Topraklama Nedir ?
Son yıllarda iş güvenliği ve iş sağlığı denetimlerinin artması ile işletmlerin üzerinde hasasiyetle ve ciddiyetle üzerinde durdukları bir konu oldu.
Topraklama gerilim altında olmayan bütün iletken kısımların, toprak altına yerleştirilmiş iletken levha, kazık gibi cisimlere uygun iletkenle bağlanmasıdır.
Topraklama Neden Yapılır
Topraklamanın yapılmasının ilk amacı can güvenliğini sağlamaktır. Topraklamanın ne kadar iyi yapılmış ise insan hayatı o kadar az riske atılmış demektir. Topraklamanın diğer amacı ise cihazların zarar görmesini engellemektir. Yani topraklama koruma amacı ile yapılır.
Topraklamanın Çeşitleri Nelerdir
Topraklamayı üç ana başlığa ayıra biliriz.
Koruma Topraklaması :
Bir yalıtım hatasından dolayı koruma elemanlarının devreyi açmasını sağlamak için gerilim altında olmayan iletken kısımlara yapılmış topraklamadır. Yani bu yapılan topraklama ile devrede bulunan koruma elemanı ( Kaçak Akım Rölesi, Otomatik Sigorta, Sigorta) vb gibi elemanların devreyi açması sağlanarak can ve mal güvenliğini sağlamaya yardımcı olur.
İşletme Topraklaması:
Sıfır yani nötr ilekteninin topraklanmasına işletme topraklaması denir. Genelde trafonun Alçak gerilim çıkışındaki yıldız noktası yani nört noktası topraklanır. Trafodaki dengesiz yüklenme sonucu yıldız noktasının sıfırdan kaymasını engellemek için yapılır.
Fonksiyonel Topraklama
Bir iletişim tesisinin veya işletmenin istenen fonksiyonu yerine getirmesi için yapılan topraklama
Yıldırım etkilerine karşı :
Yıldırım düşmesi sonucu atlamaları geniş ölçüde azalatmak ve yıldırım akımının bir an önce toprağa iletilmesini sağlayarak can ve mal güvenliğini korumaya yönelik yapılmaktadır.
Statik elektriğe karşı :
Statik elektrik günlük yaşantımızda çok tehlikeli olmasada kimi zaman istenmeyen yangınlara patlamalara veya hassas elektronik cihazların zarar görmesine yol açabilir. Bunun için statşk elektriği ortadan kaldırmak için topraklam yapılmalı.
Fotodaki bara topraklama barası ise neden izolatör ile monte edilmiş..?
Barayı panonun gövdesinden izole etmiş oluyor bu sayede. Yönetmelik gereği her ekipman ayrı ayrı topraklanıyor. Pano da buna dahil. Bütün topraklamaları panoda topladık diye pano ile irtibatta kalmasına izin vermek doğru değil. Bir toprak kaçağı söz konusu olduğunda pano üzerinde elektrik bulunur aksi durumda.