Nükleer Santraller Çimento Üreticilerine Yarayacak

Nükleer Santraller Çimento Üreticilerine Yarayacak
Nükleer santraller çimentoculara yarayacak
Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yapılması planlanan bir nükleer santral, yıllık çimento üretimimizin yüzde 6’sına yakın çimento tüketecek
Zirve Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün:
“Nükleer santraller ile üstünde durulması gereken en önemli unsur yerlileştirme” İstanbul’ da 30-31 Mayıs tarihleri arasında Uluslararası katılımla gerçekleştirilecek

Nükleer Santraller Zirvesi yatırımcılar için fırsat niteliğinde

İstanbul’ da 30-31 Mayıs tarihlerinde Uluslararası katılımla gerçekleştirilecek Nükleer Santraller Zirvesi yatırımcılar için bir fırsat niteliği taşıyor. Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlaması öngörülen nükleer santraller, çok sayıda sanayi kuruluşuna büyük ivme kazandıracak. Tıpkı ülkemizde yapılması planlanan bir nükleer santralin, yıllık çimento üretimimizin yüzde 6’sına yakın çimento tüketecek olması gibi…

Nükleer Santraller Zirvesi ile birlikte yatırımcı uluslararası firmalar ve yerel firmaların yanı sıra, kamu ve yerel yönetim kuruluşlarının yetkililerini bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten  Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi, Zirve Komite Başkanı Doç. Dr. Şule Ergün, nükleer santraller ile üzerinde durulması gereken en önemli unsurun yerlileştirme olduğunun altını çizdi.

REKLAM ALANI

Doç. Dr. Ergün, nükleer enerji üretim maliyetlerinin diğer kaynaklara kıyasla çok düşük olmasıyla birlikte, inşasının büyük yatırımları da beraberinde getirerek, birçok sanayi koluna yatırım fırsatları yaratacağını söyledi. Yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin 8 milyar dolarlık kısmına yakın miktarının yerli firmalar tarafından gerçekleştirilebileceğinin öngörüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Ergün bugüne kadar Türk şirketlerine yaklaşık 50 milyon dolarlık iş verildiğini dile getirdi.

Nükleer santrallerin ihtiyaç duyduğu yatırımcıların başında çimento ve beton sektörü geldiğinin altını çizen Doç. Dr. Ergün, şöyle konuştu:

“Nükleer endüstrinin verilerine göre, 1000 MW gücünde bir reaktörün inşaatı için 351 bin metreküp yani yaklaşık 1 milyon ton çimento, 46 bin ton demir çubuk, 25 bin çelik malzeme, 8 bin metre büyük çaplı boru, 13 bin küçük çaplı boru, 67 bin metre kablo, 370 bin metre kablo borusu ve elektrik-elektronik kontrol sistemleri, 1 milyon 646 bin kontrol kablosu gerekmekte. Akkuyu’da ise santralinin 4800 MW gücünde olması sebebiyle, bu verilerin 5 katından fazlasına ihtiyaç duyuldu. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TCMB) verilerine göre 2013 yılında Türkiye’de 71 milyon ton normal inşaat çimentosu üretildi. Sadece reaktör binalarında kullanılacak özel çimentonun miktarı ise 4 milyon tondan fazla. Bu miktar yıllık çimento üretimimizin yüzde 6’sına yakın ve tüm Ege’nin yıllık çimento üretim kapasitesinin yarısı kadar.”

 

İstanbul nükleer santraller zirvesi

-Santral inşaatı yaklaşık 3 bin kişiye iş kapısı açıyor

Doç. Dr. Şule Ergün, nükleer santral inşaatlarının sektörel gelişim dışında olumlu birçok ekonomik etkisinin de olduğunu kaydederek, “Enerji üretimine katılacak bir nükleer santral, enerji tüketim maliyetlerinde büyük düşüşlerle ekonomik ve endüstriyel gelişimi tetikleyeceği kadar yüksek sayılarda istihdam da sağlayacak” dedi.

Bir nükleer santralin inşaatında yaklaşık 3 bin kişilik istihdam kaynağı olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ergün, “Nükleer santral inşa ve işletim sürecinin etki alanı çok geniştir. Bu nedenle ilk kez Nükleer Santraller Zirvesi’yle nükleer santrallerin etkili olacağı tüm kesimlerin bir araya geleceği etkili bir platform oluşturmak hedeflenmekte” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı bilgi için:

İşrun Çimenoğlu

RPR Medya AŞ

İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi İletişim Danışmanı

03122198464

05301782742

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ