İTÜ’nün test aracı yollarda

İTÜ’nün test aracı yollarda

Egzos Emisyon projesinin ilk test sürüşleri gerçekleştirildi.

T.C. Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen İTÜ Prof. Dr. Adnan TEKİN Malzeme Bilimleri ve Üretim Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi ve İETT ortaklığında yürütülmekte olan“İstanbul’daki Dizel Motorlu Toplu Taşıma Araçlarının Egzoz Filtrelerini Temizlemeye Yönelik Yeni Bir Sistem Geliştirilmesi” adlı projenin startı verildi.

Egzos Emisyon projesinin ilk test sürüşleri İTÜ-ATUM Müdürü Prof. Dr. Cüneyt ARSLAN ve proje ekibinin başkanlığında, İETT Ulaşım Teknolojileri Daire Başkanlığı’ndan, Teknoloji Geliştirme Müdürü Ensar Kızılaslan, ve Mühendis Erdinç Bozkurt,un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Egzoz emisyon ölçümlerinin yapılacağı 40B Sarıyer-Beşiktaş ve 41AT Ayazağaköyü-Davutpaşa Yıldız Teknik Üniversitesi güzergahlarında çalışmakta olan otobüslerden özel olarak belirlenen test araçları “Yeşil Kampüs” çalışmaları kapsamında İTÜ Ayazağa Yerleşkesine getirildi.

REKLAM ALANI

Proje için özel olarak görevlendirilen test araçları ölçüm ve analiz çalışmaları süresince, Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, İETT, İTÜ ve İTÜ-ATUM logoları ile özel olarak giydirilerek 2015 yılı Ağustos ayı başına kadar İstanbul halkının kullanımına sunuldu.

Proje hakkında

İTÜ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Elektrik Tünel Tramvay İşletmeleri arasında ortaklaşa geliştirilen ve İTÜ yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan proje, İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesindeki ulaşım ve toplu taşıma kaynaklı hava kirliliğini azaltılmasının yanı sıra, ulaşımda enerji verimliliği konularında bir dizi bilimsel ve inovatif teknik çalışmadan oluşuyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje, İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesindeki ulaşım ve toplu taşıma kaynaklı hava kirliliğini azaltılmasının yanı sıra, ulaşımda enerji verimliliği konularında bir dizi bilimsel ve inovatif teknik çalışmadan oluşuyor.

Ulaşım ve toplu taşımada kullanılan araçlarda yakıt sarfiyatı – egzoz emisyon konularındaki mevcut sorunlar ortadan kaldırılacak projede, toplu taşıma uygulamalarında enerji verimliliği değerleri artırılacak ve egzoz emisyonlarının tüm zararlı etkilerinin en aza indirilmesi sağlanacak

Projenin hedefleri

Bir yıl sürecek olan proje ile; Toplu taşıma sistemlerinde yakıt – egzoz etkileşimleri hakkında bilgi artışı, egzoz sistemi ve filtrelerin bakım-onarım-temizlik uygulamaları için yeni bir sistemin geliştirilmesi, toplu taşıma uygulamalarında egzoz sistem kirliliğinden kaynaklanan ek yakıt sarfiyatında düşüş, toplu taşıma araçlarının sebep olduğu zararlı egzoz emisyon değerlerinde düşüş, toplu taşımada kullanılan enerjinin (yakıt) daha etkin ve daha verimli kullanılması, egzozdaki kirli filtrelerin sebep olduğu fazla enerji tüketiminin azaltılması, egzoz ve yakıt arasında enerji verimliliği koşullarının saptanması ve ideal koşulların yakalanması, mevcut enerjinin ekonomik açının yanı sıra çevreye duyarlı bir şekilde kullanımının sağlanması, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerika Çevre Örgütü (EPA) ve Avrupa Birliği Egzoz Normlarının yakalanması, toplu taşıma ve yoğun trafikten kaynaklanan hava, su ve çevre kirliliklerinin önlenmesi, fosil yakıt kullanımına bağlı çevre kirliliklerinin neden olduğu hastalık ve olumsuz psikolojik etkilerde azalış, egzoz emisyonlarının neden olduğu rahatsızlıklara bağlı sağlık giderlerinin azaltılması ve daha temiz, çevreye duyarlı bir toplu taşıma hedefleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ