Türk Standardları Enstitüsü´nün Elektrik Motorları Test Laboratuvarı Hizmete Girdi…
TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de elektrik enerjisinin yüzde 50’ye yakını sanayide kullanılmaktadır. Sanayide kullanılan elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 70’ini ise elektrik motorları tüketmektedir. Sanayide büyüme ivmesi giderek artan ülkemizde her yıl 1 milyon adedin üzerinde elektrik motorunun piyasaya arz edildiği göz önüne alındığında, enerji verimliliğinin sağlanmasında elektrik motorlarına ilişkin test ve muayenelerin önemi ortaya çıkmaktadır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilen ulusal mevzuat, söz konusu elektrik motorları için enerji verimlilik endeksi beyanını zorunlu kılmaktadır.
Türk Standardları Enstitüsü’nün Gebze Kalite Kampüsündeki Elektrik Motorları Test Laboratuvarı, Türkiye’de üretilen ya da ithal edilen elektrik motorlarının AB ve Ulusal mevzuata uygunluğunu test edecek kabiliyete sahip ülkemizdeki ilk ve tek tarafsız laboratuvar olarak Nisan 2015 tarihi itibarıyla hizmete girdi. TÜRKAK Akreditasyonunu da başarıyla tamamlayan laboratuvar, bir ay içinde konusunda uluslararası akreditasyona sahip bir test merkezi olarak hizmet verecek.
TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilen ulusal mevzuat uyarınca Ocak 2015 tarihi itibariyle Türkiye’de üretilen ya da ithal edilen, 0,75-375 kW güç aralığındaki asenkron motorların en az “IE3″ verim sınıfında olması zorunlu hale getirildi. TSE’nin uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarında, sanayide kullanılacak elektrik motorlarının piyasa gözetim ve denetimi kapsamında enerji verimlilik sınıfı tespit edilecek ve uygunluğuna ilişkin rapor hazırlanacak. Laboratuvar, Türkiye’de Piyasa Gözetim ve Denetiminde de tek yetkili laboratuvar olarak hizmet verecek.
Laboratuvarımız ilk etapta 0,75-90 kW güç aralığında hizmet verecek, öngörülen gerekli yatırımların yapılması ile 2017 yılında 375 kW seviyesine erişecektir.
Ülkemizin enerji alanında saklı kaynağı sayılabilecek verimlilik konusu uzun soluklu bir değişim ve dönüşüm sürecini zorunlu kılmaktadır. Enstitü olarak uzman personelimiz ve yetkin laboratuvarımız ile bu çok önemli değişime katkı sağlamak bizim için gurur kaynağıdır”.