Üretimde Rönesans Endüstri 4.0
Teknolojik ve soyal değşimler, endüstrinin dünya çapında büyük oranda yeniden konumlandırmasıyla sonuçlanıyor. Endüstri gelecekte, gerek ekonomik açıdan gerekse toplumun gözünde yakın geçmişe kıyasla daha önemli bir rol oynayacak.
Şu sıralar, özellikle sanayileşmiş toplumlar bir “Üretim rönesansı yaşıyor.” Geçtiğimiz yıllarda ürünlerinin çoğunu yurt dışından alan gelişmekyte olan ülkeler’de bu gelişime ayak uydurmaya başladı. Gelişmekte olan ülkeler üretkenlik, verimlilik, kalite ve dijitilizasyonu yükseltmek için endüstriyel üretimlerini dahada profesyonelleştirmeye ihtiyaç duyuyor.
Dördüncü sanayi devrimini anlatan endüsttri 4.0 vizyonunda ürünün kendisi üretim sürecinin aktif bir unusuru olmuştur
Endüstride Gerçek ve Sanal Üretim Birbirine Bağlanıyor
Mevcut trendler, oldukça yeni bir teknoloji gelişmeden kaynaklanıyor: gerçek ve sanal üretim dünyaların birbirine bağlanması. Bunun temelinde, endüstriye yönelik yep yei yazılımlar ile donanım performasındaki müthiş gelişmelerin bağlantılı hale gelmesi yatıyor; bu bağlantı, otomasyonda, motor, kontrol ve mekanik aktarma sistemlerinde önemli gelişmeleri bereberinde getiriyor. Bu trend, ilk dizay konseptinden satış sonrası hizmetlere kadar ürünün tüm yaşam döngüsünü kapsıyor.
Endüstriyel şirketler, ürün gelişimini ve üretim sürecini giderek daha bütünsel bir şekilde ele alıyor, ürünü yaşam döngüsü giderlerinin tamamını hesaba katıyor. Endüstri yazılımı ve endüstriyel otomasyon platformalarıyla, ürün ve üretim yaşam döngüsü bir arada değerlendirelecek, gittikçe daha karışık hale gelen süreçler kontrol altında tutuluyor. Endüstri böylece, üretimde gelişmiş bir dijitalleşme yaşıyor.
Endüstri 4.0’da Ne Yapılmalıdır?
Artık firmalar ilk taslak tasarımından seri üretime daha hızlı, daha esnek ve daha akıllı süreçler takip etmelidir. Dizayn ve mühendislik yazılımlarından otomasyon sistemlerine, servis ve teknik/lojistik desteğe uzanan etnegre ürünler üretimin değer zincirini birbirine sıkıca bağladığı gibi, tüm üretim adımlarını iyileştirmede yardımcı olur. İleri similasyon teknikleri sayesinde üretim süreci değişikliklerinin, maliyet iyileştirmenin ve malzeme kullanımı azlatmanın test edile bilmesi mükkün olur, buda kullanılan kaynakları azaltırken verimli üretimin önünü açar.
Yeni üretim teknolojileri seri üretim biçiminde üretilebilecek ürünlerin verimli ve hızlı şekilde tekilde üretimine izin verilebilecek, değişimlere hemen tepki veren ve kısa teslim zamanlarıyla üretim yapam firmaların uluslar arası pazarda rekabetçi olmalarını sağlauyacaktır.
Endüstri 4.0 teknolojilerini sunacağı fırsatlardan belkide en önemli etkisi çalışma biçimlerinde olacaktır; Zeki emniyet sistemleri çalışanlara yeni ufuklar açacak. İş gücü kabiliyetlerine uygun hale getirilecek işlemler demografik değişiklerin belirleyicileri olacak ve çalışma saatlerini çok daha esnek olması çalışanların işve aile hayatlarını dengelemelerini sağlayacaktır.