Kontrol Kalemi

Türkiye’nin ilk parabolik oluklu konsantre güneş santrali Balıkesir’de kuruluyor

PV sistemlere karşı oldukça güçlü bir alternatif haline gelen, CSP veya bir diğer adıyla Konsantre Güneş Enerjisi Santralleri’nden ilkinin ( parabolik oluklu ) ülkemizde faaliyete geçmesi için çalışmalar başlatıldı.

Kula Mühendislik ve Elo Solar Enerji isimli iki Türk şirket tarafından projesi yürütülen ve Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurulması planlanan Türkiye’nin ilk parabolik oluklu konsantre güneş enerji santrali için gerekli izinlerin alınması konusunda resmi başvurular yapıldı.

1 MW’lık santralin yıllık elektrik üretiminin yaklaşık 3.500.000 KW olması planlanırken ve yetkililer bunun normal bir PV santralin üreteceği yıllık 2.000.000 KW elektriğin oldukça üzerinde olduğunu özellikle vurguluyor.

REKLAM ALANI

CSP Güneş Santralleri

Yoğunlaştırılmış termal güneş enerjisi santralleri (CST) yenilenebilir ısı enerjisi ya da elektrik enerjisi kaynağı olarak kullanılırlar. CST sistemleri aynalar ve bu aynalara bağlı güneşi izleme sistemleri vasıtasıyla geniş bir alana düşen güneş ışınlarını tek bir küçük alana odaklar. Yoğunlaştırılmış gün ışığı daha sonra klasik enerji santrallerine gereken ısıyı üretmekte kullanılmış olur. Bunun yanı sıra, üretilen ısı enerjisi başka amaçlar için de kullanılabilir.

Parabolik oluklar, parabolik (çukur şeklindeki) yansıtıcıların, yansıtıcıların odak noktasına yerleştirilmiş bir alıcıda güneş ışığını toplamaları ile çalışır. Buradaki alıcı, yansıtıcıların odak noktaları doğrultusunda uzanan ve içinde çevrim akışkanının bulunduğu bir tüpten oluşur. Yansıtıcı, gün boyunca güneşi takip mekanizmaları ile takip eder. Çevrim akışkanı, alıcı içinde ilerletilirken ( erimiş tuz vb.) 150-350 °C civarında ısınır. Ardından, ısı enerjisi kaynağı olarak enerji üretim tesisinde kullanılır. Parabolik oluk sistemler, CSP teknolojileri arasında en gelişmiş olanıdır.

Exit mobile version