Tüketicilerden yük attırma ile yapılan bir kontrolüdür.
Bu hizmetin amacı, sistem frekansının TEİAŞ tarafından belirlenen frekans seviyesine (49,4 Hz) düşmesi durumunda anlık talep kontrol röleleri vasıtasıyla otomatik olarak kesilebildiğinin doğrulanmasıdır. Talebin otomatik olarak kesilmesi için belirlenen frekans kademesi ise 49.0 Hz’dir.
Anlık Talep Kontrol Hizmeti, sistem frekansının düşük frekans rölelerinin çalıştığı frekans seviyesine düşmesini engelleyen bir hizmettir.
Sistem frekansının Anlık Talep Kontrol Hizmeti için belirlenen frekans seviyesine düşmesi durumunda, bu hizmeti sağlamaya gönüllü tüketim tesislerinin tüketiminin anlık talep kontrol röleleri vasıtasıyla kesilmesi ile sağlanır.[3]
Anlık talep kontrol röleleri, primer frekans kontrolünden daha hızlı hareket ettiği için, bu hizmet özellikle ana üretim veya iletim tesislerindeki ani kesintilere dayanmak için kullanışlıdır.[3]
Çimento ve demir-çelik sanayisi üreticileri, su pompa istasyonları gibi büyük tüketiciler bu hizmeti sağlamaya elverişlidir.
Anlık talep kontrol (ATK) hizmeti performans testleri, hizmeti sağlayacak tüketim tesislerinin anlık talep kontrol rölesine bağlantı noktalarının teknik özelliklerinin yeterliliğini doğrulamak amacıyla yapılır.
Anlık Talep Kontrolü Hizmeti Performans Testleri gerçekleştirilirken aşağıdaki işlemler yapılır;
-
Testler başlamadan önce, tüketim birimi ATK hizmetine katılırken sunması gereken ATK yedek miktarı kadar tüketim yapar.
-
Testler başlamadan önce, tüketim birimi ATK hizmetine katılırken sunması gereken ATK yedek miktarı kadar tüketim yapar.
-
Tüketim biriminin şebeke ile bağlantısı kesildikten sonra, simüle frekans, şebekeden alınan son frekans seviyesinden başlanarak hizmetin sağlanacağı frekans seviyesine kadar kademeli bir şekilde azaltılır.
Uygulanan test frekans sinyali, hizmetin sağlanacağı frekans seviyesine ulaştığı anda ATK rölesinin otomatik olarak devreye girdiği ve test edilen tüketim biriminin tüm talebini kestiği kontrol edilir. Yük atma sırasında yükün paralel hatlara kaymadığı kontrol edilir.
Yüksüz seviyede 15 dakika beklendikten sonra, ATK rölesinin otomatik olarak devreye girdiği kontrol edilerek, tüketim tesisindeki yük değişimi gözlemlenir.
Sistem frekansındaki düşmenin önlenebilmesi için, talep kontrol röleleri vasıtasıyla azami 15 dakika elektriğin kesilmesi yoluyla anlık talep kontrol hizmeti sağlayacak iletim sistemine bağlı tüketim tesisleri Sistem İşletmecisi tarafından düzenlenen ihaleler aracılığıyla belirlenir.[6]
İlgili Makale Teiaş Yan Hizmetler
TEİAŞ YAN HİZMETLER PDF İndirmek İçin Tıklayın
KAYNAKLAR & LİNKLER
[1] TEİAŞ Primer Frekans Kontrolü Anlaşma Metni
[2] TEİAŞ, Primer Frekans Kontrol Hizmetinin Uygulanmasına İlişkin El Kitabı-Ocak 2009.(Deloitte tarafından hazırlanmıştır.)
[3] Mehmet ALKAN- Yük Tevzi Dairesi Başkanlığı, Elektrik Kalite Hizmetleri Müdürü, TEİAŞ – Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliği Uygulamaları-2012- Ankara
[4] B.Murat BOZAN-TEİAŞ Yük Tevzi Dairesi Başkanlığı Elektrik Kalite Hizmetleri Müdürlüğü – EÜD Sunumu.
[5] Yük.Elekrik-Elektronik Müh. Oğuz YILMAZ, TÜBİTAK – YÜK-FREKANS KONTROLÜ ve TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ UYGULAMALARI, GENEL DEĞERLENDİRMELER ICCI 2012.
[6] Berkan ACAR – ELEKTRİK PİYASASINDA YAN HİZMETLERE GENEL BİR BAKIŞ VE YAN HİZMET SERTİFİKALARI İÇİN AKREDİTE FİRMA İHTİYACI- Enerji Piyasası Bülteni Haziran 2011, Sayı:15
[7] Ahmet Kürşad ÇANAKÇI – SGS Türkiye – ELEKTRİK PİYASASI YAN HİZMET MUAYENELERİ – icci_2012_bildiriler_kitabi_36174
http://www.teias.gov.tr/YanHizmetler.aspx
http://www.dogsant.org.tr/faaliyetlerimiz/54-santrallerimizin-sorunlari-ve-cozum-onerilerimiz
http://www.lagosenerji.com/reaktif-mevzuat/
http://www.turkak.org.tr/online/search/akredite.asp?action=search