinden bile daha ince olan,ipliğin on metreden daha fazla üretilememesi (buda bir elbise dokumak için hiç yeterli değil) ve projenin ticari boyutu.

İplik,aslında fiber optik telin üzerine kılıf olarak üretilmiş.Bu ipliğin asıl özelliği ise yapısında bulunan yarı iletkenlerin güneş ışığı altında elektrik üretmek için potansiyel fark oluşturabilmeleri.

Verimlilik konusunda ise,araştırmacılar iddaalı çünkü elbisenin bükülebiliyor olması ışığın farklı noktalardan rahatça alınması anlamına geliyor.

Exit mobile version