Yerli Çözüm Ortağı Mikrodev
Otomasyon ve elektronik kontrol sistemleri konusunda hızla büyüyen mikrodev firmasından Arge/Kontrol Sistemleri Uzmanı Yavuz Özer ile kısa bir röportaj yaptık.
Mikrodev olarak hangi alanlarda faliyet göstermektesiniz?
Endüstriyel iletişim ve kontrol alanlarında ARGE ve üretim aşamaları firma bünyesinde geliştirmekte, üretim ve satış faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Çalışma alanlarımız:
Endüstriyel iletişim ve kontrol
Özel amaçlı uzaktan takip ve kontrol projeleri
Profesyonel Proje Destek ve Danışmanlık Hizmetleri
PLC başta olmak üzere dünya standartlarında teknolojik otomasyon cihaz tasarımları ve üretimini gerçekleştirmekteyiz. Endüstriyel otomasyon, iletişim ve kontrol alanlarında ülkemizin en geniş ürün yelpazesine sahip firmasıdır. Tasarladığı ürünler ile pazarda yabancı büyük firmalarla rekabet edebilen tek yerli firmadır.
Teknolojik uzmanlık alanlarımız:
- Gömülü Sistem Tasarımı: Donanım ve Yazılım
- Mikroişlemci tabanlı tasarım: ARM, Coldfire, 8051
- Bilgisayar mimarisi donanım tasarımları: ARM9, ARM Cortex A8, PowerPC, PCI,
- Bilgisayar işletim sistemleri: Linux kernel, Mikrodev OS, Mikrodev Dosya sistemi
- Yüksek hızlı kart tasarımları: DDR3, 1-GHZ CPU
Analog donanım tasarımı
- Algılayıcı ön kuvvetlendirici kartları
- Analog – Digital karşık sinyal devre tasarımı
Mikrodev’in kuruluş hikayesi nedir?
Gelişen teknoloji karşısında dışa bağımlılığı artan ülkemizin teknoloji ihtiyacını kaliteli ve ekonomik bir şekilde karşılamak ve bu alanda örnek olmak için 2006 yılında ARGE faaliyetlerine başlamıştır. GSM entegreli PLC ürünü gibi dünyada ilklere imza atmıştır. PLC programlama öğrenmeyi 4 saate indirecek PLC programlama yazılımı geliştirmiştir. 2013 yılında ise Türkiye’nin en büyük yerli bina otomasyonunu gerçekleştirmiştir.
Ülkemizdeki ilk yerli tasarım olan ürünlerimiz:
- Fider koruma rölesi, 2006
- Linux CPU Module, 2007
- 3G GSM Wireless router, 2008
- GSM ve Ethernet yedeklemeli gateway, 2010
- Otomatik sorgulama yetenekli gateway, 2011
- FBD ile programlanabilen ilk yerli PLC, 2011
- Entegre GSM modemli PLC, 2011
- Otomatik sayaç okuma sistemi ve sayaç gateway, 2012
- BACNET destekli PLC, 2013
- RTU-PLC (Olay bazlı log kayıt ve IEC 101/104 desteği), 2013
- Entegre WiFi modemli PLC, 2013
- Çok fonksiyonlu Universal Controller, 2014
- Ultrasonik sıvı seviye sensörü, 2014
Win fuarları sizce sektöre ne gibi faydaları var?
Yerli ve yabancı üreticilerin ürünlerini sergilediği fuarda teknolojik gelişmelerin takip edilmesine ve üretici-kullanıcı iletişimine büyük katkı sağlamaktadır. Firmamız da fuar vesilesiyle yerli ve yabancı otomasyon geliştiricileriyle tanışma imkânı elde etmiştir.
Mikrodev firması olarak bu kadar kısa sürede geniş ürün yelpazesine ulaşmadaki etken sizce nedir?
2006 yılından itibaren ARGE faaliyetlerini geliştiren firmamız Türkiye’de ilklere imza atarak ürün ailesini geliştirmeye devam etmektedir. Yoğun ARGE ve test aşamalarından sonra 2010 yılında gateway ile ilk yerli otomasyon ürününü kullanıcılarına sunmuştur. Kullanıcılarımızın memnuniyet ve AR-GE çalışmalarımızdaki katkılarıyla kısa zamanda otomasyon sektörünün tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek ürünler geliştirdik. Bu sayede ARGE ekibimizi tüm kullanıcılarımız oluşturmuştur.
Bu sene fuar’da tanıttığınız yeni ürünüz varsa ürün hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?
MP100 PLC: Ekonomik seri olarak üretilen MP100 PLC 100$’a kullanıcılarına sunulmuştur. MP100; astronomik zamanlama, PID, PWM, hızlı sayıcı, haftalık zamanlama ve analog işlevler gibi hazır fonksiyonlarıyla FBD olarak programlanabilmektedir.
RTU: Ülkemizin ilk yerli RTU’su geliştirilmiştir. Ağır sanayi şartları için tasarlanmış üründe olay tabanlı LOG kaydı, geniş protokol desteği ve 5 farklı haberleşme kanalı bulunmaktadır.
Üniversal Kontrol Cihazı: Üniversal kontrolör cihazlarında bulunan farklı kontrol modlarını tek cihazda birleştirilmesiyle kullanım esneklik sağlamış ve stok maliyetini düşürmüştür. Tek cihaz; sıcaklık kontrolör, sayıcı, zamanlayıcı, dijital takometre, dijital potansiyometre, dijital gösterge, debi ölçüm, yüzer kontrol, aritmetik-lojik işlem ve sinyal dönüştürme fonksiyonları bulunmaktadır. Cihaz üzerinden ya da bilgisayar ortamında modlar arası geçiş yapılıp, parametreler ayarlanabilmektedir.
Otomasyon sektöründe yerli üretimdeki gelişme ve pazar payı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Ülkemiz her alanda olduğu gibi otomasyon sektöründe de teknolojik örnek teşkil edip, dışa bağımlılığımızın bitirilmesi gerekmektedir. Otomasyon sektöründeki ihtiyaçlara yerli üreticiler de cevap verebilmesiyle gün geçtikçe yerli ürün kullanımı artmaktadır. Artık lise ve üniversitelerimizde yerli PLC’ler anlatılmaktadır. Milletimizin de yerli ürün kullanımı hakkındaki hassasiyetinden dolayı devamlı büyüyen bir pazar olacağına inanıyorum.