Tamamlığında dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali Konya ovasına yapılması planlanıyor. Yapılması planlanan 3000 MW lık güneş enerjisi santralinin yatırımı için 6 milyar dolarlık bir yatırım gerekli.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ICCI 2014-20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın açılışnı yaptı. Yıldız törende yaptığı konuşmada nükleer santrallere ortak alacaklarını da belirterek, “ Konya Karapınar Ayrancı bölgesinde ufuk çizgisinin gökyüzü ile birleştiği dümdüz bir arazi var. Oraya özel bir çalışma yapıyoruz. 3 bin MW’lık güneş santrali için o bölgeyi açacağız. Tarım arazisi değil. EPDK’nin 600 MW’lık ihalesine 9 bin MW’lık talep geldi, bunu yapabileceğini söyleyen yatırımcımız var. Burada dünyanın en büyük santralini kuracağız. İletim hatlarını ona göre dizayn ettiriyoruz” dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol “2013 yılında 10 yıl sonra ilk kez bu yöndeki enerji yatırımları artmadı. Özellikle Batı Avrupa ülkeleri, 100 milyar dolarlara varan sübvansiyonlarla ( Hükümetin üreticileri korumak ve onları teşvik etmek amacıyla para veya parasal değere sahip şeylerle karşılıksız olarak yaptığı yardımdır.)
yenilenebilir enerjiye yatırımı teşvik ediyor. Ancak bu durum değişmeye başladı. Finansal krizler ve artan maliyetler nedeniyle
ülkeler sübvansiyonları kısmaya başladı. Fosil yakıtların da finansal anlamda daha cazip hale gelmesi, bu konudaki yatırımların yavaşlamasına neden oluyor” dedi.