Siemens’in verimlilik rekoru kıran yeni teknolojili H sınıfı türbini ikinci kez Türkiye’de. İlki Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Samsun Doğal Gaz Kombine Çevrim Enerji Santralinin ardından Bandırma II kombine–çevrim (gaz ve buhar) elektrik santralinde. Bu anlaşmayla birlikte Siemens SGT-8000H serisi gaz türbini dünya çapındaki satış adetini 28’e çıkardı.
Siemens’in Türkiye’de Bandırma II kombine–çevrim (gaz ve buhar) elektrik santralinin (DGKÇS) anahtar teslimi yapımı için sipariş aldı. Enerjisa, Sabancı Holding ve E.ON. bir ortak girişimi olan Bandırma II (DGKÇS) 2016 baharında tamamlanmasıyla, yaklaşık 600 megavat (MW) kurulu güce ve yüzde 60’ın üzerinde bir verimliliğe sahip olacaktır.
Siemens, bu proje kapsamında, Enerjisa’ya anahtar teslim inşa dışında farklı ürünler ile de katkı verecek. Sınıfında dünyanın en verimli gaz türbini olma unvanını elinde bulunduran SGT5-8000H dışında bir adet SST5-5000 model gaz türbini ile bir adet Sgen5-3000W jeneratörün de santrale kurulumu gerçekleştirilecek. Tesisin tüm elektrik sistemini ve SPPA-T3000 ölçüm ve kontrol sistemini tedarik edecek olan Siemens, ayrıca 400 kV’luk yüksek gerilim şalt sistemi kurulumunu da gerçekleştirecek. Siemens ayrıca, NEM şirketi tarafından üretilen Benson tipi ısı geri kazanımlı bir buhar kazanı ve ilgili yedek ve yardımcı sistemlerinin teminini de üstlenecek. Tüm bunlara ilaveten tesisin ana komponentleri olan gaz türbinleri ve jeneratörlerini kapsayan uzun dönemli bir servis anlaşması da proje dahilinde sunulacak.
Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, Enerjisa ve Siemens arasındaki en büyük projelerden birine imza atmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Sabancı ve E.ON ortaklığındaki Enerjisa’nın projesi olan, çevre dostu ve yenilikçi bu tesisin anahtar teslim kurulumunu gerçekleştireceğimiz için gururluyuz. Siemens, Enerjisa ve Sabancı Grubu arasında uzun yıllara dayanan bir dostluk ve işbirliği mevcut. Bandırma II Kombine Çevrim Santrali projesinin, Enerjisa’nın bölgesel güç olma vizyonu kapsamında belirlediği 2020 yılında 7.500 MW kurulu güce ulaşma hedefine ulaşmada önemli bir rolü olacağına inanıyoruz” dedi.
Tek şaftlı tasarıma sahip olan Bandırma II Kombine Çevrim Santrali, esnek yapısıyla yalnızca 30 dakikada tam güç kapasiteye çıkabiliyor. Tesis, dakikada 50 MW’ı bulan yük yükseltme gradyanları sayesinde güç talebindeki dalgalanmalara da hızlı bir şekilde yanıt vererek şebekenin stabilizasyonuna yardımcı olacak. Bu gaz türbini, 2011 yılından bu yana ticari olarak işletilen Almanya’daki bir santralde yüzde 97’ye ulaşan emreamadelik oranı ve 50 bin saate varan çalışma süresiyle kendini ispatlamayı başardı.
Yüksek verimli kombine çevrim santralleri ve servis hizmetleri, Siemens’in Çevre Dostu Ürünler Portföyü’nün bir parçası olma niteliği taşıyor. Toplam cirosunun %43’ünü Çevre Dostu Ürünler Portföyü’nden elde eden Siemens, bu sonuçla da dünyanın en büyük çevre dostu teknoloji tedarikçisi unvanını elinde tutmakta.